Naslovna Novosti Izraelsko MO zatražilo dozvolu za kopnenu operaciju u Libanu: „Hezbolah izabrao rat“

Izraelsko MO zatražilo dozvolu za kopnenu operaciju u Libanu: „Hezbolah izabrao rat“

0
hezbollah
hezbollah
google news

Ministar odbrane Izraela Joav Galand zatražio je od ratnog saveta i premijera Netanjahua dozvolu za kopnenu operaciju u Libanu protiv Hezbolaha posle preključerašnje brze eskalacije sukoba.

Zahtev izraelskog Ministarstva spoljnih poslova za sada je odbijen, ali razvoj događaja nije dobar. Izraelsko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da je Hezbolah, koji ima sedište u Libanu, odlučio da uđe u rat.

„Hezbolah je odlučio da se pridruži borbama. Odlučili su da krenu u rat i za to plaćaju visoku cenu“, rekao je izraelski ministar odbrane. „Moramo pažljivo da procenimo svaku mogućnost, pred nama su veći izazovi“, dodao je Joav Galad.

Izraelsko ministarstvo odbrane tada se obratilo ratnom savetu i zatražilo dozvolu za kopnenu operaciju. Čini se da se Netanjahu oštro protivio (bar za sada) i glasao protiv njihovog predloga.

Izraelski odbrambeni zvaničnici rekli su da očekuju masovnu eskalaciju raketnih napada Hezbolaha na jugu Libana sledeće nedelje i da se spremaju da rasporede dodatne snage na severu.

„Hezbolah će pojačati „pritisak“ na severni Izrael“ i iz tog razloga „izraelska vojska se priprema za mogućnost da Liban postane glavno polje rata“, posebno navode izraelski zvaničnici odbrane.

Dodatne izraelske snage su već raspoređene na severnom frontu, pripremaju se artiljerijski položaji, dok će 3 dodatna naselja na granici sa Libanom biti evakuisana.

Izraelsko ratno vazduhoplovstvo pokrenulo je niz napada na Liban

Hezbolah je juče pokrenuo veliki raketni napad iz južnog Libana na položaje izraelske vojske na farmama Šeba. Nakon toga, avioni ID gađali su ciljeve Hezbolaha.

merkava tenk sa kavezom
merkava tenk sa kavezom

Prema saopštenju izraelske vojske: “pogođeni su vojni objekti koji se koriste u operativne i terorističke svrhe, kao i infrastruktura Hezbolaha. Pored toga, izraelske snage su pogodile lansere protivtenkovskih raketa koje se nalaze duž granice”.

Hezbolah izjavio: “Pobedićemo”

Zamenik generalnog sekretara Hezbolaha Naim Kasem izjavio je juče da će izraelska kopnena invazija na pojas Gaze postati „groblje“. „Na jugu se borimo i za Liban i za Palestinu. Na početku smo kampanje i imamo uspeha.

“Slobodni svet, širom planete, je sa nama. Gaza će postati grob cionista. Nemamo drugog izbora osim da pobedimo Izrael. Mnogi su pokušavali da nas ubede da se ne mešamo u rat, ali „mi smo u srcu rata“”, naglasio je Naim Kasem.

Izrael poziva svoje građane da napuste Egipat i Jordan „što je pre moguće“

Konačno, Izrael je zatražio od svojih građana u Egiptu i Jordanu da napuste te zemlje „što je pre moguće” zbog „zaoštravanja antiizraelskih protesta”.

Odgovarajuće upozorenje nivoa 4 — dakle najvećeg — već je izdato za Tursku, dok je preporuka za Maroko revidirana na nivo 3, pri čemu vlasti savetuju izraelske građane da ne posećuju zemlju.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version