Naslovna Novosti U Africi se pred našim očima odvija novi državni udar: “56 godina...

U Africi se pred našim očima odvija novi državni udar: “56 godina vladavine pada u vodu” u Gabonu

0
u gabonu proglasili vojni puc
u gabonu proglasili vojni puc
google news

Gabon je bio u milosti vojske, koja je rezultate nedavnih predsedničkih izbora proglasila nevažećim i likvidirala postojeće državne organe. Ovaj šokantan razvoj događaja prati reizbor predsednika Ali Ben Bongo Ondimba, sina prethodnog lidera, koji je bio na vlasti 42 godine do svoje smrti 2009. godine.

Ali Ben Bongo Ondimba je ponovo izabran za treći mandat sa 64% glasova, rezultat koji je opozicija nazvala lažnim. Ondimba i njegova porodica su bili na vlasti u Gabonu 56 godina, što je ovaj državni udar činilo posebno značajnim događajem.

Od 1967. do 2009. otac Ali Ben Bonga, Omar Bongo, uspeo je da zadrži kontrolu nad zemljom, pretvorivši je u jednu od najstabilnijih, ali i zatvorenih i autoritarnih država na afričkom kontinentu. Posle njegove smrti, njegov sin je preuzeo vlast i nastavio porodičnu tradiciju, ali sa manje odobravanja naroda i opozicije.

Državni udar dovodi u sumnju budućnost porodice Bongo u političkoj areni Gabona i mogao bi da otvori vrata novom, “više demokratskom rukovodstvu”, iako je to još uvek nejasno.

Ovaj preokret takođe predstavlja veliki izazov za međunarodnu zajednicu, koja sada mora da odluči kako da odgovori na ovu krizu.

Opozicija, koja dugo govori o izbornoj manipulaciji i nepravdi, može iskoristiti ovu situaciju da uspostavi novi poredak ako vojska pruži takvu priliku. Ostaje otvoreno pitanje da li će vojska podržati demokratsku tranziciju ili uspostaviti sopstveni oblik autoritarnosti.

puc u gabonu
puc u gabonu

Uticaj ovog puča može se proširiti i izvan Gabona. S obzirom na geopolitički položaj zemlje i njene bogate prirodne resurse, uključujući naftu, ova kriza bi mogla imati implikacije na stabilnost u Centralnoj Africi u celini.

Sada se međunarodna zajednica, posebno Afrička unija i UN, suočavaju sa potrebom da se aktivno umešaju u situaciju. Da li će biti usvojene sankcije ili će biti pokrenut mirovni proces ostaje veliko pitanje.

Događaji u Gabonu deo su šireg trenda vojnih udara i političkih promena na afričkom kontinentu. Međutim, posebnost ovog slučaja leži u dugoj porodičnoj vladavini, koja je sada ugrožena.

Iako je mnogo toga ostalo nejasno, jedno je sigurno: vojni udar u Gabonu ima potencijal da bude značajna prekretnica u istoriji zemlje, a možda i čitavog regiona.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version