Naslovna Novosti Da li se bliži se panafrički rat? S jedne strane Rusija,Iran i...

Da li se bliži se panafrički rat? S jedne strane Rusija,Iran i Kina protiv Francuske i SAD za kontrolu Afrike

1
vojni puc u nigeru predsednik bazum koga je postavio zapad svrgut u programu nacionalne televizije
vojni puc u nigeru predsednik bazum koga je postavio zapad svrgut u programu nacionalne televizije 2023 godine
google news

Sve se čini da je počelo odbrojavanje do sukoba velikih razmera u Africi. Francuski ministar spoljnih poslova je istakao da su Pariz i Vašington posvećeni obnavljanju demokratije u Nigeru i da dve zemlje podržavaju predsednika Nigera Mohameda Bazuma i priznaju ga za predsednika zemlje.

„Potvrdio sam telefonom svom američkom kolegi našu podršku demokratski izabranom predsedniku Nigera“, rekao je francuski ministar spoljnih poslova.

Ubrzo nakon toga, zapadnoafrička nacija Benin, zajedno sa Nigerijom, Obalom Slonovače i Senegalom, objavila je da će, ako pregovori propadnu, poslati svoje oružane snage da pomognu vojnoj intervenciji ECOWAS-a protiv vojne vlade Nigera.

Praktično ne postoji zajednička tačka kontakta da bi pregovori uspeli. Karakteristično je da je ministar spoljnih poslova Benina, govoreći u ime ECOWAS-a, upotrebio sintagmu „oslobođenje“ protiv hunte u Nigeru.

Sukob bi se mogao brzo proširiti na Mali i Burkinu Faso

Američki Stejt department juče je podigao upozorenje o putovanju za Niger sa nivoa 3: Preispitajte putovanja na nivo 4: Ne putujte. Pored toga, naredio je hitnu evakuaciju osoblja i članova njihovih porodica.

Prema rečima francuskog ambasadora u Nigeru, komandanta iranskih snaga Al Kuds, general Kaani je sinoć bio na letu LN422 iz Tripolija za Niger.

Sa druge strane, Senegal će učestvovati u mogućoj vojnoj intervenciji u Nigeru ako Organizacija zapadnoafričkih država (ECOWAS) odluči da to učini nakon vojnog udara u toj zemlji, saopštila je ministarka spoljnih poslova Aisata Tal Sal.

Obraćajući se novinarima, šefica senegalske diplomatije se pozvala na međunarodne obaveze koje je njena zemlja preuzela prema ECOWAS-u i na činjenicu da se u regionu ponavljaju državni udari.

„Iz svih ovih razloga, senegalski vojnici će otići tamo“, dodao je on.

Niger je jedan od 15 članica ECOWAS-a i organizacija je dala vojnoj hunti rok do nedelje da vrati svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma. Čak su upozorili da ako se to ne uradi, mogu pribeći nasilju.

Treba napomenuti da je Niger četvrti član ECOWAS-a koji je doživeo vojni udar od 2020. godine.

„Senegal je uveren da moramo da zaustavimo ove državne udare, zato idemo u Niger”, rekao je Tal Sal. Na pitanje zašto bi ECOWAS slao trupe u Niger, a ne u Mali, Gvineju ili Burkinu Faso, ministar je odgovorio: „Jednostavno, jer je to bila poslednja kap u čaši“.

Novi lider Nigera odbacio ultimatum: „Ne popuštam pred pretnjama“

Novi lider Nigera, general Abdourahmane Tiani, opisao je kao “nezakonite, nepravedne i nehumane” sankcije koje je njegovoj zemlji uvela Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS), nedelju dana nakon vojnog udara.

U svom televizijskom govoru, samoproglašeni novi lider Nigera izjavio je da neće podleći međunarodnim pritiscima i pretnjama u cilju vraćanja svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma na vlast. Zbog toga je odbio rok od jedne nedelje koji mu je dat.

ECOWAS predvođen nigerijskim predsednikom Bolom Tinubuom uveo je oštre sankcije Nigeru i dao zaverenicima pučista ultimatum do nedelje da vrate Bazuma na vlast.

Scenario vojne intervencije je „poslednja opcija na stolu, poslednje sredstvo, ali moramo da se pripremimo za tu mogućnost“, rekao je Abdul Fata Musa, komesar ECOWAS za politička i bezbednosna pitanja.

Ruska diplomatija je pozvala na „dijalog” kako bi se izbeglo „zaoštravanje situacije”, ističući da „pretnja upotrebom sile protiv suverene države neće doprineti deeskalaciji napetosti i rešavanju krize”.

Niger: Delegacija ECOWAS-a otputovala za Nijamej

Delegacija Organizacije zapadnoafričkih država (ECOWAS) otputovala je u Nijamej na pregovore sa vojskom koja je prošle nedelje zbacila predsednika Nigera.

Nigerijski predsednik Bola Tinubu, koji je i predsedavajući ECOWAS-a, zatražio je od delegacije da „učini sve” da se kriza u Nigeru reši „prijateljskim putem”.

On je takođe rekao da je formirao još jednu delegaciju, koju je predvodio nigerijski diplomata, kako bi razgovarali o situaciji u Nigeru sa liderima Libije i Alžira. On je zadužio obe delegacije da „učine sve što je potrebno da obezbede sporazumno i konačno rešenje problema u Nigeru u interesu mira i razvoja u Africi“.

Svi francuski kanali u Nigeru ugašeni

Nove vlasti Nigera pristupile su obustavljanju rada radija France 24 TV i RFI u Nigeru, što je izazvalo oštru reakciju francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Francuska ponavlja da se nepokolebljivo i odlučno zalaže za slobodu štampe, slobodu izražavanja i zaštitu novinara“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Dva kanala prestala su sa emitovanjem u Nigeru juče popodne, javili su novinari AFP-a u Nijameju. Visoki zvaničnik Nigera rekao je za AFP da su kanali isečeni “po naređenju novih vojnih vlasti” u zemlji.

Istovremeno, Francuska je zatražila od „Nigera da preduzmu neophodne mere te garantuju da će bezbednost stranih diplomatskih aktivnosti u Nijameju, posebno onih Francuskih, biti u potpunosti zagarantovana” tokom demonstracija koje su zakazane za juče.

„Pošto je upućeno nekoliko zahteva za demonstracije 3. avgusta, Francuska podseća da je bezbednost diplomatskih operacija i misija obaveza po međunarodnom pravu, a posebno prema Bečkim konvencijama“, podvlači francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Nasilne demonstracije protiv francuske ambasade u Nijameju prošle nedelje navele su francusku vladu u utorak da pokrene operaciju evakuacije svojih građana.

Tokom ovih demonstracija, koje su održane nekoliko dana nakon vojnog udara protiv predsednika Mohameda Bazuma, demonstranti koji su za puč, uzvikujući antifrancuske slogane, pokušali su da uđu u francusku ambasadu.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova je takođe tvrdilo da je vazdušni prostor zatvoren i da Francuzi ne mogu da napuste zemlju sopstvenim sredstvima. Granica je od tada delimično ponovo otvorena.

Istovremeno, britanska ambasada u Nijameju saopštila je juče da će privremeno smanjiti svoje osoblje zbog bezbednosne situacije u Nigeru, navodi se u saopštenju britanskog Forin ofisa.

1 KOMENTAR

  1. Браво, слободна Нигерија!!!
    Привукао ме је наслов који показује неинформисаност аутора. Између држава које је навео разлика у сваком погледу десетострука, борбе ту нема. Занимљив је термин који аутор користи”нелегитимни”, вероватно мисли да је једини легитимни представник онај кога колонизатор постави.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version