Naslovna Novosti Dron zabeležio direktan pad projektila na fabriku oklopa HBTZ u Harkovu

Dron zabeležio direktan pad projektila na fabriku oklopa HBTZ u Harkovu

0
udar na oklopni pogon hbtz u harkovu
udar na oklopni pogon hbtz u harkovu
google news

Ruska vojska je napala nekoliko visoko vrednih ciljeva u Ukrajini raketama dugog dometa, precizno navođenim raketama, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane tokom brifinga 21. septembra.

Kako je saopštilo ministarstvo, rakete su gađale ukrajinske vojne industrijske objekte, centre za signalizaciju i elektronsko izviđanje, kao i poligon za obuku diverzanata.

Na mreži su se pojavili živopisni snimci udara i posledica raketnog napada na oklopnu fabriku u Harkovu koji se dogodio prošle subote. Jasno je vidljivo da je raketa sa velikom preciznošću pogodila jednu od zgrada proizvodne radionice, eksplodirajući unutar objekta.

Od proleća 2022. godine u HBTZ-u se izvode radovi na popravci oklopnih vozila. Iako je fabrika u prošlosti već bila meta napada, šteta je verovatno bila nedovoljna i fabrika je nastavila da radi.

Međutim, sudeći po najnovijim slikama, sadašnji poraz je naneo ozbiljnu štetu. Iako radionica nije potpuno obrušena, mašine i oprema u njoj su očigledno uništeni.

Dostavljeni snimak ne sadrži snimke napada na druge objekte postrojenja. Ranije je saopšteno da su ruske trupe napale i druge objekte na teritoriji HBTZ i obližnju fabriku armiranog betona. Kao rezultat toga, pogođeni su parkingi opreme i skladišta municije.

„Cilj udara je postignut“, saopštilo je ministarstvo na svom brifingu i potvrdilo da su „svi ciljevi pogođeni“.

Vredi napomenuti da je Ukrajina tvrdila da je njihova protivvazdušna odbrana presrela 36 od 43 ruske rakete koje su gađale njenu teritoriju, juče u ranim jutarnjim satima. Međutim, zabeležene su eksplozije u prestonici Kijevu i nekoliko drugih regiona, uključujući Lavov, Rivne, Harkov, Čerkasi, Vinicu i Hmeljnicki.

Tokom istog brifinga, Ministarstvo odbrane Rusije je takođe iznelo detalje o nedavnim dešavanjima širom linije fronta u zoni specijalnih vojnih operacija.

Stanje na frontu prema Ministarstvu odbrane RF

U pravcu Zaporožja, ruske snage su odbile dva napada ukrajinske 71. jegerske i 47. mehanizovane brigade kod Novopokrovke i Rabotina. Na meti ruskih snaga našao se i skup 46. aeromobilne brigade kod Verbovoja.

Ministarstvo je saopštilo da je tokom borbi na ovom pravcu neutralisano 50 ukrajinskih vojnika, dva borbena oklopna vozila, uključujući i jedan „Bedli“ američke proizvodnje, i tri motorna vozila. Pored toga, protivbaterijskom vatrom pogođeno je šest vučenih haubica, dve američke proizvodnje M777, tri D-30 i jedan M119 američke proizvodnje.

U međuvremenu u Donjeckom pravcu ruska grupa snaga Jug odbila je pet ukrajinskih napada kod Orehova-Vasiljevke Kurdjumovke, Kleščejevke, Veseloje i Himika.

Tamo je onesposobljeno do 300 ukrajinskih vojnika, saopštilo je ministarstvo, dodajući da su uništena dva borbena oklopna vozila, pet motornih vozila, jedan višecevni raketni bacač ukrajinske proizvodnje Olha i jedna samohodna haubica poljske proizvodnje Krab.

U pravcu Kupjanska, avijacija i artiljerija ruske Grupe snaga „Zapad“ pogodila je nekoliko ukrajinskih položaja kod Sinkovke i Novosjolovskog.

U napadima je neutralisano 20 ukrajinskih vojnika, dva motorna vozila i jedna samohodna haubica M109 Paladin američke proizvodnje, navodi ministarstvo.

U pravcu Krasnog Limana, ruska grupa snaga Centar odbila je tri napada kijevskih snaga u blizini Chervonaia Dibrova i Shipilovke. Grupa je takođe gađala nekoliko ukrajinskih skupova ljudstva i opreme u blizini Grigorovke, Torskoje i šumarije Serebrjanski.

Ukrajinski gubici na ovom pravcu iznosili su 75 vojnika, dva borbena oklopna vozila, dva kamioneta i jednu vučnu haubicu D-30, saopštilo je ministarstvo.

U pravcu južnog Donjecka, jurišni helikopteri i artiljerija ruske Grupe snaga Vostok gađali su nekoliko ukrajinskih jedinica kod Prečistovke i odbili jedan napad u blizini Prijutnoje.

Ministarstvo je saopštilo da je tokom borbi na ovom pravcu neutralisana četa ukrajinskih vojnika, jedno borbeno oklopno vozilo, četiri motorna vozila, jedan višecevni raketni bacač „Uragan“ i jedna samohodna haubica „Gvozdika“.

A u pravcu Hersona, kijevske snage su od ruske vojne vatre izgubile tri motorna vozila i jednu vučenu haubicu M777 američke proizvodnje. Diverzantsko-izviđačka grupa ukrajinske 126. brigade Teritorijalne odbrane takođe je zbrisana u blizini ostrva Perejaslavski, tvrde iz ruskog ministarstva.

Više od tri meseca svoje kontraofanzive, kijevske snage tek treba da probiju rusku odbranu u nekom od pravaca uprkos velikim gubicima u ljudstvu i opremi. Kako se zima približava, čini se da je kontraofanziva na putu do potpunog neuspeha.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version