Naslovna Novosti NATO priprema najveću vojnu vežbu od Hladnog rata; Desetine hiljada vojnika se...

NATO priprema najveću vojnu vežbu od Hladnog rata; Desetine hiljada vojnika se obučava za scenario iz člana 5

2
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastaje se sa trupama NATO-a nakon zajedničke konferencije za novinare u vojnoj bazi Tapa, u Talinu, Estonija, 1. marta 2022. Leon Neal/Pool preko REUTERS-a
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastaje se sa trupama NATO-a nakon zajedničke konferencije za novinare u vojnoj bazi Tapa, u Talinu, Estonija, 1. marta 2022. Leon Neal/Pool preko REUTERS-a
google news

Steadfast Defender 24 (STDE24) – najveća vojna vežba NATO-a od pada Gvozdene zavese – održaće se početkom sledeće godine u Nemačkoj, Poljskoj i baltičkim državama.

U vežbi Steadfast Defender 24 (STDE24) učestvovaće ukupno 41.000 vojnika i više od 50 brodova, dok će vazdušna komponenta takođe biti dobro zastupljena: planirano je između 500 i 700 vazdušnih borbenih misija, navodi se u članku The Financial Times.

Složenost vežbe je bez presedana poslednjih decenija. Primera radi, u poslednjoj vežbi Steadfast Defender, onoj izvedenoj 2021. godine, učestvovalo je oko 9.000 vojnika.

Vežba Steadfast Defender 24 sledećeg proleća je vežba iz člana 5, što znači da će se uvežbavati scenariji odgovora na vojnu agresiju na državu članicu NATO-a. Ruska Federacija je očigledno glavna pretnja zbog koje se praktikuju vojni manevri.

Podsetimo, uz sve uložene napore, čini se da SAD idalje nisu uspele da prikažu i nametnu Kinu, njihovog ultimativnog “neprijatelja”, kao značajnu pretnju ostatku članica NATO pakta.

U ovoj vežbi po prvi put će se pravi geografski podaci koristiti za kreiranje najrealnijih scenarija za trupe NATO-a. U vežbi će učestvovati i Švedska, čiju prijavu za članstvo u NATO tek treba da ratifikuju Turska i Mađarska, čime će ukupan broj zemalja učesnica biti 32.

Steadfast Defender 24, koji će se održati u Nemačkoj, Poljskoj i baltičkim zemljama u februaru i martu sledeće godine, deo je nove strategije obuke koja predviđa da Severnoatlantski savez izvodi dve velike vežbe svake godine, umesto jedne vežbe, koliko je bilo predviđeno.

NATO će takođe vežbati suzbijanje terorističkih pretnji van svojih neposrednih granica.

„Ruski efekat“ se navodno osetio. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je prošlog juna rekao da će Alijansa povećati broj svojih snaga za brzo reagovanje sa 40.000 na „više od 300.000“, podseća FT.

Takođe, u Madridu je 2022. godine odlučeno da se preispita NRF, model NATO snaga. Takođe je odlučeno da se zapadna vojna oprema premesti u države istočnog boka.

Alijansa je prinuđena da usvoji niz promena koje uključuju fokus na teške vojne sposobnosti, za razliku od lakih i mobilnih snaga raspoređenih na Balkanu ili u Avganistanu.

Vojni manevri 4.200 NATO vojnika na ruskoj granici
NATO

Lideri NATO-a dogovorili su se na julskom samitu u Viljnusu o novim regionalnim odbrambenim planovima i o stvaranju, do kraja ove godine, poboljšanih struktura NATO reakcionih snaga, koje su zapravo multinacionalne snage sposobne da brzo odgovore na pretnje bilo koje vrste, uključujući hibridne.

Baltičke zemlje su bile posebno glasne u svojim pozivima NATO-u da ojača svoj istočni bok, pošto su trupe već dugo gomilane na granicama Belorusije.

NATO je rasporedio multinacionalne strukture u baltičkim državama, a Nemačka je rekla da će trajno zadržati 4.000 vojnika u navodno preplašenoj Litvaniji.

2 KOMENTARA

  1. Trosenje resursa i srestava gradjana, zaplasivanje naroda, tako su i pre fasisti stampali novine sa englesima i rusima kao cudovistima, unistice planetu zarad zvoje pohlepe i besa.

  2. Tih 40.000 ako ne navezbaju nece ni jednog…to ce ih spase,sve Rambo do Ramba…kakvo bacanje para,tuga…i Rusi ako su mislili da napadnu sad ce se pismane 100%….

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version