Naslovna Novosti Prijateljska vatra? Rusi oborili iranski dron Mohajer-6 misleći da je ukrajinski

Prijateljska vatra? Rusi oborili iranski dron Mohajer-6 misleći da je ukrajinski

0
prijateljska vatra ili ne rusi oborili dron mohajer 6 misleci da je ukrajinski
prijateljska vatra ili ne rusi oborili dron mohajer 6 misleci da je ukrajinski
google news

U utorak su ruski državni mediji objavili da su ruske trupe presrele dron iznad poluostrva Krim. Ministarstvo odbrane zemlje je saopštilo da je ometalo dron elektronskim ratovanjem. Nije bilo povređenih, kažu ruske vlasti.

Šef Krima Sergej Aksjonov potvrdio je ovu informaciju, rekavši da je neprijateljski dron neutralisan u istočnom delu poluostrva. Na licu mesta nije bilo povređenih niti materijalne štete. Međutim, pojavile su se fotografije koje pokazuju da je dron oboren.

Dok se zvanična potvrda o izvoru drona još uvek čeka, neki izvori sugerišu da bi oboreni dron mogao biti iranske proizvodnje Mohajer-6 za izviđanje i udare. Kao dokaz izdvajaju se specifični delovi krila i stajnog trapa drona, koji su tipični za ovaj tip drona. Na to ukazuje i serijski broj drona.

Dosta prepoznatljivih delova drona su jasno vidljivi na nekim od objavljenih slika, što je dovelo do zaključka da je u pitanju Mohajer-6, borbeni dron iranske proizvodnje koji Rusi koriste u svojoj operaciji protiv Ukrajine.

fx o3a7wc
Snimci oborenog drona uporedo sa Mohajer-6

Postoji izvesna mogućnost da su dron mogle da lansiraju i Oružane snage Ukrajine, pošto je ukrajinska vojska prethodno zarobila jedan od ovih dronova kod obala Odese, ali stručnjaci sumnjaju u takvu verziju priče. Daleko veća verovatnoća da se radi o prijateljskoj vatri.

Mohajer-6 je bespilotna letelica koju je razvila iranska kompanija Iran Aviation Industries Organization (IAIO). Ovaj dron predstavlja nadograđenu verziju prethodnih Mohajer modela i koristi se u vojne svrhe prvenstveno za nadgledanje, izviđanje i obaveštajne misije.

Mohajer-6 može biti i borbena bespilotna letelica sposobna da nosi multispektralni nadzorni teret i/ili do četiri precizno vođene municije.

Bespilotna letelica ima pravougaoni trup, nos zakošen nagore, duple repne poluge, horizontalni stabilizator postavljen na vrhu, nenagnute vrhove krila, ravna krila postavljena visoko i na zadnjem delu tela.Takođe ima i usisnike za vazduh na vrhu i dnu Rotax motor.

mohajer 6
mohajer 6

Mohajer-6 je srednjeg do velikog dometa i opremljen je naprednom avionskom elektronikom. Ima sposobnost prenošenja video snimaka i fotografija u realnom vremenu, što omogućava efikasno praćenje ciljeva na terenu. Takođe može biti opremljen različitim senzorima kao što su infracrvena kamera, optički senzori i radarski sistem za izviđanje.

Ova bespilotna letelica ima autonomnu sposobnost letenja i može se kontrolisati sa zemlje putem daljinskog upravljača. Mohajer-6 je takođe opremljen sistemom za lansiranje i sletanje na kratkom rastojanju, što olakšava operacije u uslovima terena sa ograničenim prostorom za poletanje i sletanje.

https://twitter.com/200_zoka/status/1666363205575139331?s=20

Mohajer-6 se u iranskim vojnim snagama najčešće koristi kao deo njihove taktičke i obaveštajne infrastrukture. Takođe se koristi za nadgledanje granica i obezbeđivanje opšte bezbednosti.

Mohajer-6 je jedan od više modela bespilotnih letelica koje je Iran razvio i proizveo, pokazujući impresivnu sposobnosti zemlje u oblasti avionske tehnologije i vojne industrije uprkos dugogodišnjim sankcijama od strane SAD.

Ukrajinske službe u svojim prošlogodišnjim izveštajima navode da je Iran replicirao izraelsku protivtenkovsku raketu Spike i instalirao je upravo na ovaj dron. U izveštaju se navodilo da je iranski dron Mohajer-6 bio „opremljen protivtenkovskim bacačem raketa“.

Iran ima dron naoružan protivoklopnim bacačem raketa?
Almas pod krilom Mohajer-6

Reč je o iranskoj protivoklopnoj raketi Almas, koja je kopija izraelskog Spike. Almas je predstavljen 2021.

Podsetimo, pre samo dva meseca iznad Kijeva je oboren Bayraktar TB2. U pitanju je bila “prijateljska vatra” te su Ukrajinci greškom oborili sopstveni dron turske proizvodnje iznad Kijeva. Bayraktar je drastično skuplji od dronova iranske proizvodnje, sa približnom cenom od 5 miliona dolara. Na našoj listi najboljih dronova na svetu zauzima peto mesto.