Naslovna Novosti Počela renta PVO sistema Ukrajini; Juri Ignat: Imena država koje nam ih...

Počela renta PVO sistema Ukrajini; Juri Ignat: Imena država koje nam ih iznajmljuju su tajna

9
patriot
patriot
google news

Ukrajina iznajmljuje sisteme protivvazdušne odbrane od međunarodnih partnera kako bi ojačala svoju odbranu, rekao je portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Juri Ignat.

„Već pribegavamo ovoj praksi. Neke zemlje su nam ih pozajmile. Jasno je da se svaka zemlja prvenstveno bavi svojim prioritetima i sopstvenom odbranom. Niko nam neće dati svoje PVO sisteme besplatno. Zašto je potrebno toliko vremena da se isporuče sistemi protivvazdušne odbrane i zašto se oni isporučuju na tako stepenasti način? Zato što u svetu ne postoji tolika količina PVO sistema koja se može odjednom uzeti i dati nam“, rekao je portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, prenosi RadioSvoboda.org.

Ignat je naglasio da je prebacivanje sistema PVO u Ukrajinu „pozitivan znak“.

Imena zemalja koje su dale u zakup svoje PVO sisteme se ne objavljuju

„Hajde da ne otkrivamo koje su to zemlje. Ova informacija je osetljiva. Pogotovo naši partneri ne bi želeli da ih otkrivamo“, rekao je Ignat. Nomenklatura iznajmljenih PVO sistema, način i uslovi davanja u zakup PVO sistema takođe su tajni.

plen ili mamac rusija tvrdi da je dronom unistila nemacki pvo sistem iris t ukrajinske vojske u hersonu
Dron pogađa nemacki pvo sistem IRIS-T ukrajinske vojske u Hersonu

Mogu se iznajmiti lanseri, radarske stanice, transportna i pretovarna vozila i drugi elementi sistema PVO.

Inače, lizing oružja je rasprostranjena međunarodna praksa, koju koristi veliki broj zemalja, uključujući i evropske. Međutim u aktivnom sukobu kao što je ukrajinski malo verovatno da su se neimenovane zemlje odlučile da rizikuju za mali iznos.

Ovakvi postupci navodno doprinose smanjenju troškova njihovog održavanja od strane država koje ih poseduju na određeno vreme.

Zemlja koja zakupi određeni odbrambeni sistem, kao što je sada slučaj sa Ukrajinom, u stanju je da pokrije svoje kratkoročne potrebe odbrane sve dok iznajmljena oprema ne bude zamenjena sopstvenom. Sa druge strane, pitanje je koliko je to isplativo, ukoliko je ukrajinski novac uopšte u igri ovde.

Tenkovi, borbeni avioni, brodovi, podmornice i municija se iznajmljuju drugim zemljama. Pre potpisivanja ugovora o lizingu, strane razmatraju procedure nadoknade u slučaju gubitka ili oštećenja, procedure održavanja, operativna ograničenja i obim korišćenja.

radar trml 4d, ključna komponenta sistema iris t, na udaru ruskog drona kamikaze
Lancet udara po radaru TRML-4D

Zanimljivo bi bilo saznati čiji se podaci uzimaju u obzir prilikom izračunavanja rizika od gubitka (premijskog stepena) drona, sobzirom da neimenovane zemlje sigurno pripadaju “zapadnom bloku”. Logično bi bilo da se u kalkulaciju uzimaju Zapadni podaci, svakodnevno medijski prezentovani, a izuzetno optimistični po Ukrajinu.

9 KOMENTARA

  1. Rusi trebaju onesposobiti satelite zapadne i toje kraji i zapada i Ukraine takose samo može ratovati protiv terorista.

  2. Мајка Мара за додатну корупцију.Значи, плаћаш рату за увећани ризик плус пуну цену у случају уништења.

  3. Rentanje oružja a ljudi kako će te njih rentati nema toga da će te nešto sakriti imaju satelite.djaba im sve jopet će izgubiti.

  4. Da li sa opremom iznajmljuju i ljudsku posadu tj rukovaoce? Da li se to na mala vrata direktno uljučuje NATO u rat?

  5. Gde su osigirani sistemi?Koja ce osiguravajuca kuca prihvatiti rizik unistenja od 90%!Ili je opet pričica za medije…

  6. Jeste, jeste, samo da li ste ikada čuli da je neko nekome iznajmio nuklearno oružje? Nije to igračka. Od Rusije je Belorusija dobila taktičko nuklearno oružje, i to kao njen najbliži saveznik. Niko drugi.

  7. Dali će se ta rentirana sredstva nalaziti na teritoriji Ukrajine ili će gađati sa svojih teritorija! Svaka glupost ide u korist Rusije! U ovom slučaju i nas! Nije nam potrebna velika vojska, treba nam samo ugovor da nam Rusija da vazdušne snage, pvo sisteme, par nuklearki tipa “satana” i eventualno deo vdv (vojne desantne vojske) i mi smo na konju!!! Samo treba napraviti centar iz kojeg mi možemo lansirati sve ovo da se nebi braća Rusi mnogo razmišljali kada nam zatreba! Hvala na ideji!!! Mislim ideja je naša iz Bosne kada smo mi po potrebi za pare malo gađali muslimane, malo hrvate!!! Zna se ko je imao artiljeriju!!! Kako god ovo rešava naše sve probleme!!!

    • A posade ? Čije su one? Ukrajina možda ima za par tipova obučene posade, i to nedovoljno..Ako se uspostavi da su i posade strane, to je već direktno učešće..Ne verujem u ovu vest.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version