Naslovna Novosti Lovac pete generacije F-35B Korpusa marinaca izgubljen u „nesreći“; Pilot se katapultirao,...

Lovac pete generacije F-35B Korpusa marinaca izgubljen u „nesreći“; Pilot se katapultirao, u toku potraga za avionom

0
f 35
f 35
google news

Nedelja u vojnoj bazi Čarlston u Sjedinjenim Državama obeležila je vanredna situacija. Prijavljena je “nesreća” koja je rezultirala katapultiranjem pilota iz aviona. Prema ažuriranim podacima, lovac F-35B Lighting II se srušio tokom leta.

„Možemo da potvrdimo nesreću u kojoj je učestvovao mlaznjak F-35B Lightning II iz eskadrile za obuku lovaca marinaca (VMFAT) 501 sa 2. krilom marinaca“, rekao je za Insajder portparol marinaca Sjedinjenih Država. “Pilot se bezbedno katapultirao iz aviona. Trenutno još prikupljamo više informacija i procenjujemo situaciju. Nesreća će biti pod istragom.”

Incident je uključivao borbeni avion F-35B Lightning II koji je pripadao vazduhoplovstvu marinaca u Boforu, izvestio je specijalista za odnose s javnošću Džeremi Hagins.

Prema Haginsu, katapultiranje pilota je bilo uspešno. Nakon incidenta, pilot je prebačen u bolnicu, gde je njegovo stanje ocenjeno kao stabilno.

Međutim, lovac sa kojeg se pilot katapultirao još uvek nije pronađen. U zvaničnom saopštenju vojne baze navodi se da je u toku aktivna potraga za izgubljenim F-35B. Vlasti mole građane da pomognu u pronalaženju aviona i da prijave sve informacije koje bi mogle pomoći u pronalaženju aviona.

Za sada nisu saopšteni detalji o uzrocima incidenta. Specijalisti i stručnjaci već istražuju okolnosti koje su dovele do katapultiranja pilota, a postoje indicije da je moguće da se to moglo dogoditi slučajno.

Sve vojne operacije u vezi sa ovim modelom aviona u bazi Čarlston su privremeno obustavljene dok se ne razjasne okolnosti incidenta.

F-35 ukratko

Lockheed Martin F-35 višenamenski lovac (takođe poznat kao Lightning II) bio je kandidat za program Joint Strike Fighter, koji je trebalo da zameni postojeće tipove aviona konvencionalnim lovcem. Ovaj koncept je predstavljen američkom vazduhoplovstvu. 

Cilj ovog programa bio je kombinovanje konvencionalnih lovaca za Vazduhoplovstvo SAD, brodskih katapultnih aviona za američku mornaricu i lovaca za kratko uzletanje i vertikalno sletanje za Korpus američkih marinaca.

raf f 35b
RAF F-35B

Avion F-35 je ranije bio poznat kao X-35 a pobedio je u konkurenciji sa Boingom X-32. Prvi prototip X-35A objavljen je 2000. godine. Razvoj ovog aviona uglavnom su finansirale SAD, uz dodatna sredstva vlada Velike Britanije i drugih partnerskih zemalja.

Generički F-35 ima sličnu konfiguraciju kao F-22 sopstvenog dizajna kompanije Lockheed Martin, ali je nešto manji i ima jedan motor. Avion sa jednim motorom je jeftiniji za proizvodnju i održavanje, ali na račun manjeg borbenog opterećenja i performansi. 

F-35 koristi stelt tehnologiju koja smanjuje njegov radarski presek i tako otežava otkrivanje radarom. Trenutno je jedan od najnaprednijih lovaca na svetu. U SAD, samo se F-22 Raptor smatra moćnijim, međutim nije im ni ista svrha. 

Takođe, F-35 je drugi pravi lovac 5. generacije posle F-22. Najnoviji kineski i ruski lovci, poput Čengdu J-20 ili Su-57, po tehnologiji polako dostižu F-35.

Vrsta:Multirole fighter
Posada:1
Maksimalna brzina1930 km/h
Dolet:2200 km
Maksimalna visina leta:18.300 m
Borbeni radijus:1100 km
Projektili:AIM-9X Sidewinder
AIM-120 AMRAAM
AIM-132 ASRAAM
JSOW
Brimstone
Meteor
Karakteristike F-35

Kako uočiti osnovne A, B i C razlike

  • F-35A se naziva CTOL verzija. Ovo je skraćenica za „Konvencionalno poletanje i sletanje“. Ovaj opis ima za cilj da ga uporedi sa glavnom razlikom između njega i B i C varijante, što je način na koji se njime upravlja i primenjuje.
  • F-35B je STOVL verzija. Ovo je skraćenica za „Kratko poletanje i vertikalno sletanje“. Ovo je verzija koja može da deluje sa veoma malog aerodroma ili van palube nosača koji nemaju katapulte.
  • F-35C je varijanta za nosače. Ovaj je namenjen za lansiranje iz katapulta i kratko sletanje sa prihvatanjem.
Južnokorejski F-35A
Južnokorejski F-35A

Model A se najlakše razlikuje od drugih modela F-35 po blisteru na gornjoj levoj strani za njegov unutrašnji GAU-22/A pištolj tipa Gatling. (B i C modeli nemaju unutrašnje topove.) Kao i model B, F-35A ima manje krilo. Model A je jedina varijanta F-35 sa rezervoarom za punjenje goriva na leđnoj kičmi. Oznake su jasno vidljive iz pogleda odozgo.

Model B se najlakše razlikuje od ostalih modela F-35 po sistemu vertikalnog podizanja. Sistem se može uočiti pod skoro svim uglovima gledanja aviona. Čak i u uzlaznom (ne vertikalnom) letu, F-35B ima vizuelne naznake za sistem vertikalnog podizanja. Vrata ventilatora za podizanje izravnavaju gornju površinu F-35 odmah iza kokpita, dajući ovom modelu prepoznatljivu grbu. Grba je posebno uočljiva iz prednje i bočne perspektive. Sam ventilator za podizanje skraćuje i zadnji kraj linije nadstrešnice.

Linije i oznake na panelu povezane sa sistemom podizanja vidljive su na gornjoj i donjoj strani F-35B. Odozgo su vidljive linije panela za vrata ventilatora za podizanje i ulaz za pomoćni vazduh. Odozdo, odmah iza vrata prednjeg stajnog trapa pojavljuju se vrata za ispuh ventilatora za podizanje.

Stražnji kraj donjeg trupa takođe ima šav za vrata koja se otvaraju kada okretni kanal sa tri ležaja krene u akciju u STOVL režimu. (Modeli A i C imaju grbu na ovoj lokaciji gde su smeštene njihove repne kuke za zaustavljanje) Model B takođe ima rolo kanal na donjoj strani svakog krila.

F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: Marine Corps
F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: Marine Corps

Model C se najlakše razlikuje od ostalih modela F-35 po većem krilu, koje pruža skoro pedeset posto veću površinu krila od modela A i B. Linija šarke za preklop krila je vidljiva sa gornjeg i donjeg pogleda. Krilo F-35C ima i dodatne kontrolne površine, koje se zovu eleroni, i na zadnjoj ivici (po dve kontrolne površine na svakom krilu umesto jedne).

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version