Naslovna Novosti Udar ogromnih razmera zapaljivom municijom 9M22 na položaje Oružanih snaga Ukrajine u...

Udar ogromnih razmera zapaljivom municijom 9M22 na položaje Oružanih snaga Ukrajine u Avdijevki [VIDEO]

0
udar ogromnih razmera zapaljivom municijom 9m22 na polozaje oruzanih snaga ukrajine u avdijevki zabelezen na videu
udar ogromnih razmera zapaljivom municijom 9m22 na polozaje oruzanih snaga ukrajine u avdijevki zabelezen na videu
google news

U kontekstu tekućih velikih borbi u pravcu Avdijevke, na internetu su se pojavili jedinstveni video snimci koji prikazuju izvođenje velikih napada zapaljivom municijom na položaje ukrajinske vojske.

Na video snimku do kojeg smo došli vide se napadi velikih razmera na veliko utvrđeno područje ukrajinske vojske. Sudeći po gustini zapaljive podmunicije, kao i po ogromnoj površini zahvaćenoj vatrom, udar je bio koncentrisan i, po svoj prilici, ispaljena su najmanje dva puna paketa zapaljive municije 9M22.

Upotreba zapaljive municije omogućava uništavanje ne samo otvorenih neprijateljskih skloništa, već i uništavanje skrivenih ciljeva – kamufliranih poljskih skladišta municije, goriva i opreme. Ovo zauzvrat pruža priliku za intenzivni progres na frontu.

Prema preliminarnim podacima, video snimak je snimljen dan ranije, 12. oktobra, što ukazuje na nastavak velikih neprijateljstava u ovom pravcu.

Kritična situacija za ukrajinske Oružane snage u Avdijevki

Avdiivka je postala meta jednog od najvećih napada ruskih snaga tokom čitavog trajanja oružanog sukoba. Informaciju o ovom pitanju potvrdile su obe strane. Prema rečima šefa vojne uprave Vitalija Barabaša, zaoštravanje situacije na području grada nastavlja se već treći dan.

Prema Barabašu, situacija za Oružane snage Ukrajine je kritična. “Situacija je veoma napeta. Borbe oko grada ne prestaju već tri dana, granatiraju se položaji…”, prenosi Barabaš.

Prema ruskim vojnim dopisnicima, ruske jedinice su uspele da ostvare značajan napredak u protekla tri dana, međutim, borbe u ovom pravcu se nastavljaju velikim intenzitetom, što bi moglo da omogući osvajanje Avdijevke u narednim nedeljama od strane ruskih snaga.

9М22S

Sličan efekat imaju i rakete 9M22S, ​​koje koriste višecevni raketni bacači BM-21 Grad.

m3 21
Raketa 9M22S – 1) prstenasta prepoznatljiva traka; 2) indeks projektila; 3) broj (šifra) preduzeća porekla; 4) serijski broj i godina opreme; 5) indeks bojeve glave; 6) serijski broj i godina proizvodnje trupa rakete; 7) marka baruta; 8) broj serije barutnog punjenja, godina proizvodnje, broj (šifra) postrojenja koje je proizvelo punjenje; 9) serijski broj sklopa čaure, godina sklapanja čaure, broj (šifra) baze (montažnog preduzeća koje je sklopilo; 10) broj serije, godina proizvodnje; broj (šifra) mašinskog preduzeća; 11) razlikovno obeležje.

Zamenom obične visokoeksplozivne fragmentacione bojeve glave rakete 9M22, raketa 9M22S nosi bojevu glavu 9H510. Bojevu glavu ove rakete čini 180 zapaljivih borbenih elemenata napravljenih od legure magnezijuma ML5 i punjenih pirotehničkim sastavom sličnim termitu.

Zapaljivi projektil 9M22S je dizajniran da uništi neprijateljske snage i opremu stvaranjem masovne vatre, kao i direktnim pogocima.

kapsule sa zapaljivim sastavom projektila 9m22s
Kapsule sa zapaljivim sastavom projektila 9M22S

U stambenim naseljima, ukoliko postoji dovoljna količina zapaljivih materijala, postoji mogućnost velikog požara. Preporučljivo je sakriti zapaljive predmete na sigurnim mestima u borbenim područjima.

Uprkos nekim izveštajima koji govore o suprotnom, 9M22S ne isporučuje nosivost belog fosfora. U stvari, beli fosfor, iako je dostupan u municiji „unitarnog“ formata za zapaljivu upotrebu i ponekad se koristi kao izvor paljenja u nekim zapaljivim municijama zbog svojih pirofornih karakteristika, najčešće se koristi za obeležavanje i skrining, zbog velike količine gust, beli dim koji može brzo da proizvede.

Nasuprot tome, zapaljiva municija na bazi magnezijuma i termita najčešće se koristi za paljenje požara u oblastima kao što su skladišta goriva, skladišta municije i drugi zapaljivi vojni ciljevi.

Sovjetski priručnik za 9M22S takođe posebno detaljno opisuje nameravanu upotrebu oružja u oblastima sa suvom vegetacijom. Takva municija je takođe korišćena u Siriji.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version