Naslovna Novosti Ruski lovac MiG-31 presreo je američki patrolni avion P-8A Poseidon iznad Barencovog...

Ruski lovac MiG-31 presreo je američki patrolni avion P-8A Poseidon iznad Barencovog mora

0
mig 31 na aerodromu u siriji
mig 31 na aerodromu u siriji
google news

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 18.09.2023. godine borbeni avion Severne flote MiG-31 bio u vazduhu kako bi presreo protivpodmornički patrolni avion P-8A Posejdon američkog vazduhoplovstva koji se približavao na granici Ruske Federacije u Barencovom moru.

,Ruska sredstva za kontrolu vazdušnog prostora koja se nalaze iznad Barencovog mora otkrila su vazdušni cilj, koji se približava granici Ruske Federacije. Lovački avion MiG-31 snaga Severne flote na borbenom dežurstvu PVO podignut je u vazduh radi identifikacije cilja i sprečavanja njegovog narušavanja državne granice Ruske Federacije. Posada borbenog aviona identifikovala je metu kao patrolni avion P-8A Posejdon koji pripada američkom vazduhoplovstvu“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako su saopštili ruski vojni predstavnici, pri približavanju ruskog borbenog aviona američki patrolni avion se udaljio od granice Ruske Federacije. Državna granica nije narušena.

„Let ruskog borbenog aviona obavljen je u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora koji se nalazi iznad neutralnih voda, bez prelaska vazdušnih puteva i bez opasnog približavanja stranoj letelici“, zaključili su predstavnici ruskog ministarstva odbrane.

Američki protivpodmornički patrolni avion P-8A Posejdon je verovatno nadgledao aktivnosti borbene obuke koje su u oblasti Barencovog mora sprovodili bojni brodovi i podmornice Severne flote Rusije, smatraju zapadni izvori.

Prema izvorima za praćenje avijacije na društvenim mrežama, američki avioni P-8A Posejdon su 18. septembra izvršili specifične misije kako u Crnom moru, tako i u Baltičkom moru i u Sredozemnom moru.

To pokazuje da je američka strana zainteresovana za aktivnosti ruskih snaga na celom istočnom krilu NATO-a, usred tenzija koje je stvorio sukob u Ukrajini.

Američki P-8A Posejdon od nedavno može da napada podmornice sa krilatim torpedima

Boeing je razvio novi sistem za pomorski patrolni avion američke mornarice P-8A Poseidon HAAVC (Protiv-podmorničko oružje koje dejstvuje sa velikih visina), objavila je kompanija u utorak.

Ovaj sistem omogućava avionu Boeing P-8A Poseidon da ispusti torpeda Mk 54 na neprijateljske podmornice dok leti na većim visinama kako bi izbegao vazdušne udare.

Glavna komponenta HAAVC-a je uređaj za vazdušno lansiranje ALA, integrisan sa torpedom. Opremljen je parom uvlačivih krila, zahvaljujući kojima se torpedo glatko spušta sa visine od 10 km.

americki p 8a posejdon moze da napada podmornice sa krilatim torpedima

Let krilatog torpeda se koriguje preko GPS-a, a u nedostatku pokrivenosti – inercijalnom navigacijom. Kada stigne do ciljanog područja, ALA se odvaja od torpeda, koji padobranom pada u vodu i napada metu. Ranije je Boing razvio sličan sistem za bombe klase JDAM, omogućavajući napade na metu iz aviona P-80 na udaljenosti do 65 km. Očekuje se da će domet sistema HAAVC sa torpedom Mk-54 biti sličan.

Ukupan iznos ugovora sa Ministarstvom odbrane SAD za novi HAAVC iznosi više od 121 milijarde dolara. Pentagon ocenjuje ovaj projekat kao efikasan za upotrebu u mogućem sukobu sa Kinom u Tihom okeanu. Sposobnost lansiranja torpeda sa visine od 10 km omogućiće letelici da napadne podmornice, budući da je van dometa za većinu brodskih protivvazdušnih sistema odbrana u Kini.

Drugi najbrži borbeni avioni trenutno u službi, MiG-31

Najbrži borbeni avion je Mikojan-Gurevič MiG-25, sposoban za brzinu od 3,2 maha. Odmah iza njega sledi MiG-31 sa brzinom od 2.83 Maha.

Iako nije tako brz kao neki penzionisani ili eksperimentalni avioni, MiG-25 je jedini avion idalje u upotrebi koji može da postigne brzinu veću od 3,0 maha, što ga čini najbržim borbenim avionom u upotrebi danas sa priličnom razlikom u odnosu na ostale.

Rusija penzionisala MiG-25BM, na sreću ukrajinaca
Rusija penzionisala MiG-25BM, na sreću ukrajinaca

Presretač proizveden u Rusiji predstavljen 1970. godine, više od 50 godina kasnije, a MiG-25 je ostao jedan od najbržih borbenih aviona ikada, i iako više nije u proizvodnji i u ograničenoj je službi, još uvek ga koristi nekoliko vazduhoplovnih snaga širom sveta.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version