Naslovna Novosti Prigožinov nagradni Glock, zlato i 10 milijardi rubalja

Prigožinov nagradni Glock, zlato i 10 milijardi rubalja

2
prigozin
prigozin
google news

Tragični sukob u Ukrajini obeležen je senzacionalističkim nestajanjem i pojavljivanjem vodećih generala sa obe zaraćene strane. Ipak, najveću pažnju privukla je pobuna i sudbina Jevgenija Prigožina. 

Kada se 24. juna sa svojim „muzikantima“ nalazio na 200 km od Moskve, oglasio se „veliki pomiritelj“, belorski predsednik Lukašenko. Prema njegovim rečima, stvar je „sredio“: Prigožinu i pripadnicima „Vagnera“ Putin je „oprostio“ navodnu pobunu i dogovoreno je da se prebace u Belorusiju.

zlatne poluge
zlatne poluge

Uskoro su stigle vesti da je Prigožin u susednoj zemlji, da je najverovatnije smešten u Minsku, u hotelu „Green City“, Prititskog br. 156, a da se za njegove borce grade prihvatni logori. Objavljeni su čak i snimci baraka u izgradnji na nepoznatoj lokaciji.

No, još tokom 24. juna, u Peterburgu, inače sedištu ČVK „Vagner“, na osnovu tada podignute optužnice, ruski organi su pokrenuli istragu. U zajedničkom dvorištu luksuznog hotela „Dvorac Trezini“ Akademski kej br. 21  i zgrade br. 4 u Akademskoj ulici, „otkriven“ je beli furgon GAZ „Gazela“ iz 2015, nekada vlasništvo 39-godišnjeg Vadima iz sela Kujvozi (Lenjingradska oblast).

U kombiju, koji se tenutno vodio na Prigožina, agenti FSB su pronašli desetak kutija dimenzija 60×40 cm u kojima se nalazilo – 4 milijarde rubalja! Ubrzo, u pozemnoj garaži hotela „River Palace“ na Malom prospektu br. 1, otkriven je i minivan sa 80 kutija u kojma je bilo još 6 milijardi rubalja.

Oba hotela nalaze se na petersburškom Vasiljevskom ostrvu i u njma su se nalazile službene prostorije Jevgenija Prigožina. Istovremeno, pretres je izvršen u poslovnom centru ČVK „Vagner“ u Zoljnoj ulici br. 15 kao i u Prigožinovoj privatnoj rezidenciji u elitnom naselju „Severni Versalj“, okrug Lahta—Oljgino Primorskog kvarta Peterburga.

prigozinov privatni posed u okolini peterburga
prigozinov privatni posed u okolini peterburga

Stvari pronađene u rezidenciji potpuno su zasenile otkriće 10 milijardi rubalja. Bio bi dug spisak svih otkrivenih dragocenosti ali pažnju tabloida najviše su privukle stotine hiljada američkih dolara, zbirka perika (Prigožin je ili voleo da se ulepšava ili da igra igru „nestanka i pojavljivanja“), nekoliko pasoša, 5 zlatnih poluga, Prigožinova svečana bluza iskićena ordenjem – zvezdama Heroja Rusije, Donjecke i Luganske Republike, ordenima Zasluge za Otadzbinu IV stepena, Aleksandra Nevskog, dvostrukog Heroja, Za vojne zasluge, Prijateljstva, medaljama Za zasluge Otadžbini I i II stepena, Za povratak Krima….. Naravno, u prvi plan je izbila i oligarhova „zbirka oružja“.

Prema ruskoj „Fontanki“, radilo se o „dva karabina Sajga, austrijskom karabinu Steyr-Mannlicher sa žlebljenom cevi, poluautomatskoj puški ARka i još nekoliko pušaka i pištolja“. Na osnovu dostupnih fotografija, prema našem mišljenju, u pitanju je bio vazdušni karabin „Steyr Pro X“, poluautomatski karabin AR-15 („ARka“), dva karabina „Sajga“ (civilna vezija AK), četiri pištolja 9 mm Makarov, jednan 9 mm Walther PP, jedna kopija (?) revolvera .38 Special Smith & Wesson Centennial Model 640 i – jedan pištolj 9 mm Glock-17.

Medijima je najviše za oko zapao upravo ovaj austrijski pištolj. Naime, radi se o takozvanom „darovanom“ oružju kojim je Jevgenija Prigožina nagradio – isti onaj general Sergej Kužugetovič Šojgu zbog koga je 24. juna Prigožin pokrenuo svoju ČVK „Vagner“ na Moskvu! 

Od darodavca je jedino manje čudna činjenica da je nagrada zapadno oružje; naime, Dekretom br. 664 od 21. avgusta 2011. godine, Glock 17 je zvanično uveden na spisak „nagradnog oružja“ Ruske Federacije. Ono što zbunjuje je Glock na objavljenim fotografijama: izgleda da je u standardnoj zaštiti, bez ikakvih ukrasa.

No, „nagradno“ odnosno „darovano oružje“ je u principu uvek bilo ukrašeno zlatnim inkrustacijama i natpisom sa imenom darovanog i darodavca kao i datumom i razlogom nagrađivanja. 

nagradni glock
nagradni glock

Posle nekoliko dana, usledio je čudan razvoj siuacije; sud je zaključio da 10 milijardi rubalja legalno pripada Prigožinu, da se radi o novcu namenjenom za isplatu boraca „Vagnera“ te da se kompletna suma vraća vlasniku. Što je još lepše, Prigožin je bio sprečen da lično preuzme novac pa je po 10 milijardi – poslao svog šofera!

No, „sprečenost“ nije značila da se nalazio u hotelu u Minsku  – šef „orkestra“ je 2. jula bio u ruskoj prestonici Moskvi! Naravno, vozač je skoro ceo dan pretovarivao kutije a nije bio ovlašćen da preuzme i oružje.

karabini i glock
karabini i glock

Tako se dva dana kasnije, 4. jula, ispred zgrade Federalne službe bezbednosti, Špaljernaja ulica br. 25 u Peterburgu, zaustavio BMW serije 7 i  Land Cruiser sa obezbeđenjem. Iz sedana je izašao lično Jevgenij Prigožin i brzim koracima ušao na prijemni ulaz zgrade. Posle manje od sat vremena, objekat je napustio noseći kompletnu zbirku naoružanja. 

Od uzbudljivih vesti koje su 24. juna potresle svet – malo šta je preostalo. Prigožin je bio u Rusiji i vraćena mu je kompletna imovina. „Vagnerovci“ su takođe bili u Rusiji Pronose se vesti da se i dalje marljivo bore u Africi ali i da će uskoro ponovo izaći na linije ukrajinskog fronta. Tako pitanja kako i šta će Prigožin i njegovi „muzikanti“ raditi u Belorusiji za sada su irelavantna. 

2 KOMENTARA

  1. A tek mi u Srbiji? Još se i ne zna šta se poseduje? I ko u Srbiji stoji iza toga. U Americi i Rusiji se barem zna. A gde je Titova zaostavština? Ko je to pokrao?

  2. Amerikom vlada tkzv. “DUBOKA DRZAVA” a Rusijom vlada “FSB” predsednici su tu zbog “demokratije” eto, kao narod izabrao vlast.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version