Naslovna Novosti Kina uvela sankcije kompanijama Northrop Grumman i Lockheed Martin

Kina uvela sankcije kompanijama Northrop Grumman i Lockheed Martin

2
northrop grumman
northrop grumman
google news

U najnovijim vestima iz Kine saznalo se o uvođenju sankcija velikim američkim avio-kosmičkim i odbrambenim korporacijama Nortrop Gruman i Lokid Martin. Razlog za ovu odluku je vezan za njihovo učešće u isporuci oružja Tajvanu.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova zvanično je izjavio: “Sjedinjene Države treba da poštuju naš stav po pitanju ujedinjene Kine tako što će prekinuti vojne kontakte i isporuke oružja Tajvanu. Ako se to ne dogodi, Kina će biti prinuđena da preduzme odlučujuću postupak.”

Zanimljivo je da ovo nije prvi put da Kina uvodi sankcije američkim kompanijama zbog isporuke oružja Tajvanu. Međutim, postavljaju se pitanja o praktičnosti takvih sankcija, s obzirom da se dotične korporacije ne bave kopnenom Kinom radi prodaje vojne ili svemirske tehnologije.

Međutim, odluka o uvođenju sankcija govori o dubljim problemima u američko-kineskim odnosima. Uprkos nizu sastanaka na visokom nivou ovog leta na kojima su učestvovale ličnosti visokog profila kao što su Blinken, Jelen, Mask i Gejts, nije postignut napredak u poboljšanju diplomatskih odnosa.

Dodatni dokaz napetosti između dve zemlje bilo je odsustvo kineskog predsednika Si Đinpinga na poslednjem samitu G20.

americka i kineska zastava
americka i kineska zastava

Uprkos očekivanjima i pokušajima američke strane da ponudi atraktivne uslove za njegovo učešće, Si Đinping je odlučio da preskoči događaj.

Sve u svemu, trenutna situacija je pokazatelj da diplomatski odnosi između dve najveće svetske sile i dalje ostaju napeti.

Ovo takođe pokazuje podršku Kine Rusiji u pitanju sa Ukrajinom. To bi moglo imati dugoročne posledice po globalnu politiku i ekonomiju, a čini se da se obe strane spremaju za duge i teške pregovore u budućnosti.

2 KOMENTARA

  1. Опет неки новинарски Перица претерује у стварима које му сигурно нису доступне.А Ракун мисли да се у свету влада само силом па би да сеири.Глуподтима никад краја!🤘❣️👼😂😂😂

  2. ‘Uprkos očekivanjima i pokušajima američke strane da ponudi atraktivne uslove za njegovo učešće, Si Đinping je odlučio da preskoči događaj.’
    А какви су то атраткивни услови? Могжда наговарање да иступи из БРИКС-а?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version