Naslovna Novosti Letonija daje Ukrajini celu svoju flotu jurišnih helikoptera; Naoružavaju ukrajince za 1,3%...

Letonija daje Ukrajini celu svoju flotu jurišnih helikoptera; Naoružavaju ukrajince za 1,3% sopstvenog BDP-a

13
mi 17 latvia
mi 17 latvia
google news

Letonske vlasti će uskoro završiti prebacivanje cele svoje flote vojnih helikoptera u Ukrajinu.

Letonija je već predala Kijevu sve protivvazdušne rakete Stinger koje su posedovali i uskoro će predati sve helikoptere.

Tako je letonski premijer Krisjanis Karins, tokom govora na konferenciji o obnovi Ukrajine, organizovanoj u Londonu, rekao da će njegova zemlja poslati sve svoje borbene helikoptere u pomoć ukrajinskoj vojsci.

„Prebacujemo celu našu flotu helikoptera. Sada sređujemo preostale da budu upotrebljivi i da izgledaju dobro, a onda ćemo ih poslati u Ukrajinu“, rekao je Karins.

Reč je o helikopterima Mi-2 i Mi-17 sovjetskog tipa, u službi Vazduhoplovstva Letonije.

U avgustu 2022. godine ukrajinsko vazduhoplovstvo je dobilo dva helikoptera Mi-17 i još dva helikoptera Mi-2 iz Letonije. U januaru 2023. Letonija je takođe obećala da će Ukrajini predati poslednja dva helikoptera Mi-17, a izjava letonskog premijera zapravo označava završetak celog procesa transfera helikoptera.

Letonija neće zaostati i nije džabe ukrajinski sponzor jer su SAD odobrile isporuku 4 višenamenska helikoptera UH-60M Black Hawk Letoniji. Partija američkih helikoptera koštala bi oko 175 miliona evra, kao deo međuvladinog sporazuma sa SAD. Prva dva UH-60M Black Hawka su već isporučena, a isporuka preostala dva helikoptera trebalo bi da bude završena do kraja 2023. godine.

uh 60 sikorsky black hawk
uh 60 sikorsky black hawk

Letonski premijer je napomenuo da je od 24. februara prošle godine, vlada Letonije dodelila Ukrajini vojnu pomoć u iznosu od 1,3% BDP-a.

„Nikada nismo gajili iluzije o Rusiji, zbog čega smo odlučili da pošaljemo Stinger u Ukrajinu krajem 2021. Sistemi su stigli u Ukrajinu dan pre početka invazije i postali jedan od faktora koji su sprečili Rusiju da zauzme piste“, rekao je letonski premijer.

Karins je dodao da će njegova zemlja nastaviti da obučava Oružane snage i snabdeva Ukrajinu municijom i dronovima. Političar je takođe napomenuo da je njegova zemlja već obučila oko 3.000 ukrajinskih vojnika.

Podsećamo, Letonija je pribegla neobičnoj meri „kažnjavanja vozača“, poslavši u Ukrajinu seriju automobila zaplenjenih od pijanih vozača.

Evropske države su tokom konferencije obećale finansijsku pomoć Kijevu. London će obezbediti tri milijarde dolara garancija za kredit Svetske banke tokom tri godine, dok EU planira da obezbedi 50 milijardi evra pomoći, sredstva koja bi Ukrajini trebalo da stignu u narednim godinama.

13 KOMENTARA

  1. Pošaljite im i one pištolje i puške na vodu…to ih možda spasi….Mi 2 i Mi 17…smešno…i to par komada
    Više bi im značilo da im pošaljem dedinu dvocevku

  2. Od navedenih modela doniranih helikoptera koji je jurišni ?! Mi 8/17 je srednji transportni/višenamenski helikopter koji može biti naoružan. Mi 2 je laki višenamenski helikopter koji isto može biti naoružan. I oba modelu su daleko od bilo kakvog jurišnog helikoptera. Veliki pozdrav autoru teksta 😃

  3. Idalje placeni idajnicka bagra laje protiv Rusiju,a svi dobro znamo ko je u ovom ratu Hitler i zasto je Hitler finansiran od strane Amerike.
    Pa tako one placene izdajnike koje laju protiv Rusiju koja je toliko jasno svima dobra strana u ovom sukobu nemogu pomutiti pamet gradjanima,jer sve izaslo na videlo i svako vidi ko je ovde u pravu i ko gura i finansira nacizam i sataniste i ko unistava pravoslavje i pravoslavnu veru i sta se radi vrz pravoslavne svestenike i vrz pravoslavnu crkvu. Vise nego jasno svima dzaba tolika propaganda i americke lazi.

  4. Podrzati Rusiju,isto je sto i podrzati Njemacku Za vrjeme Hitlera, imaju iste razloge za zlocine nad drugim drzavama.

  5. sramota i greota koliko je evropski narod glup i slep da njihove ulizivacke vodje koje su placene da ratuju protiv Rusa jer ce kad tad da vas stigne ta pomoc u vidu oruzja ukrajinskom narodu.toliko novca ste dali a mogli ste tim novcem nahraniti milione ljudi u svetu ili zausta iti klimu koja se promenila nepovratno

  6. Једино када се заврши рат, да Украјинци од преостале прћије почну да уместо ђубрива стављају квасац, да то што би требало да продају што пре и брже порасте. На тај начин све кредите који су им сада додељени, а наравно да су подмирени гаранцијама, (каквим то ни неки луди научник не би могао да разуме) за враћање тих кредите ћа да треба, макар 300,400 година

    • Prcija je ostala od Srbije,a za Ukrajinu nemoj da brines,da nije penzija i uplata sa mrskog zapada Srbija bi bila na nivou Ruande.

  7. Hoce li neko poslati vise nesto u tu zemlju da nije iz vremena sovjetskog saveza, pa nije to Srbija pa da se vozikju vozila stara trideset godina, to sto su komunisti ostavili tokom povlacenja sigurno nije ostalo jer je valjalo

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version