Naslovna Novosti Danska će prva obučavati ukrajinske pilote na F-16, nakon što su SAD...

Danska će prva obučavati ukrajinske pilote na F-16, nakon što su SAD dozvolile svojim kupcima da daju lovce Ukrajini

1
poljski f 16s
poljski f 16s
google news

„Pozdravljam istorijsku odluku Sjedinjenih Država i američkog predsednika da podrže međunarodnu koaliciju u korist isporuke borbenih aviona. Ovo će enormno pomoći našem vazduhoplovstvu“, naveo je predsednik Ukrajine, Zelenski na Tviteru.

Britanski premijer Riši Sunak takođe je u petak pozdravio podršku SAD inicijativi nekoliko zemalja, uključujući Britaniju, za obuku ukrajinskih pilota na lovcima, uključujući F-16.

Dakle, Džo Bajden je dao zeleno svetlo za isporuku lovaca zemljama kupcima Ukrajini.

Danska će obučavati ukrajinske pilote na avionima F-16

Danska će doprineti obuci ukrajinskih pilota na lovcu američke proizvodnje F-16, nakon podrške Vašingtona i „pozitivnog signala“, saopštio je u petak danski ministar odbrane, prenosi AFP.

Ta skandinavska zemlja, koja će svoju flotu F-16 zameniti F-35, sada će moći da pomogne u „osposobljavanju ukrajinskih pilota da lete i na F-16“, rekao je vršilac dužnosti ministra Troels Lund.

rdaf f 16 u formaciji
rdaf f 16 u formaciji

„Danska će uložiti sve napore da ovo bude prioritetni doprinos“, dodao je on.

„Dogovorićemo se o više detalja sa našim bliskim saveznicima“, naveo je ministar u saopštenju, pozdravljajući „pozitivno“ zeleno svetlo američkog predsednika Džoa Bajdena.

On, međutim, nije precizirao da li će Danska doprineti isporuci aviona Ukrajini.

Dansko ratno vazduhoplovstvo ima oko 40 aviona F-16, od kojih je oko 30 operativno. Nordijska zemlja je nedavno počela da dobija svoje prve F-35 pete generacije namenjene kao zamena zastarelim F-16.