Naslovna Novosti Komandant ukrajinskih kopnenih snaga: Još nismo angažovali glavne snage u borbi

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga: Još nismo angažovali glavne snage u borbi

1
ukrajinski general sirski
ukrajinski general sirski
google news

Nedavni intervju koji je za Gardijan dao komandant Kopnenih snaga Ukrajine, general-pukovnik Oleksandr Sirski, baca više svetla na trenutnu situaciju ukrajinske kontraofanzive i otkriva kako su neke kritične situacije u kojima su se oni našli povoljno rešene.

„Svi žele da ostvare veliku pobedu što je pre moguće, odmah ako je moguće. A i mi. Ali moramo biti spremni da ovaj proces potraje, jer ima mnogo akumuliranih snaga na svakoj strani, mnogo materijala i mnogo prepreka. Naša glavna snaga još nije stupila u borbu i mi sada skeniramo, tražeći slabe tačke u odbrani neprijatelja. Sve je još pred nama.”

Saopštenje donekle pojačava stavove da ukrajinska vojska ima 12 brigada spremnih za ofanzivu, od kojih su devet opremili zapadni saveznici, dok su samo tri do sada bile angažovane u kontraofanzivi.

Sirski je predvodio odbranu Kijeva u februaru i martu 2022. dok su se ruske snage kretale ka ukrajinskoj prestonici. Takođe je bio zaslužan za sprovođenje plana da se ruska artiljerija potisne dovoljno daleko od grada Harkova (na severoistoku) pre nego što je takođe poveo kontraofanzivu koja je odbila ruske trupe i oslobodila region.

Međutim, kao što je američki Ekonosmist nedavno primetio, „sjaj Sirskog se suočava sa najvažnijim izazovom”.

kontraofanziva ilustracija
kontraofanziva ilustracija

Već mesecima se priča o „prolećnoj“ kontraofanzivi Ukrajine. Uspesi Kijeva iz septembra prošle godine u Harkovu, a potom u delu Hersonske oblasti, učinili su da ukrajinski građani i zapadne prestonice očekuju nešto konkretno ili bar jasan znak da se posle 16 meseci rat može dobiti.

Pre dve nedelje počela je dugo očekivana kontraofanziva na istoku pod operativnom komandom Sirskog. Bilo je teško ići napred, a napredak je „sporiji nego što bismo želeli“, primećuje on.

Rusija je nastavila sopstvenu ofanzivu u blizini grada Kremena u oblasti Luganska, dok su se u utorak vodile „teške borbe“ u Serebrjanskoj šumi na granici Donjecke oblasti, naveo je general. „Rusi i dalje pokušavaju da preuzmu inicijativu, tako da je situacija teška.

Kremlj je premestio jedinice sa juga, poput 83. jurišne brigade, u Bahmut nakon što je probijanje brane Kahovka u oblasti Herson skoro blokiralo prolaz reke Dnjepar, neophodnu Ukrajini da oslobodi preostalu teritoriju koju još uvek zauzima.

i pored 7.500 zrtava za 10 dana kijev ne odustaje kontraofanziva u punom jeku tek predstoji
kontraofanziva ilustraija

Ništa od ovoga nije bilo neočekivano, kaže Sirski, ali pokazuje da „ne smemo potceniti neprijatelja“. „Neprijatelj je predvideo i predviđa najopasnije pravce našeg kretanja i tamo gradi jaku odbranu koju je prilično teško probiti”, zaključuje Sirski.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version