Naslovna Novosti Amerikanac lažirao herojstvo na ukrajinskom bojnom polju u nadi da će se...

Amerikanac lažirao herojstvo na ukrajinskom bojnom polju u nadi da će se obogatiti

0
james vasquez tvrdi da je unistio sedam ruskih tenkova
james vasquez tvrdi da je unistio sedam ruskih tenkova
google news

Američki vojni veteran, koji je čak tvrdio da je odneo neke pobede na bojnim poljima u Ukrajini stekao je veliku slavu kroz intervjue u medijima i socijalnim mrežama.

Hvaleći se svojim podvizima protiv ruskih snaga, sada je razotkriven kako laže da bi stvorio imidž koju korsiti da zaradni novac.

Ništa čudno, u ovom haosu rekli bi ste, međutim ovo pokazuje neprofesionalizam zapadnih medija koji su svesno plasirali laži iz propagandnih razloga.

Džejms Vaskez, koji je prikupio više od 400.000 pratilaca na Tviteru i koga redovno citiraju Si-En-En, Njujork tajms i brojni drugi, lagao je kada je govorio o svojim podvizima na ukrajinskom ratištu, izvestio je Insajder 16. jula.

Portal, koji je citirao navode još četvorice stranih dobrovoljaca u Ukrajini, takođe je potvrdio preko Pentagona da je Vaskez lagao o svojoj vojnoj istoriji kada je tvrdio da je bio angažovan kao narednik u američkoj vojsci u Iraku i Kuvajtu.

Otkriveno je da je služio kao serviser električnih sistema u rezervi američke vojske.

Vaskezovi postovi na društvenim mrežama često su postajali viralni, navodno o njegovim podvizima na prvim linijama fronta.

vaskez
vaskez

„U svojim video snimcima i objavama, hvalio se kako je hvatao Ruse i uništavao tenkove, redovno je intervjuisan od strane medija i iznosio je upečatljive tvrdnje, uključujući i da je zamišljao Takera Karlsona kada se spremao za bitku“, piše portal.

Drugi borci rekli su medijima kako se Vaskez hvalio da će postati milioner kada se sukob završi.

„Džejms je rekao, a ja citiram, „Nikada se neću vratiti da radim kao majstor. Verovatno više nikada neću morati da radim posle ovog rata. Biću poznat“, rekao je Tim, Amerikanac koji radi u ukrajinskoj vojsci, koji je za Insajder razgovarao pod uslovom da sakrije svoje prezime.

Iza skrivanja prezimena od jednog vojnog električara vidimo kolika je zaista moć propagandnih medija.

Vaskez je svoje tvrdnje kreirao tako što je odlazio na područja u kojima su se nedavno vodile bitke, snimajući video snimke uništene opreme i tvrdeći da su dostignuća njegova, kažu drugi strani plaćenici u Ukrajini.

U jednom slučaju je na Tviteru tvrdio da je krenuo ka Soledaru, gde su se navodno vodile teške borbe. Međutim, ukrajinske snage su se nekoliko dana ranije povukle sa tog područja.

64b3c2df9751e300192a400a
64b3c2df9751e300192a400a

Optužbe protiv Vaskeza su očigledno počele da se pojavljuju još ranije ove godine. Sara Ešton-Sirilo, Amerikanka koja radi “u odeljenju za medije ukrajinskih teritorijalnih odbrambenih snaga”, rekla je na Tviteru u martu da Vaskez nije mogao legalno da ide na borbene misije jer nije imao ugovor sa ukrajinskim oružanim snagama.

„Srela sam se sa Džejmsom Vaskezom tri puta, ukupno oko četiri sata“, rekla je za Insajder. „Tokom našeg poslednjeg sastanka, u prisustvu još jedne osobe, on se predao i potvrdio ono što sam znala od prošlog leta, da nikada nije bio pripadnik OSU. Te noći je jasno rekao da nikada nije imao ugovor niti je ikada bio plaćen. Ovo se dogodilo u januaru. Tada je bio poslednji put da sam ga videla.”

Iako je Vaskez često optuživan da je prevarant koji je iskoristio situaciju u Ukrajini za ličnu korist ili slavu, jedna od najozbiljnijih optužbi na njegov račun bila je da je ugrozio bezbednost svojih kolega boraca za uticaj na društvenim mrežama. U jednom slučaju, on je na Tviteru objavio snimak na kojem se vidi kako stoji pored znaka koji je ukazivao na tačne koordinate jedinice sa kojom se nalazi, što je moglo da ih izloži ruskom napadu.

Ešton-Sirilo je rekla za Insajder: „Kao neko ko je obavestio velike medije o Džejmsu Vaskezu u junu 2022. i jasno im rekao da Vaskez nije imao nikakvog borbenog iskustva i da snima lažne scene borbe, sramotno je što su oni i toliki drugi novinari tako dugo iznosili njegove laži.

Ovo je daleko od toga da je to jedini primer propagande koju zapadni mediji primenjuju u odnosu na Ukrajinu, a Ešton-Ćirilo je potpuno svesna te činjenice s obzirom na sopstveni stav i radno mesto. Ona se bavi takvom propagandom.

Njena glavna zabrinutost ogledala se u tome da je Vaskez postao previše očigledan u svojim propagandnim akrobacijama, i znala je da je samo pitanje vremena kada će sve to biti razotkriveno.

linkedin vaskeza
linkedin vaskeza

Sa svoje strane, Ejpril Haget, kanadski dobrovoljac koja je poznavala Vaskeza, rekla je za Insajder u tekstualnoj poruci da bi preuveličao koliko je blizu teških borbi.

„Vrlo brzo sam shvatila da se udobno sedi na Majdanu i da nije često napuštao Kijev“, rekla je ona. “Takođe je često pio.”

„Džejms je samo nastavio da priča o tome da postane milioner posle ovoga“, nastavila je Haget.

„Umorna sam, ali nije mi žao što sam razotkrila lažljivog prevaranta… Oduzeli smo mu slavu i bogatstvo, učinili smo da ga ljudi vide u pravom licu“, dodala je ona.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version