Naslovna Novosti Nakon što im je odobreno 22 HIMARS sistema, Australija traži 190 projektila...

Nakon što im je odobreno 22 HIMARS sistema, Australija traži 190 projektila Tomahawk dometa 1.500 km od SAD

9
tokom raketne vezbe razarac chafee lansira block v tomahavk najnoviju varijantu oruzja
tokom raketne vezbe razarac chafee lansira block v tomahavk najnoviju varijantu oruzja
google news

Vlada Australije objavila je u ponedeljak kupovinu 190 krstarećih raketa Tomahawk od SAD za potrebe Kraljevske australijske mornarice, za šta će izdvojiti oko 830 miliona američkih dolara.

Australija je u ponedeljak objavila da će kupiti 190 krstarećih raketa Tomahawk sa dometom od 1.500 km od SAD. Vlada u Kanberi, koja pokušava da se suprotstavi rastućoj vojnoj moći Kine u regionu, prenosi AFP.

Australija će biti samo jedna od tri zemlje, zajedno sa Sjedinjenim Državama i Britanijom, koje će imati rakete dometa od 1.500 kilometara.

Sa dometom od 1.500 kilometara, rakete Tomahawk će nositi razarači klase Hobart australijske mornarice i koristiće ih nuklearne podmornice koje je Australija kupila u okviru vojnog pakta AUKUS, potpisanog između Kanbere, Londona i Vašingtona.

Ova narudžbina, vredna 830 miliona dolara, doneće australijskim oružanim snagama neka od “najmoćnijih i tehnološki najnaprednijih oružja”, navelo je njihovo Ministarstvo odbrane.

Odluka Australije dolazi nekoliko dana nakon što je vlada Sjedinjenih Država odobrila prodaju HIMARS sistema partnerima na drugoj strani sveta.

Prema saopštenju za štampu, radi se o 22 sistema HIMARS M142, kompanije Lockheed Martin, isporuka koja uključuje:

  • 60 GMLRS (M30A1),
  • 40 GMLRS (M31A1),
  • 66 GMLRS-AW (M30A2)
  • 24 GMLRS Unitary HE (M31A2).

„Da bi implementirala ključni prioritet Strateškog pregleda odbrane, Vlada će uložiti 1,6 milijardi dolara u proširenje i ubrzanje ove akvizicije, čime će ukupan broj HIMARS-a biti 42.”

„Projekat je takođe predviđen za nabavku Precision Strike Missile (PrSM), za koju se očekuje da ima maksimalni domet preko 500 km.”

Australija se ubrzano naoružava

Kanbera je pokrenula veliku vojnu reviziju, fokusirajući se na sposobnosti za dugotrajne udare kako bi potencijalne neprijatelje poput Kine držala podalje, prenosi AFP.

„Mi ulažemo u sposobnosti koje su našoj odbrambenoj snazi potrebne da drže naše protivnike podalje od naših obala i da osiguramo bezbednost Australijanaca u složenom i neizvesnom svetu u kojem danas živimo“, rekao je australijski ministar odbrane Ričard Marls u saopštenju.

HIMARS
HIMARS

SAD i Australija su pooštrile vojne veze poslednjih godina kako kineska vojska postaje sve spremnija.

Vašington i Kanbera su u julu najavili da će SAD povećati svoje vojno prisustvo u Australiji u narednim godinama, uključujući češće i duže posete američkih podmornica i saradnju na proizvodnji vođenih projektila.

Australija papreno plaća svoje ubrzano naoružavanje

Stejt department je 18. avgusta obavestio Kongres o prodaji HIMARS-a Australiji u vrednosti od 975 miliona američkih dolara za 22 lansera i povezane rakete.

Cena gotovo identičnog paketa u maju 2022. za 20 lansera iznosila je 385 miliona dolara. Ne postoje odmah očigledna objašnjenja za ovo neverovatno poskupljenje, iako ministar odbrambene industrije Pat Konroj kaže da je to zbog cene raketa.

Određivanje cene pojedinačnog oružja nije lako jer SAD imaju tendenciju da sve zajedno spajaju – vozila, lansirne kapsule i rakete. Čini se da je jedino opravdanje u tome što je HIMARS sada traženiji nego što je bio pre 15 meseci.

Međutim, u februaru 2022, Finska je kupila 35 GMLRS raketa proširenog dometa sa različitim konfiguracijama bojeve glave za 91,2 miliona dolara, što je po 2,6 miliona dolara za komad.

er gmlrs lockheed martin
ER-GMLRS Lockheed Martin

Standardna vojna vozila 6×6 koja imaju dodatnu zaštitu kabine ne bi trebalo da budu skupa, a lanseri su ustvari kontejneri od fiberglasa za jednokratnu upotrebu, kojih u SAD ima na hiljade preostalih iz Hladnog rata.

U komercijalnom svetu ovo bi izgledalo kao nezapamćeno podizanje cena. Ako bi dobavljač pokušao da se izvuče čak i sa povećanjem troškova od čak 10% – a kamoli za skoro 300% – ministar odbrane bi im zapretio raskidom ugovora, zajedno sa zavetom da će im biti zabranjeno učešće u budućim ponudama.

Međutim, sobzirom da ova roba stiže iz SAD-a, izgleda da je australijska odbrana već prihvatila nešto što se čini kao izuzetno nepovoljno, barem iz podataka koji su dostupni javnosti.

Holandija je nedavno kupila višestruki raketni sistem (MLRS) od izraelske kompanije Elbit za koji je tada rečeno da iznosi 10% cene HIMARS-a.

puls
puls

U to je bilo teško poverovati dok se nije pojavila ova “ponuda koja ne može da se odbije” za Australiju, koja nam pokazuje kako se od rata ipak zarađuju ogromne količine novca.

9 KOMENTARA

  1. I treba svaka normalna drzava dase naoruza ako ima komsiju koji voli da okupira tudje teritorije toje oprsvdano npr.kina rusija najvecaczemlja a skoro svim komsijama je okupirala bar manji dio teritorije zbog takvih je nuzno se naoruzat jer oni udaraju deje meko cim je jaka drzava vojska nepada im napamet sto rusi nusu orobali poljsku napAast ili finsku svefsku a ne ne slomili bi zube odma to znaju.njih ruse ceka los period sledecih 10god. Jako los bice im kao 89 devedesete

  2. Skiplji su oko 300% jer su, “verovatno”, sa nuklearnom bojevom glavom ili više njih.
    A koji će im, pitanje je pravo.
    Dobar vam je fazon ‘uočen je jedan komentar koji je isti poslat ranije’ za blokiranje komentara koji vam ne odgovaraju.

  3. Skiplji su oko 300% jer su, “verovatno”, sa nuklearnom bojevom glavom ili više njih.
    A koji će im, pitanje je pravo.

  4. Е глупи Аустралијанци..шта ће вам толико оружје..ко би вас нападао…али како би олошки Амери будалама продали толико оружја да није таквих лудака као ви и слични вама…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version