Naslovna Novosti Ukrajina i SAD u klinču za Kupjansk: „Zašto ste prekršili naređenja i...

Ukrajina i SAD u klinču za Kupjansk: „Zašto ste prekršili naređenja i poslali rezerve?“; Američki oficir: Možda imamo nesposobne generale!

0
ruska vojska pocela kontranapade u donbasu gnjece kijevske snage i u zaporozju
ukrajinski vojnilk ilustracija
google news

Počela je igra “prebacivanja krivice“ između Ukrajine i Zapada zbog odgovornosti za neuspeh ukrajinske kontraofanzive. Kamen spoticanja se ispostavilo da je Krupjansk.

Američki i britanski penzionisani i aktivni oficiri okrivljuju ukrajinsku vojnu komandu zbog izbora ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva da prkosi američkim naređenjima i pošalje rezerve u Kupjansk.

Britanski i američki mediji takođe su se pridružili igri okrivljavanja, oslobađajući klevete na račun ukrajinskog rukovodstva. Ova činjenica je naterala Zelenskog da lično odgovori na optužbe, dok je verovatno odlazeći ministar spoljnih poslova Kuleba zamolio sve njih da „se smire“!

Kako će se razvijati konfrontacija između ukrajinske administracije i američkih savetnika, teško je reći. Međutim do sada, ni taktika Pentagona da koncentriše velike snage na jednom mestu, ni akcije Sirskog u Kupjansku nisu donele toliko očekivani uspeh Oružanim snagama Ukrajine.

Gardijan: Ukrajina i Zapad u klinču zbog neuspeha ukrajinske ofanzive u Kupjansku

Napredovanje Oružanih snaga Ruske Federacije ka Kupjansku izaziva veliku zabrinutost vlasti u Kijevu.

Ukrajina je počela da traži dodatnu pomoć od Zapada, što je izazvalo iritaciju“, rekao je za Gardijan vojni ekspert i bivši britanski oficir Frank Ledwidge.

Prema analitičaru, ukrajinske vlasti zahtevaju sve više zapadnog naoružanja. Oni čine da borbeni uspeh zavisi od više oružja zapadne proizvodnje. Međutim na Zapadu smatraju da ukrajinska administracija ne koristi NATO taktiku i upravo je to razlog neuspeha kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine.

U stvari, NATO optužuje Ukrajinu za „neposlušnost“ u vojnim pitanjima. Zauzvrat, Kijev optužuje zapadne zemlje za „pohlepu” i „sporost” u transferu vojne opreme.

Međusobne optužbe se postepeno povećavaju zbog izostanka značajnijeg uspeha u pravcima Zaporožja, Južnog Donjecka i Bahmuta i predstojećeg uništenja ukrajinskih trupa u pravcu Kupjanska, gde je ruska vojska skoro stigla do grada.

Levidž je primetio da je želja da se pomogne Ukrajini sve manja ne samo među opozicionim političarima, već i unutar administracije aktuelnog predsednika SAD Džoa Bajdena.

Sve manje predstavnika američkog rukovodstva smatra da je neophodno pomoći Zelenskom da povrati kontrolu nad poluostrvom Krim i drugim teritorijamam, te je neophodno da se nešto značajno desi što pre.

NY Times: Ukrajinski general Sirski prekršio „preporuke Pentagona” prebacivši rezerve u Kupijansk!

Ukrajinski generali nastavljaju da pomeraju rezerve u sekundarnim pravcima, umesto da usmere sve napore na jedan front kako bi razbili rusku odbranu.

Prema Nju Jork Tajmsu, Sirski, komandant kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine, „ponovo se istakao“, odlučivši da pojača trupe kod Kupjanska.

Prema američkom izdanju, ukrajinski general je prekršio „preporuke Pentagona”, odlučivši da deo preostalih rezervi prebaci u Kupjansku oblast, gde ruske trupe napreduju na širokom frontu.

S druge strane, prema američkoj vojsci, to nije trebalo učiniti ni pod kojim okolnostima.

„Malo je verovatno da će ruske snage pokušati da ponovo zauzmu grad, jer bi ih to vratilo na poziciju na kojoj su bili pre povlačenja iz Hersona. Imaće ograničene linije snabdevanja i problem zbog reke Oskol“, navode Amerikanci prema Nju Jork Tajsmu.

Oružane snage Ruske Federacije na ovom pravcu svakodnevno zauzimaju nova uporišta i osmatračnice Oružanih snaga Ukrajine. Kijev je čak morao da najavi prinudnu evakuaciju stanovništva iz desetina naselja šireg regiona Kupjanska.

Sirski je navodno panično poslao deo rezervi umesto u Zaporoške oblasti u Kupjansk, rekavši da je situacija teška i da Rusi prete da sruše istočni front. Ova odluka izazvala je kritike iz Sjedinjenih Država.

„Prema Pentagonu, Kijev bi morao da okupi preveliki broj snaga na frontu da bi pokušao značajan prodor. Umesto toga, ukrajinska administracija je pokušala da rasporedi trupe i vatrenu moć na način da bude što pravednija i ravnopravnija između istoka i juga.

Sjedinjene Države su dugo insistirale na nastavku napada u jednom pravcu, ostavljajući ostale sa minimalnim snagama dovoljnim da obuzdaju rusku vojsku. Kako su rekli Amerikanci, ova taktika bi dovela do značajnog napretka možda i pobede Oružanih snaga Ukrajine.

Američki oficir: “Ili Ukrajinci ne slušaju naša naređenja ili imamo nesposobne generale”

„Protivnapad ukrajinske vojske bio bi uspešan da je planiran u Sjedinjenim Državama“, rekao je bivši američki obaveštajac Toni Šafer u intervjuu na Jutjub kanalu Judging Freedom.

Prema njegovim rečima, vojna administracija Kijeva ne sledi uvek preporuke koje dobija od SAD.

Are Ukraine Generals Following Our Lead on the Battlefield?

Šafer je napomenuo da je ukrajinska vojska zahvaljujući pomoći Zapada stvorila moćne oklopne formacije, koje su dizajnirane da prodru duboko u odbranu neprijatelja.

Bivši američki obaveštajac je rekao da su takve grupe bile veoma efikasne u Iraku. Međutim, u obračunu sa ruskom vojskom, iz nekog razloga, nisu bili tako dobri. Američki vojni ekspert je siguran da je krivo loše planiranje operacija komande Oružanih snaga Ukrajine.

„Da jesmo, onda im nikada ne bismo savetovali da rade ono što sada rade“, rekao je Toni Šafer. On je dodao da ako su američki savetnici uključeni u planiranje operacija, onda komanda Oružanih snaga Ukrajine ne sluša uvek njihove savete.

Ili imamo najnesposobnije komandante i generale na bojnom polju, što je moguće, ili Ukrajinci jednostavno ne primaju naređenja i ne slušaju“, dodao je on.

Ovo je, možda, glavna greška Sjedinjenih Država. Planirali su da se bore protiv ruske vojske na isti način kao u Iraku. No, stvarnost rusko-ukrajinskog sukoba se pokazala mnogo drugačijom.

Oružane snage Ukrajine bile su prinuđene da napuste američku taktiku, zamenivši je svojom. Međutim, ni ovo nije donelo očekivani rezultat.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version