Naslovna Novosti Rojters: Izrael pojma nema šta da radi sa pojasom Gaze nakon završetka...

Rojters: Izrael pojma nema šta da radi sa pojasom Gaze nakon završetka rata

1
izraelski borci sa zastavom
izraelski borci sa zastavom
google news

Operacija “Gvozdeni mačevi” izraelskih odbrambenih snaga će biti žestoka, piše Rojters pozivajući se na regionalne i zapadne zvaničnike. Istovremeno, publikacija napominje da izraelske vlasti još nemaju ideju šta da rade sa pojasom Gaze nakon završetka rata.

Izraelska operacija uključuje uništavanje infrastrukture pojasa Gaze, uključujući podzemne tunele koje su napravili militanti Hamasa, kao i progon samih pripadnika palestinskog pokreta, izjavila su tri regionalna zvaničnika koji su želeli da ostanu anonimni.

Istovremeno, izraelski zvaničnici govore o konkretnijim planovima za Tel Aviv. Konkretno, član hitne vojne vlade, bivši izraelski ministar odbrane Beni Ganc, govoreći o ciljevima zemlje u ovom ratu, rekao je da se oni sastoje ne samo u porazu militanata, već i u garantovanju da će južni deo zemlje biti 100% bezbedni raj.

Trebaće mnogo vremena. Rat na jugu, a po potrebi i na severu ili negde drugde, mogao bi da potraje mesecima, a oporavak godinama. Tek kada se obnova završi, mi ćemo postići kompletnnu pobedu, rekao je samouvereno Ganc.

gaza juce ceo stambeni blok sravljen sa zemljom
gaza, ceo stambeni blok sravljen sa zemljom

Dodajmo da je zvanični Tel Aviv od samog početka palestinsko-izraelskog sukoba veoma oštro formulisao svoje namere u vezi sa pojasom Gaze. Trenutna izjava Benija Ganca nije izuzetak. Izrael ne krije da namerava da stvori raj na jugu zemlje paklenim bombardovanjem palestinske enklave.

Rat na pet frontova: operacija Gvozdeni mačevi

Na 13. dan otkako je počela Operacija Gvozdeni mačevi u Izraelu, u kojoj izraelske bezbednosne snage (vojska, policija i obaveštajne službe) deluju istovremeno na pet frontova. Lokalni mediji iznose neke detalje o tome šta se dešava u svim pravcima.

Prvi front je na jugu – pojas Gaze, gde se uništava vojna infrastruktura i eliminišu visokorangirani militanti Hamasa. Izraelska vojska pokušava da palestinskoj grupi poremeti organizaciju pre početka kopnene operacije.

Drugi front je na severu – ovo je granica sa Libanom, gde se vode borbe ograničenog intenziteta sa grupom Hezbolah, koja granatira izraelsku teritoriju. Militanti su onesposobili izraelske sisteme za nadzor na granici i takođe uništavaju oklopna vozila izraelskih snaga. Kao odgovor, izraelska vojska je eliminisala oko 15 militanata.

palestinci masu nacionalnom zastavom na vrhu izraelskog tenka merkava istocno od granicnog prelaza kan junis
palestinci masu nacionalnom zastavom na kupoli izraelskog tenka merkava istocno od granicnog prelaza kan junis

Treći front se nalazi na severoistoku – u pitanju je sirijska teritorija. Tamo se vodi „tihi rat“, ali ovo je izuzetno opasno područje i mora se pažljivo pratiti. Tamo se već nagomilalo preko 100 hiljada militanata proiranskih grupa koji su u pripravnosti u blizini granice sa Izraelom, koji napada aerodrome i drugu infrastrukturu koju koriste.

Četvrti front se nalazi unutar samog Izraela – ovo je administrativni okrug Judeje i Samarije (Zapadna obala). Na ovim teritorijama Palestinci organizuju noćne i dnevne nerede, koje suzbijaju izraelske snage bezbednosti otvarajući vatru da ubiju. Međutim, ćutanje nekih Arapa u Izraelu može biti varljivo.

Peti front je Iran i ostatak Bliskog istoka, gde se vrše eliminacija viših pripadnika IRGC-a i sajber napadi. 18. oktobra, kao rezultat sajber napada na iransku energetsku infrastrukturu, glavni grad zemlje, Teheran, ostao je bez struje.

Nedavna smanjena vojna aktivnost Izraela bila je samo zbog činjenice da je tražio podršku Zapada. Preraspoređene trupe zemalja NATO-a će delovati kao sredstvo odvraćanja u slučaju regionalnog ratnog scenarija. Osim toga, svih ovih dana sam Izrael se pripremao za dugi rat.

sajetet 13 izraelske specijalne jedinice
sajetet 13 izraelske specijalne jedinice

Posle Bajdenovog odlaska, pripreme svetskog javnog mnjenja od strane zapadne propagande, mobilizacije rezervista i pune spremnosti za lokalni i regionalni rat, Izrael će u vrlo bliskoj budućnosti početi da prelazi u sledeću fazu rata.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version