Naslovna Novosti SAD bi mogle da rasporede nosače taktičkog nuklearnog oružja 150 kilometara od...

SAD bi mogle da rasporede nosače taktičkog nuklearnog oružja 150 kilometara od ruskih granica

1
f 35 i b61 nuklearna bomba
f 35 i b61 nuklearna bomba
google news

Prema novim sporazumima između SAD i Finske, američka avijacija će početi da koristi infrastrukturu aerodroma Rovaniemi u Laponiji, koji se nalazi na manje od 150 km od ruske granice. Ovu informaciju potvrdio je finski predsednik Sauli Niiniste.

Posebna pažnja se skreće na to da će u bliskoj budućnosti na finskom aerodromu biti stacioniran američki vojni kontingent. Ovo će biti jedan od ključnih koraka u okviru bilateralnih sporazuma o vojnoj saradnji između SAD i nordijskih zemalja.

b 52h stratofortresses tokom global thunder 19 u vazduhoplovnoj bazi minot / foto: USAF Tech. Sgt. Jarad A. Denton
b 52h stratofortresses tokom global thunder 19 u vazduhoplovnoj bazi minot

Međutim, stručnjaci napominju da će ova saradnja ojačati vojno prisustvo NATO-a, a osim toga, govorimo o razmeštanju nosača taktičkog nuklearnog naoružanja na udaljenosti dovoljnoj za udar na ruske teritorije.

Prema preliminarnim podacima, u vazduhoplovnoj bazi u Laponiji biće stacionirani i borbeni avioni F-35 finskog ratnog vazduhoplovstva.

1 KOMENTAR

  1. mislim da je bio dogovor ako finska udje u nato da nece biti infrastrukture nato u njoj ako je to tacno a ovi postave znaci da nato ne ferma nikog radi sta hoce ,onda in na kubi biti atomska baza

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version