Naslovna Novosti Zbog prebacivanja municije u Ukrajinu, Izrael se suočava sa nestašicom granata

Zbog prebacivanja municije u Ukrajinu, Izrael se suočava sa nestašicom granata

0
155 mm za m777a2 haubicu
155 mm za m777a2 haubicu
google news

Izrael ima kritičan nedostatak municije zbog navodnog prebacivanja u Ukrajinu.

U pozadini priče, kako je pre nekoliko meseci otkriveno, da je stotine hiljada američkih granata uklonjeno sa izraelske teritorije, namenjenih za slučaj neprijateljstava u regionu i prebačeno u Ukrajinu, danas je postalo poznato da usled izbijanja rata u regionu, u Izraelu postoji ozbiljna nestašica municije.

Prebačenu municiju nema čime zameniti, pošto danas i SAD i evropske zemlje nemaju adekvatne rezerve municije zbog toga što je municija prebačena i u Ukrajinu.

Izraelska strana još nije komentarisala trenutnu situaciju, međutim, ove okolnosti mogu se pokazati odlučujućim ako se druge zemlje uključe u rat sa Izraelom, gde posebno postoji rizik da Liban i Iran stanu na stranu Hamasa.

Danas je situacija u regionu kritična, dok se na obe sukobljene strane beleži ogroman broj žrtava i povređenih.

Netanjahu je zvanično apelovao na SAD za pomoć u snabdevanju oružjem

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zatražio je od američkog predsednika Džoa Bajdena da obezbedi hitna sredstva za kupovinu dodatnih raketnih odbrambenih sistema „Gvozdena kupola” pošto se situacija na granici Gaze pogoršava.

gvozdena kupola nad izraelom
gvozdena kupola nad izraelom

Ovaj potez je deo odgovora izraelske vlade na nedavne borbe i napade militanata Hamasa. Gvozdena kupola je kamen temeljac odbrane ove zemlje od raketnih pretnji i važna je za osiguranje bezbednosti izraelskih građana suočenih sa neprijateljstvima koja su u toku.

Očekuje se da će SAD razmotriti Netanjahuov zahtev, s obzirom na strateško partnerstvo između dve zemlje i čvrstu podršku Vašingtona Izraelu tokom više decenija. Međutim, o tačnim parametrima moguće finansijske pomoći i uslovima podrške tek treba razgovarati.

Dan ranije je na Izrael ispaljeno preko 7 hiljada projektila, što je potpuno opteretilo rad sistema protivvazdušne odbrane zemlje.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version