Naslovna Novosti Nadograđeni špijun U-2 Dragon Lady američkog ratnog vazduhoplovstva obavio svoj prvi let

Nadograđeni špijun U-2 Dragon Lady američkog ratnog vazduhoplovstva obavio svoj prvi let

1
u 2 dragon lady
u 2 dragon lady
google news

Američka kompanija Lockheed Martin završila je modernizaciju strateškog izviđačkog aviona U-2 Dragon Lady. Ažurirani špijunski avion je već izvršio prvi let, navodi se na sajtu kompanije.

Unapređeni U-2 Dragon Lady se vraća u američko ratno vazduhoplovstvo, poboljšani avioni su dobili novu avioniku kao deo Avionics Tech Refresh (ATR) programa, kao i nove sisteme komunikacije, navigacije i prikaza kao deo OMS (Open Mission Systems) programa, koji podrazumeva opremanje aviona opremom otvorene arhitekture.

Novi računar, dizajniran u skladu sa OMS standardom Vazduhoplovstva SAD, omogućiće U-2 da se integriše sa vazdušnim, svemirskim, morskim, zemaljskim i kibernetičkim sistemima na različitim nivoima bezbednosti, navodi se u saopštenju kompanije.

„Uspešna nadogradnja avionske opreme U-2 u prvom letu je važna prekretnica na našem putu da brzo i lako primenimo nove sposobnosti“, rekao je Šon Tačer, menadžer programa modernizacije U-2.

Modernizacija aviona U-2 Dragon Lady najavljena je u proleće 2020. godine. Najavljivalo se da prvi modernizovan špijun američkog ratnog vazduhoplovstva treba da bude primljen sredinom 2021. godine, a da će puna modernizacija će biti završena do početka 2022.

Po svemu sudeći, planovi su su pomereni, nastavlja se modernizacija aviona.

Ugovor o nadogradnji dodelilo je Ratno vazduhoplovstvo SAD (USAF) 2020. godine, a trošak se procenjuje na 50 miliona dolara. Poznato je da su 26 aviona U-2S i 4 TU-2S u službi američkog vazduhoplovstva, čija se starost približava proseku od 40 godina.

Izviđačka letelica nastala početkom 50-ih godina 20. veka dostigla je brzinu do 805 km/h i mogla je da posmatra sa visine veće od 21,3 hiljade metara tokom 12 sati. Istovremeno, borbeni radijus aviona bio je 10,3 hiljade kilometara.

Upravo su izviđači U-2 na velikim visinama, u službi američkog ratnog vazduhoplovstva, 24 puta preleteli teritoriju Sovjetskog Saveza između 1956. i 1960. godine, van domašaja tadašnjih PVO sistema. Međutim, u maju 1960. je ipak oboren jedan U-2, nakon čega su letovi U-2 vršeni samo duž granica SSSR-a.

Američki Kongres je 2014. godine odlučio da otpiše sve avione U-2 zbog visoke cene sata letenja, koja je dostigla 36.000 dolara. Pretpostavljalo se da će umesto njih biti kupljeni strateški dronovi RQ-4 Global Hawk. Međutim, ova odluka je kasnije revidirana i avioni su dočekali odluku o modernizaciji.

1 KOMENTAR

  1. Hehe.. Sve dok ta NACIlady ne dodje u domet S 400 Trijumf ili S 300 V4 – BUK M3 , itd.. = Lady pada u kojekakve oranice.. Nemože lady bez obzira na visinu pobjeći Ruskim PVO PRO sistemima.. Tako je ta ista lady , mislim, 1962 god bila oborena u Ruske njive( poznata priča )..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version