Naslovna Novosti Britanski nosač aviona Prince of Wales vraća se u službu; preuzima od...

Britanski nosač aviona Prince of Wales vraća se u službu; preuzima od titulu HMS Queen Elizabeth

4
hms prince of wales
hms prince of wales
google news

Nakon devet meseci nekoliko popravki i nadogradnji, britanski nosač aviona HMS Prince of Wales prešao je iz suvog doka u Rositu na reku Fort, izvestila je britanska kraljevska mornarica 21. jula.

Nakon što brod dospe u dublje vode, posada će proveriti pogon i pustiti u rad sve sisteme pre nego što otplovi u pomorsku bazu Portsmut.

Kapetan Ričard Hjuit, komandant HMS Prince of Wales, zahvalio je svima koji su vratili nosač aviona u operativno stanje, uključujući posadu od 750 mornara koja je ostala sa brodom tokom popravke i nadogradnje.

„Vraćamo HMS Prince of Wales u operacije kao najnapredniji ratni brod ikada napravljen za Kraljevsku mornaricu.”

„Ove godine ćemo upravljati avionima F-35, V-22 Osprey, bespilotnim letelicama i helikopterima Merlin, pomerajući granice pomorske avijacije i kapaciteta nosača aviona Velike Britanije dok napredujemo ka globalnom raspoređivanju 2025. godine“, rekao je kapetan Ričard Hjuit, a citira britanski Difens žurnal.

najnoviji britanski nosač aviona slomio osovinu propelera
HMS Prince of Wales

Krajem 2024. godine, HMS Prince of Wales će preuzeti dužnost od nosača aviona HMS Queen Elizabeth kao vodeći brod Ujedinjenog Kraljevstva. Pre popravke, HMS Prince of Wales je delovao kao komandni brod NATO-a, obezbeđujući vođstvo na Arktiku za pomorske snage visoke spremnosti.

Po dolasku u pomorsku bazu Portsmut, princ od Velsa će se pripremiti za raspoređivanje u SAD ove jeseni.

Kratka istorija nosača aviona Princ od Velsa, nakon nepune dve godine slomljena osovina propelera

HMS Prince of Wales je potpuno novi britanski nosač aviona. Porinut je 2017. godine, a 2019. počela je da ga korsiti britanska mornarica. Njegov deplasman je preko 65.000 tona. Naoružan je sa tri Phalanx CIWS, četiri 30mm DS30M Mk2 topa i šest američkih M134 Minigun 7,62×51mm NATO šestocevnih rotacionih mitraljeza.

HMS Prince of Wales flooded up in dry dock following repairs

Nakon što je u oktobru 2021. proglašen zvanično operativnim, nosač aviona je učestvovao u međunarodnoj vežbi kod obale Škotske u kojoj su vođene zajedničke operacije sa sestrinskim brodom HMS Kraljica Elizabeta.

Dana 1. januara 2022. godine, Princ od Velsa preuzeo je od francuske mornarice ulogu komandnog broda za NATO pomorskih snaga visoke spremnosti. Brod je trebalo da provede narednih dvanaest meseci na NATO vežbama na Arktiku, Baltičkom moru i Sredozemnom moru. Prva vežba u kojoj je učestvovao bila je Cold Response 22, vežba koju je vodila Norveška.

Nosač je 27. avgusta 2022. otputovao iz pomorske baze Portsmut kako bi izveo vežbe sa američkom mornaricom, Kraljevskom kanadskom mornaricom i američkim marincima i bio domaćin trgovinsko-ekonomske konferencije Atlantic Future Forum u Njujorku.

Nakon mehaničkih problema u zoni za vežbu kod južne obale Velike Britanije, 29. avgusta, brod se usidrio kod ostrva Vajt. Razlog je mehanički kvar u desnoj osovini propelera. Prema rečima stručnjaka, popravka takve štete može se izvršiti u brodskom suvom doku, koji se nalazi u Rosith Dockyard-u u Škotskoj.

Kontraadmiral Stiv Murhaus, potvrdio je tada „značajno oštećenje osovine i propelera i neka površinska oštećenja na kormilu“.

What is wrong with HMS Prince of Wales?

Nosač aviona stigao je u Rosit na popravku 12. oktobra 2022. i prvobitno se očekivalo da se vrati u Portsmut u proleće 2023. nakon što su radovi na popravci završeni.

Državni sekretar za odbranu je 15. maja 2023. negirao da je nosač kanibalizovan i stavljen na konzervaciju, navodeći da će biti u službi do jeseni 2023, a ne proleća, što se i dogodilo.

Trenutno, brod nosi do 36 borbenih aviona pete generacije F-35 i 14 helikoptera. Međutim, projektovan je da nosi najmanje 65 lovaca i helikoptera. Maksimalna brzina krstarenja je 25 čvora. Okvirna cena ovog nosača aviona je 3 milijarde funti.

4 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version