Naslovna Novosti Kijev organizovao modernizaciju tenkova T-64BV u odbrambenim kompanijama evropskih saveznika

Kijev organizovao modernizaciju tenkova T-64BV u odbrambenim kompanijama evropskih saveznika

0
ukrajinski t 64bv
ukrajinski t 64bv
google news

Ukrajinska vojska je počela da dobija modernizovane tenkove T-64BV u modifikaciji 2022. Uprkos činjenici da fabrike tenkova u Ukrajini praktično ne rade, Kijev je uspeo da uspostavi proizvodnju teških oklopnih vozila u preduzećima svojih evropskih saveznika.

Nedavno se na društvenim mrežama pojavio snimak na kome se vidi prolaz nekoliko ovih borbenih vozila.

Na snimku se vidi šest tenkova. Jedan od njih je T-64BVK iz 2021. Odsustvo mitraljeza nagoveštava da je snimak nije snimljen na frontu, već na strelištu.

Nadogradnja modela iz 2022. je evolucija nadogradnje iz 2017. i 2019. godine. Doneo je nišan TPN-1TPV sa termovizijom. Nova optika omogućava otkrivanje ciljeva udaljenih do 6 kilometara u bilo koje vreme i pod bilo kojim vremenskim uslovima.

Tenkovi T-64BV modela 2022. opremljeni su digitalnim radiom proizvođača L3 Harris i digitalnim navigacionim uređajem CH-4215.

Vizuelno, unapređeni tenk se može razlikovati od osnovnog modela po prisustvu antikumulativnih rešetki koje pokrivaju prostor motora. Pored toga, spoljni rezervoari za gorivo su dobili dodatnu zaštitu, dodatna oklopna ploča je prekrivala spareni mitraljez.

Pojava modernih dodataka omogućila je da se napusti infracrveni reflektor “Luna”. Njegovo mesto je ojačano dinamičkom zaštitom. Takođe treba napomenuti da postoji oklopni panel za zaštitu sparenog mitraljeza i spoljnih rezervoara za gorivo.

kijev organizovao modernizaciju tenkova t 64bv u odbrambenim kompanijama evropskih saveznika
Oružane snage Ukrajine pokazale su modernizovane tenkove T-64BV model 2022 sa novim nišanom, L3 Harris radiom, satelitskom navigacijom i protivudarnim rešetkama

Ukrajinske oružane snage su prvi put prikazale modernizovane tenkove početkom prošlog meseca. Verovatno, nadogradnji na nivo T-64BV modela 2022. podležu oštećena borbena vozila, koja su poslata na popravku.

Prvi unapređeni T-64BV modela 2022 pojavili su se na bojnom polju početkom ove godine, uprkos činjenici da su fabrike oklopa u Ukrajini zapravo uništene. Prema pisanju ukrajinske štampe, Kijev je uspeo da organizuje modernizaciju tenkova u preduzećima Poljske i Češke, gde dolazi oprema oštećena u borbama.

Reč je o poljskoj fabrici oklopa Bumar-Galaxy u Glivicama, koja obavlja poslove po ugovoru sa Ukroboronpromom, kao i nizu preduzeća češke odbrambene industrije, koja nisu tačno imenovana.

Snimak “Lanceta” koji direktno pogađa ukrajinski T-64BV. Autor tvita sugeriše da su u trenutku udara, delimično obučeni pripadnici Oružanih snaga Ukrajine virili su iz kupole i mahali žuto-plavom krpom, snimajući „TikTok“ o „pobedi“.

T-64 tenk, svojevremena revolucija u oklopnoj borbi

U svetu tenkova, inovacije često diktiraju tok razvoja vojnih tehnologija. Jedan od ključnih trenutaka u istoriji oklopnih vozila dogodio se šezdesetih godina prošlog veka kada je Sovjetski Savez predstavio T-64 tenk, vozilo koje je unelo revoluciju u oblasti vojne tehnologije i oklopne borbe.

T-64 je bio pionirski tenk koji je uneo niz inovacija koje su uticale na dizajn budućih vozila i promenile način na koji su tenkovi posmatrani.

Inovacije koje su Definisale T-64:

T-64 se istakao kao prvi tenk koji je uveo nekoliko ključnih inovacija koje su postavile novi standard u oklopnoj borbi. Ove inovacije uključuju:

  1. Kompozitni Oklop: T-64 je bio prvi tenk koji je koristio kompozitni oklop, što je omogućilo znatno bolju zaštitu od različitih vrsta pretnji. Ova tehnologija se sastojala od slojeva različitih materijala koji su pružali balansiranu zaštitu protiv kinetičkih penetratora i protivtenkovskih eksploziva.
  2. 125mm Glavni Top: T-64 je bio naoružan moćnim 125mm glavnim topom sa glatkom cevi. Ovaj top je omogućio precizno gađanje ciljeva na velikim daljinama i efikasno probijanje oklopa protivnika. Glavni top je bio ključni faktor u povećanju vatrenih mogućnosti tenka.
  3. Automatsko punjenje: Jedna od najznačajnijih karakteristika T-64 bila je automatizovana mehanizacija za punjenje topa. Ova tehnologija je omogućila smanjenje posade na tenku, povećanje brzine paljbe i smanjenje rizika po posadu tokom borbe.

Utisak i nasleđe:

Iako je T-64 ostvario značajan uticaj na razvoj tenkovske tehnologije, naišao je i na određene izazove. Njegova složenost i visoki troškovi proizvodnje su ograničili njegovu masovnu proizvodnju i široku upotrebu.

Međutim, njegove inovacije su poslužile kao temelj za razvoj narednih generacija tenkova, uključujući popularne modele kao što su T-72 i T-80.

DNR LNR
T-64 prisutan je i u redovima DNR i LNR

T-64 je takođe imao značajan uticaj na strateške vojne doktrine i oklopne taktike. Njegove tehnološke inovacije su primorale druge nacije da preispitaju svoje vojne strategije i tehnološke kapacitete. Kroz svoje prisustvo i evoluciju, T-64 je doprineo oblikovanju modernog koncepta oklopne borbe.

Zaključak:

T-64 tenk je kao što vidimo ostao trajna tačka interesovanja u svetu vojne tehnologije i istorije tenkova. Njegove inovacije su obeležile prekretnicu u razvoju oklopnih vozila, postavljajući temelje za buduće generacije tenkova.

Iako je njegova služba bila ograničena, evo vidimo ga ponovo na frontu, a njegovo nasleđe ostaje živo u dizajnu i evoluciji savremenih oklopnih vozila. T-64 je simbol hrabrosti u inovaciji i podsećanje na to kako su revolucionarne ideje moguće čak i u sferi najtežih borbenih vozila.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version