Naslovna Novosti SAD odobrile prodaju NASAMS za skoro 285 miliona dolara Ukrajini

SAD odobrile prodaju NASAMS za skoro 285 miliona dolara Ukrajini

0
nasams
nasams PVO
google news

Američki Stejt department odobrio je moguću vojnu prodaju Ukrajini za sistem protivvazdušne odbrane NASAMS, navodi se u saopštenju Agencije za bezbednosnu saradnju u oblasti odbrane SAD.

Prema dogovoru, Ukrajina će kupiti jedan NASAMS sistem, zajedno sa AN/MPQ-64F1 Sentinel radarom. Zanimljivo je da se sa pomoći i donacija u ovom slučaju prešlo na prodaju.

„Ukrajina ima hitnu potrebu da poveća svoje sposobnosti za odbranu od ruskih raketnih udara i aviona. Sticanje i efikasna primena ove sposobnosti će poboljšati efikasnost Ukrajine da brani svoj narod i zaštiti kritičnu nacionalnu infrastrukturu“, navodi DSCA u svom saopštenju.

Takođe je važno napomenuti da je DSCA rekla da će ova predložena prodaja podržati spoljnopolitičke ciljeve i ciljeve nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država kroz poboljšanje bezbednosti zemlje partnera koja je kako kažu “sila političke stabilnosti i ekonomskog napretka u Evropi”.

nasams 1
nasams 1

NASAMS je razvila norveška odbrambena kompanija Kongsberg Defense & Aerospace i Raitheon.

SAD su prošle jeseni isporučile dva NASAMS Ukrajini i obećale su da će obezbediti još šest.

Prema nekim informacijama jedan NASAMS je idalje operativno spreman dok je drugi uništen. Prema rečima ruskog eksperta Alekseja Ščerbakova, koji je zamenik glavnog i odgovornog urednika “Независимое военное обозрение”, NASAMS ima perspektivu u Ukrajini.

Jedan od nedostataka NASAMS-a je obim sistema. Prema mišljenju nekoliko stručnjaka, domet i visina udara neprijateljskih aviona nisu nedostatak. Međutim, kao još jedan problem koji se može rešiti u budućnosti, gospodin Ščerbakov opisuje ograničenu pokretljivost zemaljske verzije. Upotreba vučene prikolice nije praktična u borbenom okruženju gde se ne očekuje da će sistem biti raspoređen na jednoj lokaciji.

Međutim, Ščerbakov vidi pretnju za rusku avijaciju ako ukrajinske snage iskoriste dodatnu pomoć koju pružaju Sjedinjene Države i njihovi saveznici. Kao što je jasno, izviđački avioni i dronovi na Zapadu pružaju ukrajinskim oružanim snagama vitalne informacije o kretanju ruskih jedinica, uključujući pozicije ruskih aviona, dronova i bombardera.

„Borbeni rad ovih sistema protivvazdušne odbrane može biti još efikasniji kada se koriste eksterni izvori ciljanja, kao što su avioni za rano upozoravanje i kontrolu [AWACS], itd.“, kaže izvesni Ščerbakov. 

Upotreba AWACS-a će povećati domet NASAMS-ovog radarskog sistema MPK-64F1. Ovaj radar trenutno ima domet od 120 km. Povećanje dometa radara neće zahtevati isporuku snažnijeg radara na lokaciju na bojnom polju ako se osloni na AWACS da usmeri raketu do njenog konačnog cilja, koji je možda već na udaljenosti od 150-180 km.

Ukrajini će biti potrebna naprednija raketa da bi ceo ovaj predlog bio efikasan. Trenutno, Kijev koristi zemaljsku verziju AIM-120, odnosno NASAMS 2. Da bi povećali domet, SAD i njihovi saveznici će morati da obezbede istu verziju, ali i modifikaciju NASAMS-ER. Tako bi se operativni borbeni domet ukrajinskog PVO sistema NASAMS povećao sa 30 na 50 km.

nasams i awacs
nasams i awacs

Kompleks NASAMS se predstavlja kao uspešna zamena za zastareli sistem protivvazdušne odbrane Advanced Hawk. Važno dostignuće bilo je uvođenje principa modularnosti, otvorene arhitekture „elektronskog” kompleksa i mogućnosti operativnog interfejsa sa različitim tipovima sistema i sredstava.

Prema rečima proizvođača, NASAMS sistemi različitih modifikacija su uspešno testirani na efikasnost u zajedničkim operacijama sa drugim, sistemima protivvazdušne i protivraketne odbrane, kao što je porodica PVO sistema Patriot, nedavno takođe uništena u Kijevu.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version