Naslovna Novosti Iranska Revolucionarna garda predstavila nadograđenu verziju borbenog drona Shahed-149

Iranska Revolucionarna garda predstavila nadograđenu verziju borbenog drona Shahed-149 [FOTO]

2
shahed 149
shahed 149
google news

Iranski Korpus garde islamske revolucije (IRGC) je 22. jula predstavio unapređenu verziju borbenog drona Shahed-149.

Shahed-149, koji je razvila kompanija Shahed Aviation Industries, je borbeni dron velike visine i dugotrajnosti sličan po veličini, obliku i nameni američkom MQ-9 Reaper.

Dron je prvi put predstavljen i dobio je ime po pojasu Gaze u čast borbe Palestinaca protiv Izraela usred palestinsko-izraelske krize u maju 2021.

Unapređena verzija drona, koja je predstavljena u vazduhoplovnoj bazi Martir Karimi u centralnom gradu Kašanu, opremljena je poboljšanim sistemom stajnog trapa i novim upornim tačkama.

Shahed-149 ima trajanje leta od 35 sati, operativni domet od 2.000 kilometara i brzinu krstarenja od 350 kilometara na sat.

Borbeni dron je sposoban da nosi 13 bombi i 500 kg elektronske opreme. U pitanju je prva iranska bespilotna letelica koju pokreće turboelisni motor.

shahed 149 irgc
shahed 149 irgc

Duga izdržljivost i domet Shahed-149 bi trebalo da mu omoguće da deluje sve od zapadnog Irana do Izraela. Bespilotna letelica takođe može da radi preko celog Persijskog zaliva i Omanskog mora iz južnog regiona Irana.

Borbena bespilotna letelica je prvi put prošla testove leta u aprilu 2022. godine i istog meseca je primljena u službu u Vazdušno-kosmičkim snagama IRGC.

Uprkos pokušajima sabotaže od strane Izraela, kao i strogim sankcijama Sjedinjenih Država i Evropske unije, Iran je uspeo da proširi svoj program bespilotnih letelica u poslednjih nekoliko godina. Danas je ova zemlja jedan od svetskih lidera u tehnologiji dronova.

Teheran kaže da je njegov program bespilotnih letelica isključivo odbrambeni. Međutim, više puta je optužen da je svojim saveznicima na Bliskom istoku snabdevao naprednim dronovima za upotrebu protiv regionalnih neprijatelja, kao i Rusiju za upotrebu u svojoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

2 KOMENTARA

  1. Kad svi proizvode dronove nikom nista ,al kad Iran eto frke ima i nuklearnu kao i Sadam ,kad amerikanci izraelu daju ok, kad Iran Rusiji opet belaj

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version