Naslovna Novosti Poslednji ratni brod ratne mornarice Ukrajine „Jurij Olefirenko“ uništen u luci Odesa

Poslednji ratni brod ratne mornarice Ukrajine „Jurij Olefirenko“ uništen u luci Odesa

0
poslednji ratni brod ratne mornarice ukrajine „jurij olefirenko unisten u luci odesa
poslednji ratni brod ratne mornarice ukrajine „jurij olefirenko unisten u luci odesa
google news

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je poslednji ratni brod Mornaričkih snaga Ukrajine „Jurij Olefirenko“, projekta 773 uništen kao rezultat vojne operacije u luci Odesa.

Prema iznetim podacima, udar je izveden na poziciji gde su se nalazili ratni brodovi. Uspešna operacija rezultirala je uništenjem poslednjeg operativnog ratnog broda ukrajinske mornarice Jurij Olefirenko.

Ovaj brod je bio značajan element pomorskih snaga Ukrajine. Njegovo uništenje postalo je važan momenat u toku neprijateljstava, ali ne značajno utičući na ravnotežu snaga na moru.

Ministarstvo odbrane Rusije ne daje detaljne informacije o toku operacije i detaljima udara, ali potvrđuje uspeh operacije.

Ranije je ukrajinska mornarica koristila preuređeni desantni brod, između ostalog i za granatiranje teritorija pod ruskom kontrolom.

Ova informacija nije potvrđena sa obe strane, ukrajinski resursi ne izveštavaju ništa o tome, a malo je verovatno da će izvesti.

Takvi gubici, sa obe strane, pažljivo se prikrivaju, posebno od neprijatelja. Vredi napomenuti da je prošle godine prijavljeno i poplava Jurija Olefirenka u oblasti Kinburnskog Spruda, ali je brod pobegao uz manju štetu.

U junu prošle godine Kfor „Jurij Olefirenko” navodno je prebačen iz Očakova u Odesu zbog „niskog moralnog i psihičkog” stanja posade, koja je odbila da patrolira Dnjestarskim ušćem.

Brod Jurij Olefirenko

Brod Jurij Olefirenko je desantni brod klase 773 Polnočni-C (ponoćni). Izgrađen u Poljskoj 1970. godine, služio je u sastavu sovjetske mornarice tokom Hladnog rata.

Prebačen je u sastav ukrajinske ratne mornarice 1994. godine, ali ga je kasnije preuzela ruska mornarica kada je anektirala Krim 2014. Kasnije je vraćen ukrajinskoj mornarici, od tada je bio jedan od retkih velikih brodova.

Postojali su izveštaji iz ruskih izvora da ga je ponovo zauzela ruska mornarica tokom invazije. Ali usled ratne magle, ovi izveštaji nisu bili ispravni.

Ukrajinska mornarica je bila mnogo manja od ruskih sredstava u toj oblasti i brodovi su bili raspršeni, od kojih mnogi nisu bili idealno postavljeni za rat koji je usledio. Geografija nije bila na njihovoj strani.

To je dovelo do potopljenja njenog najvećeg ratnog broda, fregate klase Krivak Hetman Sahaidačni. I nekoliko ratnih brodova i topovnjača je zarobljeno. Prethodno pobegao, Jurij Olefirenko je sada doživeo istu sudbinu.

jurij olefirenko
jurij olefirenko

Brodovi klase Polnočni su klasifikovani kao srednji desantni brodovi u ruskoj mornarici i donekle su ekvivalentni zapadnim tenkovskim desantnim brodovima.

Opremljeni su pramčanom rampom koja omogućava iskrcavanje na plažu. Verzija Polnočni-C može da nosi 12 oklopnih transportera BMP-2, ili 4 glavna borbena tenka, ili 250 pešaka sa oružjem poput minobacača 82 mm i ATGM-a, ili 250 tona obroka i zaliha.

Za razliku od svojih zapadnih kolega, ovi brodovi mogu pružiti značajnu vatrenu podršku iskrcanim trupama sa svojim višestrukim raketnim bacačima. Ostalo naoružanje se sastoji od protivavionskih topova i raketa zemlja-vazduh kratkog dometa.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version