Naslovna Novosti Ruski pilot Su-27 umalo je oborio britanski špijunski RC-135 Rivet Joint misleći...

Ruski pilot Su-27 umalo je oborio britanski špijunski RC-135 Rivet Joint misleći da ima dozvolu

0
su 27
su 27
google news

Pre godinu dana, pilot ruskog Su-27 pokušao je da obori osmatrački avion Britanskog Kraljevskog vazduhoplovstva (RAF) koji je leteo iznad Crnog mora i ispalio dve rakete misleći da je dobio dozvolu za obaranje, iako su zvanično Moskva i London dao javnosti drugačiju verziju događaja, navodi Bi-Bi-Si pozivajući se na tri izvora u zapadnim vojnim krugovima.

Dana 29. septembra 2022. godine, avion RAF-a RC-135 Rivet Joint, sa posadom do 30 članova, bio je u misiji osmatranja u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora kada su dva ruska borbena aviona Su-27 učestvovala u misiji presretanja iz vazduha.

Kada su se dva ruska aviona Su-27 približila britanskom avionu, dobili su poruku od dispečera na zemlji. Zapadni izvor je izvestio da je ono što su čuli bilo: „Pogodili ste metu“.

Ovaj dvosmislen jezik jedan od ruskih pilota protumačio je kao dozvolu za pucanje, prenosi britanski Bi-Bi-Si.

Britanaci su izvestili da je ovako dvosmislen jezik znak visokog nivoa neprofesionalizma ljudi koji su umešani u ovaj incident. Navodno, piloti NATO-a koriste veoma precizan jezik kada traže i dobijaju dozvolu da pucaju na metu.

Piloti se svađaju nakon što je pilot Su-27 otvorio vatru na RC-135 Rivet Joint, tvrdi BBC

Nakon što je čuo komandu, ruski pilot je lansirao raketu vazduh-vazduh, ali nije uspeo da zakači metu. Prema BBC izvorima, tada je izbila svađa između dva ruska pilota.

su 27
su 27

Pilot drugog Su-27 nije verovao da mu je dozvoljeno da puca. Opsovao je kolegu pitajući ga da li uopšte razmišlja o tome šta radi.

Uprkos tome, prvi pilot je lansirao još jednu raketu. Izvori kažu da je druga raketa jednostavno pala, što znači da je ili pokvarila ili je lansiranje prekinuto.

Tri nedelje kasnije, britanska vlada je potvrdila da se ovaj incident dogodio. Zvaničnik u Londonu je prihvatio objašnjenja ruske strane koja je tvrdila da je reč o “tehničkom kvaru”.

U izjavi poslanicima 20. oktobra, tadašnji britanski sekretar odbrane Ben Volas rekao je da je to “potencijalno opasan angažman”. Ali on je prihvatio objašnjenje Moskve, rekavši: „Ne, ne, ne: ne smatramo da je ovaj incident namerna eskalacija od strane Rusa, a naša analiza se slaže da je do njega došlo zbog kvara“.

Međutim, poverljivo curenje obaveštajnih podataka otkrilo je da je američka vojska o tome šta se dogodilo govorila oštrijim rečima. U nizu dokumenata koje je objavio američki vazduhoplovac Džek Tejsera, isti incident je opisan kao incident koji je za dlaku ishodovao tragediji.

„Incident je bio mnogo ozbiljniji nego što je prvobitno opisano i mogao je da predstavlja čin rata“, piše Njujork tajms.

Prema rečima dva američka odbrambena zvaničnika, prema pisanju lista, ruski pilot je možda pogrešno protumačio naređenje sa zemlje. Ruski pilot „koji je presreo britanski avion, pucao je, ali raketa nije bila ispravno lansirana“.

boeing rc 135
boeing rc 135

List je takođe citirao neimenovanog američkog odbrambenog zvaničnika koji je incident opisao kao “veoma, veoma zabrinjavajući”.

Tobajas Elvud, predsednik odbora za odbranu britanskog parlamenta, koji je nedavno podneo ostavku, optužio je Volasa da je prećutao važne detalje o incidentu u kojem su ruski piloti oborili avion RAF RC-135 Rivet Joint.

O incidentu su svojevremeno pisali mnogi mediji ali u drugečijem narativu, bez dodatih ‘finesa’ britanskog Bi Bi Sija.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version