Naslovna Novosti Američko oružje namenjeno Ukrajini u rukama kriminalaca i trgovaca

Američko oružje namenjeno Ukrajini u rukama kriminalaca i trgovaca

0
javelin fgm 148
javelin fgm 148
google news

Odavno je prisutan strah od mogućnosti da deo ogromnog paketa naoružanja koji se isporučuje Ukrajini može završiti i na crnom tržištu.

Medijima i drušvenim mrežama već su cirkulisale manje ili više proverljive informacije da naoružanje završava i u nekim državama koje nemaju veze sa rusko-ukrajinskim sukobom kao i da Ukrajinci na liniji fronta preprodaju dobijenu zapadnu tehniku. Po prvi put, slične vesti su se pojavile i u medijima otvoreno naklonjenim Kijevu. 

Sajt Military i CNN su 20. jula 2023. objavile analizu izveštaja pod nazivom „Odgovornost Ministarstva odbrane (SAD) za opremu dostavljenu Ukrajini“. Izveštaj je datiran 6. oktobra 2022. a odnosi se na period od 24. februara 2022. pa do kraja fiskalne godine u SAD. U tom periodu, Kijevu je isporučena oprema u vrednosti od 23 milijarde dolara.

Naime, američki „Zakon o kontroli izvoza oružja“ zahteva od Vlade da prati kako se koristi vojna oprema koja se dostavlja bilo kojoj stranoj zemlji bilo putem prodaje (krajnji kupac) bilo u vidu pomoći.

Kako bi se uskladio sa ovim zakonom i osigurao da se američka vojna oprema koristi na odgovarajući način i da ne padne u pogrešne ruke, Pentagon vodi program „Zlatna straža za proveravanje krajnjeg kupca“ (Golden Sentry End-Use Monitoring, EUM). 

U dostupnom izveštaju generalnog inspektora navodi se kako se Ministrarstvo odbrane nakon početka ruske invazije na Ukrajinu suočilo sa problemom praćenja i nadgledanja američke opreme koja se slivala u Ukrajinu.

„Kancelarija za odbrambenu saradnju (ODC)-Kijev“ nije bila u mogućnosti da sprovede potrebno [nadgledanje krajnje upotrebe] vojne opreme koju su SAD dostavile Ukrajini u fiskalnoj 2022. godini“. 

„Nedostatak ljudstva i nemogućnost osoblja Ministarstva odbrane da poseti područja na kojima se koristila ili skladištila oprema koja je dostavljena Ukrajini, značajno je ometala sposobnost „ODC-Kijev“ da vrši praćenje“.

Osim toga, CNN je još u aprilu 2022. izvestio da je Bajdenova administracija bila spremna čak i da rizikuje da izgubi trag oružju isporučenog Kijevu jer je smatrala da je ono ključno kako bi se izbegao poraz ukrajinskih snaga. 

U spornom periodu Američka evropska komanda (EUCOM) je pokušala da ublaži problem nadzora tražeći od Ukrajinaca rukom pisane potvrde i račune o primljenoj robi! No, kada je inspektorat u cilju pisanja Izveštaja trebalo da proveri troškove, „Ukrajinci su u dobroj nameri uložili sve napore da obezbede sve što je potrebno“ ali, do završetka istrage, osoblje nije dostavilo potkrepljujuću dokumentaciju! 

AT4
AT4

„ODC-Kijev“ je i od urajinske vlade takođe zatražila izveštaje o troškovima, gubicima i šteti na opremi koju su obezbedile SAD. E, tu nastaje pravo ushićenje Kijevom. Naime,  u izveštaju se tvrdi da su Ukajinci „uložili napore da spreče nezakonitu distribuciju odbrambenog materijala koji su obezbedile Sjedinjene Države!“ „Neverovatnim zalaganjem i zahvaljujući velikoj sposobnosti“, ukrajinska obaveštajna služba je zadivljenom Vašingtonu dostavila izveštaj kako je „uspela da spreči svaku zloupotrebu“.

Tako se krajem juna 2022. „organizovana kriminalna grupa koju je nadgledao neimenovani (a čiji bi drugi nego) ruski zvaničnik, koristeći falsifikovana dokumenta, pridružila dobrovoljačkom bataljonu ukrajinske vojske. Grupa je ukrala oružje, uključujući (JEDAN) bacač granata i (JEDAN) mitraljez i više od 1.000 komada municije! Na svu sreću, ukrajinska obaveštajna služba je provalila ovu „moćnu zaveru“!

Istog meseca, ukrajinske obaveštajne službe takođe su sprečile „zaveru trgovaca koji su prodavali oružje i municiju ukradenu sa linija fronta u južnoj Ukrajini“. Službe su sprečile i „zaveru ukrajinskih kriminalaca koji su, predstavljajući se kao humanitarni radnici, ukrali pancire vredne 17.000 dolara“.

U avgustu 2022, ukrajinske obaveštajne službe su otkrile grupu pripadnika dobrovoljačkog bataljona koji su ukrali 60 pušaka i skoro 1.000 komada municije i uskladištili ih u magacinu, „verovatno za prodaju na crnom tržištu“.

Znači, Ukrajinci su ušli u trag jednom mitraljezu, jednom bacaču, 60 (šezdeset) pušaka i čak oko 2000 komada streljačke municije! Čak je i ukrajinska služba bezbednosti ukazala na opasnosti i potencijalne zamke od poplave pomoći vredne 23 milijarde dolara koju su SAD poslale Ukrajini 2022. sa malo ili nimalo odgovornosti!

fim92 stinger
fim92 stinger

Generalni inspektor Pentagona je napisao da je neke veće predmete poput projektila i helikoptera bilo lakše pratiti putem obaveštajnih mehanizama. Naime, u istom periodu Ukrajini je isporučivan širok spektar opreme, uključujući hiljade projektila Stinger i Javelin, haubice, više od 10.000 bacača granata, eksploziv C-4, 59 miliona komada malokalibarske municije, napredni raketni sistemi zemlja-vazduh NASAMS, novorazvijene bespilotne letelice Phoenix Ghost i visoko pokretni artiljerijski raketni sistemi HIMARS.

Manje predmete, poput uređaja za noćno osmatranje, pušaka, pancira, streljačke municije, međutim, bilo je teže pratiti. Izveštaj na kraju ne daje nikakve preporuke, uz napomenu da je Ministarstvo odbrane „učinilo određene napore da ublaži odsustvo ličnog” nadzora.

Prema rečima bivšeg zamenika ministra odbrane za politiku Pentagona, Colin Kahl-a, SAD su krajem oktobra 2022. nastavile direktnu inspekciju ukrajinskih skladišta oružja što je bio način da se bolje prati kuda oprema ide.

Ministarstvo odbane je Ukrajincima takođe obezbedilo sisteme za praćenje, uključujući skenere i softver. No, u drugim izveštajima generalnog inspektora koje je Pentagon javno objavio 2023. takođe su otkriveni i problemi sa načinom praćenja opreme koja se slala u Poljsku radi prebacivanja u Ukrajinu. U tom izveštaju se navodi da ipak nema „dokaza o gubitku, krađi ili preusmeravanju odbrambenih predmeta“ pre predaje Ukrajincima.

ukrajinska vojna obavestajna sluzba podrzala akcije sabotera u belgorodskoj oblasti

Republikanci su kritikovali Bajdenovu administraciju zbog onoga što smatraju nedostatkom odgovornosti za milijarde dolara pomoći Ukrajini. Predsednik Predstavničkog doma Kevin McCarthy rekao je da podržava Ukrajinu, ali ne „podržava blanko ček“. Isti stav je izneo i republikanski predsednički kandidat i guverner Floride Ron DeSantis. O ukrajinskom oružju isporučenom iz SAD, a koje je preplavilo Finsku smo već pisali.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version