Naslovna Novosti Raketa H-50 uništila štab policije u Krivom Rogu – Turci: „Poginulo 40...

Raketa H-50 uništila štab policije u Krivom Rogu – Turci: „Poginulo 40 NATO i ukrajinskih oficira”

2
"H-50" - nova krstareća raketa za "Tu-22M3"
google news

Rusi su izvršili iznenadni napad na štab policije u Krivom Rogu u vreme sastanka visokih zvaničnika snaga bezbednosti i visokih oficira operativne komande Vostok Oružanih snaga Ukrajine, tvrde ruski izvori

Izveštaji pokazuju da je oko 40 osoba poginulo, a više od 50 je povređeno. Prema turskim izvorima, u ruskom bombardovanju u Krivoj Rogu poginulo je 40 NATO i ukrajinskih oficira.

„U petak, 8. septembra 2023. godine, ruska krstareća raketa H-50 pogodila je policijsku stanicu u gradu Krivi Rog gde se održavao sastanak ukrajinskih snaga bezbednosti i oficira NATO-a.” Ruske snage su izvršile napad dok su se tamo sastajale ukrajinske snage bezbednosti i NATO oficiri.

Ukrajinski izvori: samo jedna osoba poginula a 26 povređeno

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine, u Krivom Rogu je poginula samo 1 osoba, a 26 je povređeno.

„U Krivom Rogu je uništena zgrada policije u kojoj se održavao sastanak ukrajinskih snaga bezbednosti“, javile su ruske novinske agencije. Kasno sinoć Rusi su izvestili da se udar dogodio u vreme sastanka visokog ukrajinskog vojnog osoblja u zgradi u Krivom Rogu.

U trenutku udara u zgradi nisu bili samo policajci, već i viši oficiri operativne komande Vostok Oružanih snaga Ukrajine.

Oleg Soskin, savetnik bivšeg ukrajinskog predsednika Leonida Kučme, naglasio je da sve intenzivniji napadi Rusije na Ukrajinu nanose nenadoknadive gubitke, „Rusija u poslednje vreme pojačava napade dronovima i raketama na Ukrajinu.

Njegovi sveopšti napadi izazivaju nenadoknadive gubitke“, rekao je on.

H-50 – nova krstareća raketa

Razvoj krstareće rakete nove generacije H-50 (Х-50) počeo je u Rusiji 2010-ih godina. Napravljen je uglavnom za bombardere Tu-22M3, pošto je njihov odeljak za bombe premali za rakete Kh-101. Radovi se izvode u konstruktorskom birou Raduga pod šifrom „proizvod 715“.

Kopnena ispitivanja rakete počela su 2016. godine, a planirano je da se masovna proizvodnja uspostavi u narednih nekoliko godina.

Raketa ima dužinu od 6 m i težinu od oko 1,5 tona. Telo rakete je blago spljošteno, a takođe ima posebne uglove. Ovo se radi da bi se poboljšale aerodinamičke performanse i nevidljivost na neprijateljskim radarima. Takođe, oblik rakete vam omogućava da maksimizirate korisnu zapreminu odeljka za bombe Tu-22M3.

„H-50“ je opremljena turboventilatorskim motorom male veličine „TRDD-50AT“. Raketa je sposobna da leti na udaljenosti od 1.500 kilometara brzinom do 950 km/h. Da bi se sprečilo presretanje od strane neprijateljskih sistema protivvazdušne odbrane, raketa će leteti na malim visinama.

„H-50“ je dostupna u tri varijante: sa visokoeksplozivnom fragmentacijom, kasetnom i nuklearnom bojevom glavom. Novi proizvod je veoma sličan raketi H-59MK2: imaju isti pogon i sistem navođenja. 

Pri napadu raketa koristi inercijalni i navigacioni sistem navođenja, a pri približavanju cilju uključuje se elektronsko-optički korelacioni sistem. Odstupanje bojeve glave od cilja ne bi trebalo da prelazi 5 m. 

Na Tu-22M3 se može postaviti 8 primeraka H-50: 6 na lanser kupole i dva ispod krila. Takođe, raketa može biti instalirana i na porodice aviona Tu-95 i Tu-160. Prvi može da nosi 14 jedinica, drugi – 12.

crtez rakete h 50 rakete h 59mk2
Crtež rakete H-50 / rakete H-59MK2

Načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, brigadni general Aleksej Gromov, izjavio je u maju da Rusija u kratkom roku namerava da počne masovnu proizvodnju krstarećih raketa H-50.

„Prema dostupnim podacima, u junu ove godine Rusija planira da započne masovnu proizvodnju strateških krstarećih raketa tipa H-50, što će omogućiti Kremlju da intenzivira raketne udare po teritoriji naše zemlje od jeseni, izjavio je pomenuti Gromov.

2 KOMENTARA

  1. Uki fasiti zive po svaku cenu i uskoro stizu i do Moskve….hehehehe…Ne mogu se razneti ni sa eksplozivima…bas kao zeleni, samo ubijaju a nikada ginu….hehehehe…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version