Naslovna Novosti Neverovatan slučaj: Američki vojnik Travis King prebegao u Severnu Koreju

Neverovatan slučaj: Američki vojnik Travis King prebegao u Severnu Koreju

0
neverovatan slucaj americki vojnik travis king prebegao u severnu koreju
neverovatan slucaj americki vojnik travis king prebegao u severnu koreju
google news

Pentagon je potvrdio da je primio dopis Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK) na zahtev upućen preko Ujedinjenih nacija (UN) o ​​situaciji sa američkim vojnikom, koji je navodno prebegao u DNRK. Pnetagon nije saopštilo detalje sadržaja ovog dopisa.

Ovaj događaj je jedan od retkih slučajeva direktne komunikacije između Sjedinjenih Država i Severne Koreje. Američki zahtev je upućen kanalima UN za dobijanje informacija o bivšem pripadniku američke vojske.

Međutim, mnogo veće interesovanje predstavlja činjenica da je neko iz američke vojske odlučio da direktno pobegne u DNRK.

Američki vojnik koji je u prošli utorak prebegao u Severnu Koreju učinio je to „namerno i neovlašćeno“, prema američkim i južnokorejskim zvaničnicima. Sada se veruje da je u pritvoru severnokorejskih oružanih snaga.

Čovek, koga je portparol američke vojske identifikovao kao Trevisa Kinga, bio je redov druge klase koji je nedavno pušten iz pritvorskog centra u Južnoj Koreji.

travis king
travis king

Trebalo je da bude prebačen kući u SAD, ali se nekako vratio u Južnu Koreju, pridružio se turističkoj grupi u demilitarizovanoj zoni i pretrčao preko jako utvrđene granice u Severnu Koreju. Ne objašnjava se kako je pretrčao.

Ko je Travis King?

Zvaničnici kažu da je u pitanju redov 2. klase konjičkog izviđačkog puka. King je služio u vojsci SAD od januara 2021.

Ovaj 23-godišnjak je bio stacioniran u Južnoj Koreji, ali je nedavno odležao dva meseca u tamošnjem zatvoru pod optužbom za napad, preneo je Asošiejted pres.

Nekoliko južnokorejskih medija izveštava da je King udario državljana Južne Koreje u diskoteci prošlog septembra. Takođe je kažnjen sa 5 miliona vona (3.942 dolara) zbog nanošenja štete javnosti i nesaradnji sa policijom tokom hapšenja.

Prema izveštaju lista Chosun Ilbo, pozivajući se na pravne izvore, King je psovao južnokorejsku policiju dok je šutirao vrata i unutrašnjost policijskog vozila.

CBS Njuz izveštava da je King pušten američkim zvaničnicima u vojnom centru u zemlji pre oko nedelju dana. Moramo da napomenemo da oba ova izveštaja dolaze, naravno, nakon što je Travis prebegao.

Pre nego što je uleteo u Severnu Koreju, King je bio pod pratnjom do aerodroma izvan Seula gde se očekivalo da se ukrca u avion za Fort Blis u Teksasu, kako bi se suočio sa vojnom disciplinskom komisijom.

Zvaničnici su ga ispratili kroz obezbeđenje aerodroma, ali King je nekako uspeo da se izvuče iz terminala i vrati se u demilitarizovanu zonu između Severne i Južne Koreje.

Tamo su zvaničnici rekli da se King, koji je bio obučen u civilnu odeću, pridružio obilasku korejskog pograničnog sela Panmundžom.

Šta se dogodilo kada je King prešao granicu?

Jedan član turističke grupe opisao je incident na sada obrisanoj objavi na Fejsbuku, rekavši da se King glasno nasmejao, zatim potrčao između dve zgrade i na kraju u Severnu Koreju.

Drugi je za AP rekao da je King bio jedan od 43 turista u grupi i da izgleda da putuje sam, ležerno obučen u farmerke i majicu.

Napravio je korak na kraju obilaska, nestajući niz uski prolaz između poznatih plavih zgrada demilitarizovane zone pre nego što su vojnici koji su čuvali stražu na južnokorejskoj strani imali vremena da reaguju, rekla je žena svedok, Sara Lesli.

granica izmedu severne i juzne koreje
granica izmedu severne i juzne koreje

Još uvek nije jasno da li je King planirao bekstvo u Severnu Koreju ili je to bilo nešto što je uradio iz hira. Neki stručnjaci kažu da su samo za putovanje u Demilitarizovanu zonu potrebni dani planiranja. Leslie je rekla da je morala da preda svoj pasoš da bi dobila dozvolu pre obilaska.

Gde je King sada?

Tokom konferencije za novinare, ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da zvaničnici veruju da je King u pritvoru Demokratske Narodne Republike Koreje. Do sada nije bilo zvaničnog saopštenja iz Severne Koreje, te ne mora da znači da je pritvoren.

Kingova majka Klodin Gejts koja živi u Rasinu, Viskonsinu, izjavila je za ABC Njuz da je bila šokirana kada su joj vojni zvaničnici u utorak rekli da je njen sin prebegao. „Ne mogu da zamislim da Trevis radi nešto slično“, rekao je Gejts.

Ona je dodala da se poslednji put sa svojim sinom čula pre nekoliko dana kada joj je rekao da se vraća u svoju bazu u Fort Blisu, navodi agencija. “Tako sam ponosna na njega. Samo želim da se vrati kući, da se vrati u Ameriku”, rekla je Gejts.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version