Naslovna Novosti Poljaci pokreću hiljade vojnika prema svojoj granici iz straha od Vagnerovaca?

Poljaci pokreću hiljade vojnika prema svojoj granici iz straha od Vagnerovaca?

2
vagner grupa
vagner grupa
google news

Vrhovna komanda Oružanih snaga Poljske 7. jula je izdala saopštenje u vezi sa jačanjem prisustva vojnih trupa na istoku zemlje. Vozači su posebno upozoreni da se 8. jula očekuje pojačan saobraćaj vojnih kolona na putevima severne, centralne i istočne Poljske te se “mole za razumevanje i strpljenje”.

U suštini, Varšava je pokrenula “Operaciju bezbedno Podlasko”. Prema zvaničnom saopštenju, “svrha operacije je napredna obuka dela kopnenih snaga i demonstracija poljske volje i sposobnosti da odmah odgovori na pokušaje destabilizacije situacije na granici“.

Podlasko je poljsko vojvodstvo koje ima 260 km dugu granicu sa Belorusijom. Ova činjenica je navela ruske portale da jačanje poljskih trupa povežu sa trenutnim rasporedom ČVK “Vagner”, koje se nalaze na poligonu „Brestski“, samo 4 km udaljenom od poljske granice.

“Operacijua bezbedno Podlasko” (Safe Podlasie, Operacja Bezpieczne Podlasie) podrazumeva premeštanje na istok zemlje preko 1000 vojnika i skoro 200 jedinica tehnike 12. mehanizovane brigade “Generala Jozefa Halera fon Halenburga” i 17. mehanizovane Velikopoljske brigade “Generala Jozefa Dovbor-Musnickog”.

Samo tri nedelje kasnije, pokazalo se da je ovo samo početak dislokacije poljskih trupa. Naime, poljski ministar odbrane Marijuš Blažčak je 23. jula obznanio da se u Podlaskom vojvodstvu, u mestu Avgustovo, formira i novi saperski bataljon. Osnovni zadatak bataljona je jačanje istočne granice i obezbeđenje tzv. „Suvalki koridora (prevlake)“.

Suvalki je  područje jugozapadno od granice Litve i Poljske, između Belorusije i ruske enklave Kalinjingradska oblast. Zbog geografskih uslova, terena i izuzetnog strateškog značaja komunikacionih pravaca, poljsko Ministarstvo odbrane je odlučilo da ovde ponovo formira nove vojne snage. 

suvaliki linija 1024x682 1
suvaliki linija 1024×682 1

„Saperski bataljon će biti formiran u Avgustovu tokom 2023. godine (…) a nalaziće se u sastavu 15. Gižičke mehanizovane brigade 16. mehanizovane divizije. Jedinica će biti opremljena poljskim vozilima za polaganje mina. Prisustvo poljske vojske u Suvalki koridoru garantovaće bezbednost zemlje“ istakao je Marijuš Blažčak.

„Vlada čini sve da osigura bezbednost Poljaka, za razliku od onih koji su vladali Poljskom do 2015. godine, a koji su likvidirali vojne jedinice, koji su istok zemlje ostavili na milost i nemilost agresoru, a mi odlično znamo kako se završava ruska okupacija“, rekao je Blažčak.

poljska 12 brigada na putu
poljska 12 brigada na putu

Kao primer je ukazao na sovjetsku ”augustovsku hajku” iz 1945. godine. „Ovde se, pored poljskih, nalaze i saveznički vojnici, uključujući američke, britanske, rumunske i hrvatske. Oni rame uz rame treniraju u severoistočnom delu naše zemlje – na mestu važnom sa stanovišta strateške bezbednosti Poljske i čitavog istočnog krila Severnoatlantske alijanse“, rekao je Ministar odbrane.

Blažčak je podsetio da je između 1921. i 1939. godine u Avgustovu služio Prvi ulanski krihovicki puk. „Pre nego što su došli u Avgustov, pokazali su hrabrost braneći Poljsku od navale boljševika, od napada komunističke Rusije, zatim su hrabro branili Poljsku 1939. godine, kada su se suprotstavili nemačkom naletu, dokazujući ljubav prema otadžbini, svoj patriotizam, žrtvujući svoje živote“. Ministar je jedino zaboravio da kaže da je puk bio osnovan i da se borio protiv Nemaca u sastavu ruske carske armije tokom Velikog rata. Šta više, ime je i dobio u znak počasti zbog bitke sa Nemcima kod Krihovca, 24. jula 1917. godine!!!! 

Jedinica u Avgustovu biće formirana u okviru programa jačanja poljskih oružanih snaga za period 2023-2025. godine u sklopu već postojećih taktičkih sastava na istočnom krilu NATO.

poljska 17 brigada na putu
poljska 17 brigada na putu

Jačanje istočnog NATO krila, a posebno gomilanje poljskih trupa, teško da je izazvano samo blizinom „Vagnerovaca“. Već su poznate ideje da se ove snage prelociraju na teritoriju Ukrajine a to, opet, mnogi povezuju sa poljskim aspiracijama prema svojim bivšim teritorijama koje su sada pod kontrolom Kijeva. Osim toga, ovo budi strepnju od presecanja Kalijingradskog koridora ali i uvlačenja Belorusije u sukob.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version