Naslovna Novosti Zelenski u poseti Vašingtonu neće dobiti rakete ATACMS koje je želeo, već...

Zelenski u poseti Vašingtonu neće dobiti rakete ATACMS koje je želeo, već PVO sisteme

2
atacms 1
atacms 1
google news

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan najavio je u četvrtak da će Sjedinjene Države Ukrajini isporučiti „značajnu” opremu za protivvazdušnu odbranu. Međutim, predsednik Džo Bajden okleva da obezbedi rakete dugog dometa ATACMS koje je zatražio Zelenski dok je u poseti Vašingtonu.

Ukrajinski predsednik Zelenski danas se može smatrati počasnim gostom Pentagona i Bele kuće, ali njegovo prisustvo u hodnicima moći u Vašingtonu očigledno nije ubedilo Bajdenovu administraciju da uključi neko oružje dugog dometa u svoj najnoviji paket naoružavanja Ukrajine.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao novinarima da je predsednik Džo Bajden „odlučio da neće obezbediti ATACMS“, misleći na armijske taktičke raketne sisteme, „ali nije isključio to u budućnosti.”

Američki predsednik je „odlučio da ne obezbedi ATACMS (rakete), ali nije isključio ovu mogućnost u budućnosti“, rekao je Džejk Saliven.

Američki paket pomoći Ukrajini koji će predsednik Džo Bajden objaviti 21. septembra ne uključuje rakete dugog dometa ATACMS, rekla je i Amanda Sloat, viši direktor Saveta za nacionalnu bezbednost za Evropu, preneo je NBC njuz.

mgm 140 atacms
mgm 140 atacms

Za ovu odluku se manje-više znalo već par dana, čak i pre odlaska Zelenskog u SAD. S druge strane, kancelar Olaf Šolc rekao je da trenutno nema novih odluka po pitanju transfera projektila TAURUS Ukrajini.

Najnovija tranša iz SAD će, međutim, uključivati „veoma značajnu količinu sistema protivvazdušne odbrane… što je najvažnija sposobnost koja je trenutno potrebna Ukrajincima“, dodao je Sloat.

Zvaničnica je navela da buduće isporuke ATACMS-a Ukrajini nisu na odmet, ali oni neće biti deo današnjeg paketa.

Rojters je 20. septembra izvestio da bi, prema rečima neimenovanog američkog zvaničnika upoznatog sa ovim pitanjem, sledeća serija trebalo da uključi novu seriju kasetne municije, sisteme protivvazdušne odbrane kratkog dometa Avenger koji koriste rakete Stinger, TOW protivtenkovsko oružje i AT4, GMLRS rakete za sisteme HIMARS, protivtenkovske rakete Javelin i drugu opremu.

Novinska agencija Rojters je takođe navela da paket neće uključivati ATACMS. Bela kuća se do sada odupirala pritiscima ukrajinskih i američkih zakonodavaca da isporuče željene rakete dometa do 300 kilometara.

Ukrajinski predsednik Zelenski sastao se sa Bajdenom u Beloj kući juče u okviru posete Vašingtonu. On se takođe sastao sa visokim članovima Kongresa i ministrom odbrane Lojdom Ostinom.

bajden i zelenski
bajden i zelenski

Poseta ukrajinskog predsednika američkoj prestonici dolazi u trenutku kada Bajdenova administracija pokušava da dobije odobrenje Kongresa za dodatnih 24 milijarde dolara za finansiranje Ukrajine.

MGM-140 ATACMS

ATACMS (Army Tactical Missile System) je raketa zemlja-zemlja razvijena od strane američke kompanije Lockheed Martin. Sistem je dizajniran da obezbedi vojsci Sjedinjenih Država mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

Raketni sistem ATACMS ima domet do 300 kilometara i sposoban je da pogodi ciljeve kao što su koncentracije neprijateljskih trupa, oklopna vozila i razne građevine. Raketa je vođena GPS-om i ima visok stepen preciznosti, sa verovatnoćom greške manjom od 10 metara u prečniku.

ATACMS se može ispaliti iz raketnog sistema za više lansiranja M270 (MLRS) i raketnog sistema visoke pokretljivosti M142 (HIMARS). 

ATACMS lansirni kontejner ima poklopac sa šest krugova poput standardnog poklopca MLRS rakete, ali sadrži samo jednu raketu te identičan obrazac čini da je za neprijateljske obaveštajne službe izazovnije da ga izdvoje kao metu visoke vrednosti.

Taktička raketa ATACMS
Taktička raketa ATACMS

ATACMS je koristila vojska Sjedinjenih Država u nekoliko sukoba, uključujući Zalivski rat, rat u Iraku i rat u Avganistanu. 

U ovim sukobima, raketni sistem je korišćen za gađanje različitih ciljeva, uključujući koncentraciju neprijateljskih trupa, oklopna vozila i zgrade. Za vreme američkog rata u Iraku ispaljeno je više od 450 ATACMS.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version