Naslovna Novosti Turska sprovela drugo uspešno testiranje najnovije balističke rakete kratkog dometa Tayfun

Turska sprovela drugo uspešno testiranje najnovije balističke rakete kratkog dometa Tayfun

0
balisticka raketa kratkog dometa tayfun
balisticka raketa kratkog dometa tayfun
google news

Turska je izvela drugo testiranje najnovije balističke rakete kratkog dometa Tayfun. Kako je saopšteno u pres-službi Roketsana, lansiranje je prepoznato kao uspešno.

Turska kompanija Roketsan izvela je drugo uspešno probno lansiranje nove rakete Tayfun, prvi put je raketa testirana 20. oktobra 2022. Kao i prošli put, raketa je lansirana sa crnomorske obale Turske na severoistoku zemlje u blizini grada Rize u pravcu grada Sinopa na severu.

Rize'de yerli füze 'Tayfun', 2'nci kez fırlatıldı
‘Tajfun’ po drugi put lansiran u Rizeu

Nije dostupno više detalja o lansiranju. Tokom prvog testiranja, raketa je prešla 561 kilometar za skoro 8 minuta, pogodivši zadatu metu.

Kasnije je turski lider Redžep Tajip Erdogan najavio da će domet rakete biti povećan na 1.000 kilometara. Moguće je da je ovog puta testiran modernizovani uzorak.

Balističku raketu kratkog dometa razvija Roketsan u okviru Projekta razvoja raketnog sistema Tayfun Uprave za odbrambenu industriju Turske. Taktičko-tehničke karakteristike rakete nisu navedene, poznato je da je dizajnirana da pogodi metu na udaljenosti od 300 do 1 hiljadu kilometara.

Trenutno ne postoji raketa ekvivalentna Tayfun-u u inventaru Oružanih snaga Turske. Niti je ikada ranije bilo. Raketa kratkog dometa je od strateškog značaja, posebno od pretnji Turskoj iz zapadnih i istočnih regiona.

Pretpostavlja se da na osnovu nove rakete Turska može da stvori raketni sistem, čiji će domet omogućiti da po potrebi ciljaju objekte na teritoriji susednih država.

Kako se navodi, lanser rakete Tajfun jako podseća na lanser taktičke balističke rakete BORA, čiji je razvoj u Turskoj počeo 2009. godine, pa se može pretpostaviti da je Tajfun ustvari dalji razvoj ovog projekta.

Zašto je test sproveden u Rizeu umesto u Sinopu?

Do sada znamo da je Turska uglavnom koristila Sinop za testiranje raketa dugog dometa. Međutim, ovog puta test je sproveden u Rizeu.

Smatra se da je ova situacija povezana sa opsegom Tayfun-a. Jer ispaljivanje tako dalekometne rakete iz Sinopa značilo bi ulazak u vazdušni prostor Ukrajine ili Rusije. Za projektil ispaljen iz Rizea, ovaj rizik je eliminisan.

Zašto su balističke rakete važne?

Balističke rakete, koje su od velikog značaja za bojno polje, obično se lansiraju sa mora/podmornice na kopno ili sa kopna na kopno. Jednom ispaljene, one prate putanju parabole, često prelazeći granicu atmosfere i dostižući svemir. Zatim ponovo ulaze u orbitu i kreću ka svojim ciljevima velikom brzinom koju postižu i zbog gravitacije.

Balističke rakete je veoma teško uništiti zbog brzine koju dobijaju nakon ulaska u atmosferu. Iz tog razloga, moraju biti uništeni u svemiru, pre nego što budu u padu ka meti.

Za ovu namenu postoje antibalističke rakete, ali one imaju veoma visoku jediničnu cenu. Takođe je potrebna veoma sofisticirana senzorska mreža da bi se uništile u svemiru.

Vrlo malo zemalja, pored SAD i Rusije, imaju tehnologiju naophodnu kako bi se branile od balističkih raketa.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version