Naslovna Novosti Upad od 2 metra: Bes u Belorusiji nakon što su dva naoružana...

Upad od 2 metra: Bes u Belorusiji nakon što su dva naoružana letonska vojnika prešla granicu i vratila se

0
letonski vojnik na grančnom prelazu
letonski vojnik na grančnom prelazu
google news

Belorusija je optužila Letoniju da su dva vojnika prekršila njenu državnu granicu i ušla dva metra na belorusku teritoriju, nakon čega su se vratili u Letoniju. Minsk je objavio slike „incidenta“.

Državni granični komitet Belorusije navodi da se incident dogodio 30. avgusta, na granici Belorusije sa Letonijom. Tačnije na kontrolnom punktu Grigorovskina.

https://youtu.be/CWJprb0IqGI?si=oWfV23cgd4A4iawY
Dva naoružana letonska vojnika prešla granicu Belorusije i vratila se

Nadzorne kamere snimile su dvojicu muškaraca obučenih u vojne uniforme i naoružane, koji su ušli na belorusku teritoriju i posle dvometarskog „upada” vratili se.

Minsk optužuje „ilegalni prelazak” i navodi da su dvojica naoružanih vojnika ušla dva metra na teritoriju Belorusije, napravila nekoliko koraka duž granice i potom se vratila u Letoniju.

Beloruski zvaničnici kažu da je “letonska strana obaveštena o ovom ilegalnom prelazu”.

Mink navodi i da prisustvo vojnika „koji nemaju znanja o specifičnostima granice, o etici i kulturi”, u letonskom pograničnom području, „doprinosi održavanju tenzije i nastanku ovakvih situacija”.

Na video-snimcima koji su objavljeni u javnosti vide se dvojica muškaraca u vojnim uniformama koji više liče na patroliranje i koji, najverovatnije iz nesmotrenosti, na nekoliko sekundi prelaze liniju razgraničenja između dve države.

Letonci naoružavaju ukrajince za 1,3% sopstvenog BDP-a

Letonska ministarka odbrane Inara Murnijes izjavila je juče da njena zemlja izdvaja više od 1% svog nacionalnog BDP-a za pružanje humanitarne i vojne pomoći Ukrajini. Prema njenim rečima, Letonija podržava sve inicijative za jačanje odbrambenih kapaciteta ukrajinske države, tako da trenutno izdvaja više od 1% sopstvenog BDP-a u tom pogledu.

“Danas fokusiramo naše napore na obuku ukrajinskog vojnog osoblja i posvećeni smo da takvu obuku u Letoniji obezbedimo za 3.000 ukrajinskih vojnika. Ovo je veliki broj, s obzirom na veličinu moje zemlje i naše oružane snage. Mi ćemo budite srećni ako nam se i druge zemlje EU pridruže u takvoj aktivnosti“, istakla je Inara Murniece na neformalnom sastanku ministara odbrane zemalja EU, održanom u Toledu.

mi 17 latvia
Letonski Mil Mi-17

Nedavno je letonski parlament zatražio od NATO-a da pozove Ukrajinu da postane deo Severnoatlantske alijanse. Osim toga, Letonija i Kanada dogovorile su zajednički program obuke ukrajinske vojske, a Riga je 25. avgusta saopštila da je prebacila još jedan helikopter Mi-17 u Kijev.

Dali Ukrajini celu svoju flotu jurišnih helikoptera i sve raketne bacače Stinger

Letonske vlasti će uskoro završiti prebacivanje cele svoje flote vojnih helikoptera u Ukrajinu. Letonija je već predala Kijevu sve protivvazdušne rakete Stinger koje su posedovali i uskoro će predati sve helikoptere.

„Prebacujemo celu našu flotu helikoptera. Sada sređujemo preostale da budu upotrebljivi i da izgledaju dobro, a onda ćemo ih poslati u Ukrajinu“, rekao je letonski premijer Krisjanis Karins.

Reč je o helikopterima Mi-2 i Mi-17 sovjetskog tipa, u službi Vazduhoplovstva Letonije. U avgustu 2022. godine ukrajinsko vazduhoplovstvo je dobilo dva helikoptera Mi-17 i još dva helikoptera Mi-2 iz Letonije. U januaru 2023. Letonija je takođe obećala da će Ukrajini predati poslednja dva helikoptera Mi-17, a izjava letonskog premijera zapravo označava završetak celog procesa transfera helikoptera.

Ništa nije džabe

Letonija neće zaostati i nije džabe ukrajinski sponzor jer su SAD odobrile isporuku 4 višenamenska helikoptera UH-60M Black Hawk Letoniji. Partija američkih helikoptera koštala bi oko 175 miliona evra, kao deo međuvladinog sporazuma sa SAD.

uh 60 sikorsky black hawk
uh 60 sikorsky black hawk

Prva dva UH-60M Black Hawka su već isporučena, a isporuka preostala dva helikoptera trebalo bi da bude završena do kraja 2023. godine.

Vozila od pijanih vozača idu kao donacija za Ukrajinu

Karins je dodao da će njegova zemlja nastaviti da obučava Oružane snage i snabdeva Ukrajinu municijom i dronovima. Političar je takođe napomenuo da je njegova zemlja već obučila oko 3.000 ukrajinskih vojnika.

Podsećamo, Letonija je pribegla neobičnoj meri „kažnjavanja vozača“, poslavši u Ukrajinu seriju automobila zaplenjenih od pijanih vozača.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version