Naslovna Novosti Britanija ne odustaje: Nakon uništenog teškog Challenger 2, London šalje laka Scimitar...

Britanija ne odustaje: Nakon uništenog teškog Challenger 2, London šalje laka Scimitar oklopna vozila u Ukrajinu

6
scimitar mk 2
scimitar mk 2
google news

Velika Britanija će naoružati Ukrajinu oklopnim izviđačkim vozilima Scimitar MK2, navodi njihov proizvođač Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL).

Nakon što je šef britanskog Ministarstva odbrane zvanično potvrdio informaciju o uništenju jednog od britanskih tenkova Čelendžer 2 u zoni sukoba u Ukrajini, sada stižu laka oklopna vozila.

Kako je navela kompanija, RBSL-ovi predstavnici terenske podrške su nedavno bili raspoređeni u Nemačku kako bi pomogli britanskoj vojsci da dobije određeni broj CVR(T) Scimitar MK2 vozila spremnih za isporuku u Ukrajinu.

„Majstori terenske podrške su bili u mogućnosti da podrže dijagnostikovanje kvarova, pružanje tehničkih saveta i smernica za popravke, savete o bezbednosti vozila, izvođenje ispitivanja na putu i ​​otklanjanju krarova“, navela je kompanija u objavi na Tviteru, dodajući: „Ovaj napor je obezbedio 23 vozila za Ukrajinu u periodu od 32 dana”.

Scimitar vozila su deo šire porodice britanskih borbena izviđačka vozila koja uključuje i vozila poput Spartan i Sultan.

FV107 Scimitar ukratko

Glavno naoružanje Scimitar vozila je 30-milimetarski top L21 RARDEN koji je efikasan protiv lakih oklopnih vozila i neprijateljske pešadije. Koriste ga izviđački pukovi Kraljevskog oklopnog korpusa britanske vojske i izviđački elementi oklopne pešadije.

Ukrajinska vojska je već dobila niz drugih varijanti koje pripadaju ovoj široj porodici guseničarskih borbenih izviđačkih vozila, koje bi mogle da pomognu u obuci i održavanju izviđačkog vozila Scimitar.

Vozila Scimitar su opremljena oklopom koji pruža zaštitu od streljačkog oružja, ali nisu teško oklopljena kao neka druga borbenja vozila.

U svim varijantama, njihova lakoća i mala veličina čine borbena izviđačka vozila veoma mobilnim na teškim terenima. Scimitar vozila su brza i okretna.

scimitar mk2 cvrt
scimitar mk2 cvrt

Pogonjena su šestocilindarskim dizel motorom i mogu dostići brzinu od oko 80 km/h na ravnom terenu. Njihova dobra pokretljivost omogućava im da brzo izvrše izviđačke zadatke i da se presele tamo gde su najpotrebnija. Izviđačke trupe koriste borbena izviđačka vozila na gusenicama kako bi prikriveno prikupile obaveštajne podatke sa bojnog polja.

Upotreba u konfliktima i unapređenja

Tokom godina, Scimitar vozila su prošla kroz različite verzije i unapređenja kako bi poboljšala svoje performanse i adekvatno se nosila sa promenljivim izazovima na bojištu.

Unapređenja su se uglavnom fokusirala na poboljšanje komunikacijskih sistema, opreme za noćno izviđanje i efikasnost naoružanja.

Scimitar borbeni izviđači su korišćeni u različitim konfliktima širom sveta, uključujući Zalivski rat, nama dobro poznat rat u Bosni, američku invaziju na Irak, Avganistan i mnoge druge situacije “sprovođenja demokratije”.

6 KOMENTARA

  1. Што ли су људи били наивни и дозволили да у историји икада напусте острво и пљачкају по свету. Сад само можемо да гледамо како уживају у туђем новцу, дијамантима, историји неког поштеног света. Још се и дивимо њиховим краљевима, серијама поврх свега беспрекорним муницијама.

  2. Значи леди ми се крв у жилама, верујем да ни Путину није лако у овој ситуацији. Гарантујем да петнаестак генерала има да раздваја главу око овог сазнања. Него цео свет зна за оно “праве се Енглези” Мора хитно да се пију лекови за смирење нема друге.

  3. Efikasan protiv lake pesadije sa puskama u pustinji ali protiv ruske artiljerije nema sanse.
    Ako naleti na tenkovsku minu otice u komade.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version