Naslovna Novosti Francuski dronovi za Ukrajinu: Pariz će Kijevu isporučiti 150 bespilotnih letelica Delair

Francuski dronovi za Ukrajinu: Pariz će Kijevu isporučiti 150 bespilotnih letelica Delair

0
delair dt 46
delair dt 46
google news

Francuski ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornu objavio je juče na svom X nalogu na društvenoj mreži nekadašnjem Tviteru, da je Delair u procesu isporuke više od 150 dronova u Ukrajinu.

Ukrajina je sama odabrala dronove, rekao je Lekornu, ne precizirajući model. Delair nudi bespilotne letelice sa fiksnim krilima za nadzor granice, izviđanje, obaveštajne poslove itd.

Ministar je takođe postavio fotografiju na kojoj se vidi sa generalnim direktorom Delair-a, koji je dodao: „Naši dronovi su dizajnirani za kontinuiranu upotrebu u svim godišnjim dobima, opremljeni sa kvalitetnim i industrijskim senzorima, robusni su i lako se popravljaju.”

Kako se navodi na sajtu kompanije, njihove bespilotne letelice su navodno koristile Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Ukrajini, lokalne vojne snage u Nigeru i francuska vojska.

Delair dronovi

Delair proizvodi bespilotne letelice (UAV) sa sedištem u Tuluzu, Francuskoj. Prema njihovom veb sajtu, kompanija nudi bespilotne letelice visokih performansi sa fiksnim krilima za nadzor granice, izviđanje, obaveštajne službe i snage za specijalne operacije.

Dron Delair koji bi verovatno bio od velikog interesa za Ukrajinu je DT-46. Postoje dve varijante – vertikalno lansiranje i lansiranje katapultom. Prvi ima izdržljivost od 3 sata i 50 minuta, a drugi 7 sati i 30 minuta.

DT46 - Long range made easy
Delair DT46

DT-46 ima kardan sa dvostrukim senzorom ISR nosivosti koji kombinuje EO/IR i LiDAR (lasersku detekciju i domet).

Najistaknutija karakteristika drona je njegov nizak zvučni i radarski trag i visoka izdržljivost. Dron može ostati u vazduhu satima, danju ili noću, neotkriven, pronalazeći ciljeve i precizno navodeći MLRS rakete i cijevne artiljerijske laserski navođene granate na ciljeve koristeći preciznost u rasponu od DT-46 LiDAR.

Kada je reč o bespilotnim letelicama, ukrajinska artiljerija već uživa do sada nezapamćenu podršku zapada. Korišćenje bespilotnih letelica, kao što je DT-46, delovaće verovatno u simbiozi sa artiljerijom koja će svaku ispaljenu granatu učiniti veoma opasnom za ruske snage.

DT-26 je manja varijanta DT-46 koja ima iste karakteristike prikrivensoti, ali može da nosi EO/IR senzor ili LiDAR. Trajanje leta je kraće i iznosi maksimalnih 170 minuta.

Tekever dronovi

Ranije ove godine, Ukrajina je na sličan način dobila od Britanije bespilotne letelice Tekever AR-5 i AR-3 iz Portugala. Bespilotne letelice Tekever su tehnički napredne i veoma sposobne.

dron tekever ar3
dron tekever ar3

Tekever AR3 je mala, dugoletna bespilotna letelica posebno dizajnirana da pokrije velike površine u kopnenim i morskim misijama. Sposoban je da nosi teret do relativo mali teret, a krstari brzinom od 140 km/h.

Prilikom projektovanja bespilotne letelice Tekever AR3, portugalski stručnjaci iz oblasti vazduhoplovstva rukovodili su se potrebom da se ovaj dron uvede u civilnu i vojnu sferu. Prema rukovodstvu Tekevera, ovakav pristup je garantovao novom uređaju visok nivo popularizacije, a kao rezultat i dizajn za ceo projekat.

Bespilotna letelica Tekever AR3 može se koristiti za obavljanje širokog spektra zadataka, uključujući izviđanje kopna i površna iznad vode, patrolne i osmatračke letove, geološko i geodetsko izviđanje, kontrolu i praćenje situacije opasnosti od požara, operacije pretrage, praćenje životne sredine itd. 

Ovaj faktor obezbeđuje dronu Tekever AR3 visoku svestranost, što je dovelo do prilično velike potražnje za uređajem.

velika britanija ce poslati bespilotne letelice tekever ar3 u ukrajinu
tekever ar3

Portugalska bespilotna letelica Tekever AR3 opremljena je klipnim motorom, koji omogućava uređaju da ubrza do brzine od 140 km/h, dok je maksimalno trajanje leta ovog uređaja 10 sati, što se smatra efikasnim.

Kao sredstvo vizuelnog posmatranja, bespilotna letelica Tekever AR3 može da koristi elektrooptičke, infracrvene, televizijske i spektralne kamere, što pruža iscrpnu količinu podataka o proučavanom području i objektima koji se na njemu nalaze.

Koliko su dronovi mogu da promene tok sukoba?

Retko koja operacija bespilotnih letelica koju preduzima Ukrajina je ubedljiva sa vojne tačke gledišta. Na primer, udari dronom UJ-22 duboko u rusku teritoriju su u suštini političke izjave. Ako uzmemo u obzir enormne količine dronova koje Ukrajina šalje na ruske mete svakodnevno, zaključićemo da je broj onih koji zaista obavi zadatak izuzetno mali.

Postoje bombastične tvrdnje, poput one iz decembra 2022, da je Ukrajina uspešno testirala dron sa dometom od 1000 km sposoban da nosi oružje od 75 kg. Dron je trebalo da bude operativno raspoređen do kraja prošle godine, ali od tada niko spomenuo nije te dronove.

anti dron puska
anti dron puska

Bez obzira na gore navedeno, Ukrajina je zadala određene poteškoće sa dronovima tokom sukoba. Ukrajinska upotreba malih, prikrivenih i tihih dugoletnih dronova ima određeni vojni potencijal. Međutim sposobnost pametnih dronova da promene igru na frontu je idalje izuzetno niska.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version