Naslovna Novosti PVO sistem Tor-M2 dejstvuje, međutim operater drona demonstrira koliko je važan ljudski...

PVO sistem Tor-M2 dejstvuje, međutim operater drona demonstrira koliko je važan ljudski faktor [VIDEO]

11
ruski sistem tor m2 dejstvuje medutim vojnik pokazuje koliko je vazan ljudski faktor u radu drona
ruski sistem tor m2 dejstvuje medutim vojnik pokazuje koliko je vazan ljudski faktor u radu drona
google news

Ljudski faktor igra važnu ulogu u radu drona i može značajno uticati na njegovu efikasnost.

Ukrajinski vojnik dokazao je da je ljudski faktor zaista bitan pri upravljanju dronom, uspevši da izbegne da ga pogodi raketa koju je lansirao moćni ruski PVO sistem Tor-M2.

Ruski mobilni sistem protivvazdušne odbrane Tor-M2 otkriva ukrajinski dron koji se nalazio na maloj visini u odnosu na PVO. Operater sistema Tor-M2 je aktivirao lanser i ispalio projektil u pravcu ukrajinskog drona.

Istovremeno, ukrajinski vojnik koji upravlja dronom pokazuje munjevit refleks. Videvši raketu, Ukrajinac blagim pomeranjem udesno menja položaj drona u vazduhu za nekoliko centimetara. Raketa koju je lansirao sistem Tor-M2 prolazi pored drona na prilično maloj udaljenosti, promašujući cilj.

Військові контррозвідники СБУ знищили зенітно-ракетний комплекс «БУК-М1» і три «ТОР-2М»

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU), koja je snimak postavila na svoju Fejsbuk stranicu, tvrdi je da je uništila ovaj Tor-M2 Oružanih snaga Rusije.

Nedostatak sistema Tor-M2 je nemogućnost gađanja dronova na maloj udaljenosti. U ovom slučaju, dron je bio u ručnom režimu – odgovarao je na komande operatera, pa je ovo odličan primer značaja ljudskog faktora. Odnosno, svaki sistem PVO može doći u istu neprijatnu situaciju.

Izvesno je da smo od početka rata u Ukrajini videli seriju video snimaka i slika kako dve oružane snage uključene u sukob koriste dronove na bojnom polju. Međutim veoma retko vidimo ovakve snimke koji pokazuju koliko operater drona mora da bude fokusiran, ali i kakve reflekse mora da ima da bi obavio misiju.

ruski sistem tor m2 dejstvuje medutim vojnik pokazuje koliko je vazan ljudski faktor u radu drona 1 1

Poznavanje rada drona i njegovih karakteristika je od suštinskog značaja da bi se izbegla ljudska greška. Vešt operater će biti u stanju da izvodi precizne manevre, upravlja promenama brzine i visine i izbjegava prepreke. Razvijanje pilotskih veština zahteva praksu i iskustvo.

Dok upravlja dronom, operater treba biti maksimalno fokusiran. Svaki gubitak pažnje ili nedostatak koncentracije može dovesti do ljudske greške, to jest, gubitka kontrole nad dronom.

Rusija nije komentarisala ovaj incident, ali se možemo podsetiti intervjua iz prošlosti. Početkom godine Aleksandar Mihailov, koji je na čelu Biroa za vojno-političke analize, izrazio je zabrinutost da je Tor-M2 ranjiv kada prestane da se kreće. Baš kao što vidimo na snimku. Mihajlov je tada ruskim medijima naglasio da kada sistem miruje, lakše ga je uništiti.

tor m2
tor m2

Tor-M2 koristi radar tipa PESA – pasivni elektronski skenirani niz. Rusija je tek nedavno počela da koristi radare tipa AESA, aktivnog elektronsko skeniranog niza.

Da zaključimo, ljudski faktor je ključni aspekt u upravljanju dronom. Kvaliteti i veštine operatera, kao što su znanje, iskustvo, veštine pilotiranja i donošenje odluka, mogu direktno da utiču na performanse i rezultate dobijene upotrebom drona.

11 KOMENTARA

  1. Ja ne razumem šta je ovde operater uradio da izbegne raketu, koji je to manevar? Mora da se prekrstio i to je to…kakva prisebnost, ovo je čista sreća.

  2. Dron malo veci od lopte gadjas sa tor ili buk? To samo kauboji nadzvucnom brzinom napadaju balon koji leti 5km/h. Ovi misle da smo i mi glupi ko oni? Ccccnnn

  3. U opšte nije bitno šta se desilo, bitna je ova sprdnja sa ruske strane, pogledajte njihove vežbe, sve jedinice su pokrivene i štite jedna drugu, u Ukrajini kao da su lovačka društva pa svak ide u lov za sebe, pešadiju ne štiti artiljerija ni mehanizovane jedinice, mehanizovane jedinice ne štiti pvo, veliki sistemi PVO ne štite prateća oruđa manjeg dometa, dali je to sprdnja ili sabotaža u ruskoj vojsci, ja bi sa tolikom silom mogao da rešimo Ukrajinu za mesec dana da ne ostane ništa od Ukrajinaca, a gubici bi mi bili gotovo na nuli!!!!

  4. Fotomontaža! Raketa ne uništava cilj kinetičkom energijom (direktnim udarom u cilj), mada može i tako. A dron nije avion lovac, pa da može manevrom da izbegne raketu koja leti ka njemu. I detonacija u blizini, odnosno fragmenti rakete bi oborili dron.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version