Naslovna Novosti U Zapadnoj Africi sve napetije: ECOWAS će odlučiti o invaziji na Niger...

U Zapadnoj Africi sve napetije: ECOWAS će odlučiti o invaziji na Niger u narednim satima

Niger na ivici vojne intervencije: ECOWAS se priprema za moguću vojnu operaciju

1
protesti u nigeru
protesti u nigeru
google news

Predsednica „Nacionalnog saveta za odbranu otadžbine“ Nigera dala je izjavu o pripremi Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) za moguću vojnu intervenciju u republici.

Prema njegovim rečima, dve zemlje članice ove organizacije su u aktivnoj fazi koncentracije trupa u blizini granica republike.

Ovo intenziviranje akcije ECOWAS-a izazvalo je oštru reakciju pučistista u Nigeru. Konkretno, odlučeno je da se na granicu sa Beninom pošalju veliki vojni kontingenti, uključujući jedinice avijacije. Veruje se da upravo Benin može postati ključna odskočna daska za eventualnu intervenciju.

Medijski izveštaji tvrde da će, uprkos aktivnim pripremama, kombinovanim snagama ECOWAS biti potrebno više vremena da konačno organizuju operaciju i koncentrišu potrebne snage.

Poznato je da će u narednim satima ECOWAS doneti konačnu odluku o tome da li će poslati vojsku od 25.000 vojnika u Niger ili će odustati od intervencije. Ako se takav plan dogovori, trupe u ovu afričku zemlju mogu biti uvedene uveče.

Niger preti Parizu

Kao što smo pisali, Vojnici predsedničke garde Nigera su 26. jula preuzeli vlast i pritvorili predsednika Mohameda Bazuma, što je izazvalo međunarodnu osudu i pretnju vojnom intervencijom susednih zapadnoafričkih zemalja.

Veoma zanimljivo je da su zapadni mediji odmah počeli da šire lažne vesti kako je prelazna vlada iz zemlje proterala Francuze a pozvala – ni manje ni više nego rusku „Vagner“ grupu. Međutim, razum je prvladao pa su ove vesti svi energično negirali.

Lideri prevrata su 6. avgusta zatvorili vazdušni prostor Nigera i upozorili na bilo kakvu stranu intervenciju. Situacija je nastavila da se komplikuje. Samoproklamovana prelazna vlada je 9. avgusta optužila francuske trupe da su provredile vazdušni prostor zemlje i da su organizovale zaveru u cilju destabilizacije situacije.

U saopštenju objavljenom na nacionalnoj televiziji, portparol „nove prelazne vlade“, pukovnik Amadou Abdramane, izjavio je da je francuski avion narušio vazdušni prostor Nigera, te da je zabrinut zbog saznanja da je u toku veća zavera usmerena na sejanje nesloge u zemlji.

Pukovnik je sugerisao da bi francuske snage mogle imati skrivene motive da stvore atmosferu opšte nesigurnosti kako bi „diskreditovali” prelaznu vladu poznatu kao „Nacionalni savet za zaštitu zemlje“ (Comité national pour la sauvegarde de la patrie,  CNSP).

U daljem izlaganju tvrdio je da je francuska vlada iz zatvora oslobodila 16 terorista. Oslobođeni teroristi su, navodno, 9. avgusta planirali napad na položaj Nacionalne garde Nigera u regionu Tilaberi, koji se graniči sa Malijem, Burkinom Faso i Beninom.

Šta više, pukovnik je tvrdio da je jedinica Nacionalne garde zaista napadnuta u 6:30 ujutro (05:30 GMT) u Bourkou Bourkou, oko 30 kilometara udaljenom od rudnika zlata Samira u regionu Tilaberi.

To je navelo vlasti u Nigeru da proglase stanje visoke pripravnosti širom zemlje. CNSP je upozorio nacionalnu i međunarodnu zajednicu o “događajima ekstremne težine koji su u toku u Nigeru”. Inače, Francuska, bivša kolonijalna sila u Nigeru, zadržala je vojno prisustvo u regionu Sahela kao deo borbe protiv terorizma.

Prema agenciji Reuters, francusko ministarstvo za Evropu i spoljne poslove odmah je, 9. avgusta, odbacilo optužbe i saopštilo da je kretanje njenih aviona deo ranijeg sporazuma sa nigerskim snagama, te da su francuske trupe stacionirane u Nigeru bile tamo na zahtev legitimnih vlasti.

Ministarstvo spojlnih poslova iz Pariza je takođe izjavilo da „nije došlo do napada na kamp Nacionalne garde“ a zvaničnik francuske vlade rekao je novinskoj agenciji AFP da „francuske snage nisu oslobodile nijednog teroristu“.

Eksperti su upozorili da bi potencijalni vakuum moći u Nigeru mogle da iskoriste naoružane grupe. „Tillaberi je oblast u kojoj se primećuju aktivnosti grupa povezanih sa Al Kaidom i ISIL-om“, rekao je Ahmed Idris u izveštaju iz Abudže, glavnog grada Nigerije. Pomenute grupe su upravo zatvorenici koje su, prema tvrdnjama Abdramane, Francuzi navodno oslobodili.

Inače, poznato je da su Francuzi odavno bili prisutni u svojoj bivšoj koloniji. Prema bilateralnim sporazumima između dve zemlje za borbu protiv islamističkog terorizma u regionu Sahela, Francuska trenutno ima između 1000 i 1500 vojnika u Nigeru. Ovde se nalazi i oko 1100 vojnika SAD.

Zanimljivo je da je 2 padobranski puk Legije stranaca (2e REP) 15. maja 2023. u Nigeruizveo noćni operativni skok iz aviona C-130. Njihova misija je navodno bila da zauzmu napuštenu vojnu poziciju nedaleko od granice s Malijem – u oblasti u kojoj ponovo oživljava „Islamska država Velike Sahare“ (IS-GS).

Posle sat vremena leta, posada je najavila odbrojavanje za skok iznad regiona Liptako u jugozapadnom delu Nigera. Avion, naglo ispražnjen od putnika, okrenuo se i vratio ka bazi u blizini glavnog grada Nijameja. Za samo jedan minut, nekoliko desetina legionara spustilo se na dve milje dugu, peskom prekrivenu zonu, a zatim su prepešačili nekih 5 km da bi uspešno „osvojili“ svoj cilj (koji su džihadisti prethodno napustili).

Ova operacija je izvedena u saradnji sa nigerskim trupama kao simboličan novi pristup koji predsednik Emanuel Makron („Afrika drugačije“, L’Afrikue autre) želi da iskoristi za misiju Francuske u duboko problematičnom Sahelu u zapadnoj Africi. Tada su se prvi put proneli i glasovi da Francuzi u suštini žele da spreče infiltraciju konkurencije koja je pretila iz – Rusije! Naime, posle skoro decenije, francuske trupe su bile prinuđene da se povuku iz Malija i stacioniraju u Nigeru.

Izlazak Francuske iz Malija ohrabrio je džihadiste da se slobodno kreću u pograničnom regionu — a padobranska operacija imala je za cilj da ih potisne. Inače, u Nigeru, još od od 16. februara 2015, legionari prve čete 2. padobranskog puka Legije stranaca (2. REP) integrisani su u pustinjsku taktičku grupu ( groupement tactique désert, GTD) „Altor“ i bili su raspoređeni radi pružanja podrške odredu za vezu i na koordinacija lokacije.

Očito je da se CNSP sve manje plaši intervencije susednih zemalja te da za njihov opstanak glavnu opasnost predstavljaju upravo zapadne snage, prvenstveno Francuzi, iz sastava već prisutne grupacije „Altor“. U svakom slučaju, u Africi situacija postaje sve vrelija.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version