Naslovna Novosti Izrael, takođe napadnut od strane Hezbolaha, odgovara udarima u Libanu

Izrael, takođe napadnut od strane Hezbolaha, odgovara udarima u Libanu

0
hezbolah preti da ce pogoditi izrael supersonicnim projektilima
hezbolah preti da ce pogoditi izrael supersonicnim projektilima
google news

Hamas je u subotu, 7. oktobra, najavio početak nove operacije velikih razmera protiv Izraela. Nekoliko sati kasnije, Izrael je pokrenuo operaciju Gvozdeni mačevi. Brojne vojne jedinice već su raspoređene na periferiji pojasa Gaze, uključujući jedinice izraelskih snaga za specijalne operacije za zaštitu stanovnika na jugu zemlje.

U nedelju, 8. oktobra ujutro, islamistička organizacija Hezbolah saopštila je da su lansirani raketni i artiljerijski napadi na ciljeve Oružanih snaga Izraela (IDF) na severu Izraela.

Izraelske snage su odgovorile napadom na Liban vazduhoplovnim snagama i artiljerijom. IDF je saopštila da je poslala dron da pogodi infrastrukturu terorističke organizacije Hezbolah u oblasti planine Dov (koja se nalazi u severozapadnom delu Golanske visoravni). Nema prijavljenih žrtava, piše Rojters.

Oko 500 ljudi ubijeno je u subotu, najcrnjem danu u Izraelu u poslednjih 50 godina.

Borci Hamasa ubili su najmanje 250 Izraelaca u sukobima u subotu i nedelju i povukli se nazad u Gazu, vodeći sa sobom stotine talaca. Više od 250 stanovnika Gaze ubijeno je nakon što je Izrael odgovorio.

Portparol izraelske vojske rekao je u nedelju da su operacije u toku u osam oblasti oko Gaze.

Hezbolah preti da će pogoditi Izrael supersoničnim projektilima

Na pozadini zvanične umešanosti libanskog Hezbolaha u sukob između Izraela i grupe Hamas, postalo je poznato da se libanska paravojna grupa sprema za ozbiljnu konfrontaciju.

Iz zvaničnog saopštenja Hezbolaha proizilazi da grupa ima supersonične rakete dugog dometa i da je spremna da uz njihovu pomoć napadne izraelsku teritoriju.

hezbollah
hezbollah

U ovom trenutku postoji ozbiljna pretnja da bi sukob u regionu mogao da postane međunarodni, posebno u kontekstu rizika da bi se Iran mogao uključiti. Međutim, Teheran za sada pokušava da diplomatskim putem zaobiđe situaciju, a glavna eskalacija dolazi iz Izraela.

Trenutno se u Izraelu nastavljaju vojni sukobi između Hamasa i izraelske vojske, a do očekivane stabilizacije situacije nije došlo. Podsetimo Hezbolah je daleko moćniji od Hamasa.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version