Naslovna Novosti Najnovija ruska bespilotna letelica „Sirijus” snimljena tokom probnog leta

Najnovija ruska bespilotna letelica „Sirijus” snimljena tokom probnog leta

0
kronshtadt sirius dron
kronshtadt sirius dron
google news

Video snimak probnog leta pretprodukcijske kopije bespilotnog letelice Sirius (Иноходец-РУ) objavljen je na vebu. U pitanju je sledeća faza projekta Orion i pripada klasi bespilotnih letelica srednje veličine sa dugim trajanjem leta.

Karakteristike koje su proglasili programeri proizvoda čine ga, u stvari, univerzalnim izviđačkim i udarnim dronom. Poznato je, na primer, da bespilotna letelica Sirius ima dva turboelisna motora i može neprekidno da ostane u vazduhu oko 20 sati.

Ova bespilotna letelica može da se podigne na visinu do sedam kilometara, razvijajući brzinu do 180 km / h. Kako je rekao general Sergej Surovikin u vreme dok je bio komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, domet drona Sirijus je tri hiljade kilometara.

Kronštat, proizvođač drona, kaže da će Sirijus moći da lansira dve vrste municije – navođenu i nenavođenu. Rusija želi da dobije potpuno funkcionalan dron 2023. godine, spreman za isporuku kupcima.

Istovremeno, najavljeno je da će novi dron biti opremljen sopstvenim satelitskim komunikacionim sistemom i opremom OSNOD.

Prvi let ruskog borbenog drona Kronshtadt Sirius
Borbeni dron Kronshtadt Sirius

„Sirijus” će moći da nosi do 300 kilograma borbenog tereta. To mogu biti AB i KAB-100, vazdušne bombe OFAB-250 i vođene i nevođene rakete vazduh-zemlja. Sasvim je poznato da će nova bespilotna letelica biti opremljena raketom Vihr-1.

Izvor koji citira TASS kaže da će Sirijus moći ne samo da obavlja borbene, već i izviđačke misije. Bespilotna letilica će biti opremljena optičko-elektronskim sistemima. „Rat u Ukrajini pokazao je potrebu za ovom vrstom tehnologije“, rekao je izvor za TASS.

Sirijusovi glavni konkurenti su američki dronovi MQ-9 Reaper i MQ-1 Predator. Istina, oni su, za razliku od ruskog kolege, opremljeni samo jednim motorom.

mq 9b sky guardian
mq-9b sky guardian

Planirano je da ove godine počne serijska proizvodnja bespilotne letelice Sirijus. Iako je takav dron odavno potreban ruskim trupama. S tim u vezi, stručnjaci se nadaju da vreme početka masovne proizvodnje neće biti pomereno.

Rusija planira da rasporedi dronove sa bombama FAB-100

Rusija je spremna da rasporedi teške jurišne bespilotne letelice sposobne da ponesu bombe FAB-100 od 100 kg.

Bivši šef ruskog Roskosmosa Dimitri Rogozin, koji sada predvodi „Carske vukove“ (tim vojnih stručnjaka koji pružaju „tehničku pomoć“ trupama u Donbasu), izjavio je u maju mesecu na Telegramu da će Rusija uskoro resporediti dronove sa „ozbiljnim oružjem“, od mina 82 i 120 mm do FAB-100, i time najavio novu seriju ovakvih dronova.

Prema dokumentima obavještajnog brifinga Pentagona koji su navodno “procureli” na društvene mreže, dron Sirius poletio je u nebo prvi put 27. februara.

carski vukovi
carski vukovi

Serijska proizvodnja drona planirana je u Dubni kod Moskve. 16. novembra 2021, generalni direktor Kronštata Sergej Bogatikov rekao je za RIA Novosti: „Prototip Sirijusa se već sklapa u našoj pilot fabrici u Moskvi.

Sredinom leta poršle godine, u nedostatku izviđačkih, ciljanih i napadnih bespilotnih letelica, ruske snage su pretrpele značajne gubitke zbog preciznog gađanja ukrajinske artiljerije i direktnih napada bespilotnim letelicama.

Rusija superiornija u ratu dronovima u Ukrajini

Rusko Ministarstvo odbrane, verovatno pod pritiskom vojnih blogera i tehnoloških entuzijasta, kao što su Carski Vukovi, brzo je popravilo raniji nemar i greške.

Obećavajući projekti bespilotnih letelica, koje je Ministarstvo ranije podržavalo, ali nije pokrenuo, ubrzano su se odvijali. Kao rezultat toga, sposobni mali i srednji dronovi počeli su da se pojavljuju na frontu u sve većem broju.

U roku od godinu dana od početka kampanje, Rusija nije samo sustigla Ukrajinu u ratovanju dronovima; već su bitku prevagnuli u svoju korist.

Bespilotne letelice za artiljerijsku podršku omogućile su ruskoj artiljeriji da nastavi da dominira bojnim poljem uprkos tome što je proizvodnja artiljerijski granata manja od potražnje.

orlan 10
orlan 10

Preciznost dronova Orlan-10, vođena ruska artiljerijska vatra i skoro nepogrešiva protivbaterijska sposobnost kamikaza dronova, kao što je Lancet, omogućili su Rusiji da zadrži svoju ogromnu artiljerijsku nadmoć.

Dronovi koji dejstvuju na srednjim visinama, kao što je Orion, koje je takođe razvila Kronštatska grupa, pružaju dobre informacije o ciljanju i olakšava napade lovaca i bombardera ruskog vazduhoplovstva daleko iza fronta pomoću klizećih bombi.

Ono što Rusija do sada nije koristila je teška bespilotna letelica sposobna da sama uništi mete. Pojava drona Sirius će definitivno to promeniti.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version