Naslovna Novosti U zoni borbe u Ukrajini, zabeležena prva upotreba robota BRG-1, namenjenog za...

U zoni borbe u Ukrajini, zabeležena prva upotreba robota BRG-1, namenjenog za evakuaciju ranjenika

1
brg 1 robot
brg 1 robot
google news

Jedan od najtežih zadataka vojnog saniteta je evakuacija ranjenih vojnika sa ratišta.

Intenzivna upotreba dronova od strane neprijatelja često dovodi do toga da se i tim za evakuaciju nađe pod vatrom, što dovodi do novih gubitaka.

Da bi rešili ovaj problem, Rusi su počeli da koriste bespilotna vozila koja su razvijena za sprovođenje procedura evakuacije.

Kako prenosi agencija TASS, u zoni borbenih dejstava Oružane snage Rusije počele su da koriste robota za evakuaciju BRG-1, sposobnog da se kreće na udaljenosti do 700 m.

Može se povećati za više od 4 km, pod uslovom da relejna oprema se koristi.

Robot ovog tipa može se koristiti ne samo za evakuaciju ranjenika sa bojnog polja, već i za isporuku određenog tereta na liniju fronta. Brzina putovanja BRG-1 je do 15 km/h, a nosivost 250 kg.

Ovakvu platformu je navodno kreirala jedna od nevladinih organizacija (istraživačko-proizvodna udruženja) u bliskoj saradnji sa organizacijom Narodni front. Ista organizacija predstavila je onlajn aplikaciju kojom svaki građanin može da obavesti o kretanju bespilotnih letelica na nebu.

Aplikacija je više nego relevantna jer nam omogućava da značajno smanjimo vreme koje je potrebno vojnicima da dobiju informacije o letu bespilotnog letelice ako ga standardni sistemi protivvazdušne odbrane nisu otkrili u trenutku kada je poruka primljena.

Ranije su se na mreži pojavili snimci evakuacije ranjenog pripadnika Oružanih snaga Ukrajine od strane robota koji je dopremljen iz inostranstva.

ukrajinca razvlaci dron za evakuaciju
ukrajinca razvlaci dron za evakuaciju

Ta evakuacija bi se mogla nazvati pravim mučenjem, budući da je ukrajinskog vojnika robot vukao po zemlji kukom, ne obazirući se ni na antropometrijske karakteristike osobe, položaja i prirode povrede ali ni na teren.

U početku, dron je neuspešno zakačio borca, a nosač se nije zaključao. Zatim je usledio drugi pokušaj, tokom kojeg je kukom zakačio nogu vojnika i vukao ga.

Nije poznato da li je dron na točkovima „uredno“ dopremio ranjenike na odredište. Ali sasvim je jasno da se sa ovom opcijom evakuacije povećavaju “šanse” da se tokom transporta dobiju dodatne povrede.

1 KOMENTAR

  1. Odsad ce ranjeni borci cuvati jedan metak u cevi za sebe u slucaju da dodje ovaj robot da ih spasava.
    U oba svetska rata su se ranjenici i poginuli iznosili sa fronta bez bojaznisti da te neko slepacki ne upuca, nista vise nije sveto na ovom izopacenom svetu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version