Naslovna Novosti Američki general: Ukrajina mora da se ohrabri i uništi rusku protivvazdušnu odbranu

Američki general: Ukrajina mora da se ohrabri i uništi rusku protivvazdušnu odbranu

9
f 16 lansira adm 160b
f 16 lansira adm 160b
google news

Nakon što su SAD dale zeleno svetlo za obuku ukrajinskih pilota na avionima F-16, pojavila su se prva mišljenja o tome kako se ova borbena sposobnost najbolje iskoristi, s obzirom da Rusija ima jednu od najboljih protivvazdušnih odbrambenih snaga na svetu.

General-major (penzioner) Lorens A. Stutzriem, bivši pilot američkih vazduhoplovnih snaga F-4, F-16 i A-10, veruje da će borbeni avioni F-16 biti najbolje korišćeni u Ukrajini u ofanzivnim operacijama koje uključuju operativne i strateške udare u dubinu ruskih snaga.

Međutim, to će biti moguće samo ako ruska protivvazdušna odbrana bude značajno degradirana.

„Degradacija ruske protivvazdušne odbrane je veliki korak u uspostavljanju nadmoći u vazduhu, što će omogućiti ukrajinskim borbenim avionima da napadnu ruske snage, instalacije, logistiku i komunikacije unutar Ukrajine“, rekao je general.

S-400 Trijumf u lenjingradskoj oblasti
S-400 Trijumf u lenjingradskoj oblasti

U članku pod naslovom „Vreme je da prestanemo da verujemo da Putin poseduje nebo“, koji je 24. maja objavio časopis Air & Space Forces, Stutzriem ceni da iako je ruska protivvazdušna odbrana jedna od najstrašnijih na svetu, ona može biti prevaziđena, a Ukrajina će to obavezno pokušati da uradi ako želi da ostvari pobedu.

Američki vojni lideri ocenili su rusku protivvazdušnu odbranu kao neprobojnu za avione četvrte generacije.

Pored izbegavanja Trećeg svetskog rata, jedan od razloga zašto SAD i njeni saveznici ranije nisu podržavali Ukrajinu borbenim avionima je taj što su američki vojni lideri tvrdili da je ruska protivvazdušna odbrana efektivno neprobojna za ratne avione četvrte generacije poput F-16, prema Stutzriemu.

U realnosti, Rusi mogu biti poraženi, ali pod velikim rizikom. Okolnosti sa kojima se Ukrajinci suočavaju opravdavaju preuzimanje ovog rizika. Međutim, pristup ovim misijama je mnogo složeniji od jednostavnog slanja aviona, smatra američki general.

f 16 fighting falcon
f 16 fighting falcon

Ukrajinski vojni planeri moraju da identifikuju sve slabosti ruske protivvazdušne odbrane, a zatim da razviju scenario napada sa što je moguće raznovrsnijom opremom, posebno borbenim bespilotnim letelicama i elektronskim sistemima za napad tj. ometanje.

„Niko se ne zalaže da Ukrajina slepo leti sa F-16 u dometu odbrane Rusije. Efikasna upotreba vazdušnih snaga zahteva kombinaciju strategija, taktika, sposobnosti i tehnologije da bi se postigli željeni efekti. Pod efektivnim, integrisanim napadom, čak i jaka protivvazdušna odbrana poput ruske ima ranjivosti. Sve se svodi na pravu kombinaciju operativnih koncepata koji su pravilno izvedeni kroz orkestraciju ratnih sposobnosti. To je ono što zovemo integrisana vazdušna kampanja.

Iako je Rusija značajno unapredila svoje sposobnosti od sovjetskog doba, i dalje postoje slabosti. Prema američkom generalu, neke od ovih slabosti sastoje se u nedovoljnoj obučenosti osoblja koje upravlja sredstvima PVO, iscrpljenosti zbog rata, kao i ranjivosti veza u mreži PVO.

„Ukrajina ima nekoliko tipova bespilotnih letelica i municije. Oni su neverovatno korisni za sprovođenje nadzora niskog rizika, otkrivanja i udaranja. Sofisticiranije napade dronovima mogu izvesti veće bespilotne letelice za višekratnu upotrebu, kao što su MQ-9 Reaper ili MQ-1C Grey Eagle. Neki će možda biti oboreni, ali mnogi će uspeti da izvedu svoje udare u okviru integrisane vazdušne kampanje – posebno ako su opremljeni savremenim elektronskim protivmerama“, navodi Stutzriem.

mq 9 reaper i suhoi su 27
MQ-9 Reaper i Suhoj Su-27

General takođe sugeriše da takve operacije, čak i ako ne degradiraju u potpunosti protivvazdušnu odbranu, ipak omogućavaju avionima sa posadom da prodru u predviđene ciljeve.

„Bez obzira na to, bilo koja raketa koja se koristi protiv drona, čak i ako ga je uništila, više ne može da se koristi protiv aviona sa posadom. Cilj je da se mreža PVO stavi pod značajan stres koji potiskuje i degradira efikasnost. Ovo otvara prozor borbenim avionima sa posadom, kao što je F-16, koji su sposobni da izvode složene operacije potrebne za eliminisanje ruskih ofanzivnih sposobnosti“.

General podržava ideju slanja zapadnih borbenih aviona što je brže moguće, ali i borbenih i obaveštajnih dronova visokih performansi. General se u svom opsežnom propagandnom izlaganju takođe poziva na događaje iz ’80-tih godina i akcije izraelskih snaga u dolinama Libana.

„SAD moraju da ostanu na kursu u podršci brzom transferu zapadnih borbenih aviona i povezanog naoružanja. Što pre SAD prebace borbene avione i dronove, brže će Ukrajina moći da pobedi Putinove snage. Obuka i za pilote i za održavanje, plus obilni tokovi rezervnih delova i municije, takođe su od ključne važnosti. Ukrajina mora da ima i sposobnost da se bori i da podrži borbu“, rekao je general.

tor m2
tor m2

General-major Stutzriem, ratni veteran koji je predvodio borbene operacije u Avganistanu i Iraku, trenutno je direktor istraživanja na Mičel institutu za vazduhoplovne studije.

Priznat je kao stručnjak za nacionalnu bezbednost, vazduhoplovna dejstva i borbene vazdušne operacije. Takođe je radio u Stejt departmentu kao zamenik pomoćnika državnog sekretara za političko-vojna pitanja.

9 KOMENTARA

  1. Kako bese ono : Sto je babi milo to joj se i snilo . To bi ukratko bio definicija generalovog teksta , po meni . Hvala

  2. Ti NACIkauboju, pošto si kao pametan, zasto vi NACIameri ne posaljete na Ruse i Rusku PVO PRO odbranu sve svoje avione 5 generacije , BPL, itd.. Pa da vidiš iz prve ruke kako ce se to zavrsiti.. hehe.. NACIukri me ne zanimaju, ali vi holivudski kauboji, hajde vi krenite na Ruse.. 1:1 pa da vidimo.. hehe..

  3. Generale…jedan dron oboren i kazez nema raketa za avion ….pa ko ti daje čin da lupiš takvu glupost..Sistem S400 u jednom borbenom kompletu sa 4 rakete sve razlicite za daljinu do 400 km pa sve manje upravo zbog toga…pored svega ostalog u njegovoj odbrani su jos tri sistema BUK , Pancir i elektronsko ometanje…jedino si u pravu da svaki sistem ima slabu tacku ali ovde mora da pronađete 4 slabe tacke …jedva cekam F16 da poleti i da cujem Vase zakljucke kad ih budu rusili isto ko i sve ostale suhoje migove …sve je isto samo su nijanse u pitanju

  4. Od 80-ih na ovamo prošlo je mnogo godina i štošta se promijenilo. Uostalom uspoređivati 80-e Libanon i jude koji su ih napali, te ničim izazvane “operacije” u Afganistanu i Iraku je bezobrazno laprdanje General-majora Stutzriema. Slava Rusiji !

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version