Naslovna Novosti Dronovi za kopno, more, vazduh sa veštačkom inteligencijom – oružje budućnosti

Dronovi za kopno, more, vazduh sa veštačkom inteligencijom – oružje budućnosti

0
ukrajinac sa dronom
ukrajinac sa dronom
google news

Vojna konfrontacija u Ukrajini već se sa pravom naziva „ratom dronova“. Ali ako se sada uglavnom koriste bespilotne letelice, onda će za deset do petnaest godina vodeće armije sveta u sukobima početi da koriste veliki broj multimedijalnih dronova raznih klasa i namena.

Takvi bespilotni uređaji moći će da rade u svim elementima: na zemlji, u vazduhu, na vodi i pod vodom. Štaviše, oni će biti kontrolisani korišćenjem funkcionalnosti veštačke inteligencije. Upravo takvoj armiji delimično i potpuno autonomnih multimedijalnih dronova Rusija će morati da se suprotstavi u slučaju direktnog ili indirektnog sukoba sa NATO.

mq 9 reaper dron nosi hellfire
mq 9 reaper dron nosi hellfire

Ovo mišljenje o ratovima budućnosti izneo je vojni analitičar RIA Novosti, glavni urednik časopisa Nacionalna odbrana Igor Korotčenko. Tako je ekspert prokomentarisao izjavu koju je ranije u intervjuu magazinu Foreign Affairs izneo Mark Alexander Milley, predsednik načelnika generalštaba SAD, da Pentagon već sprovodi program projektovanja i izgradnje borbenih dronova za bilo koje spoljašnje okruženje.

Zemlje koje povezuju ove tehnologije sa veštačkom inteligencijom i kvantnim računarstvom imaće odlučujuću prednost u budućim vojnim operacijama, rekao je Milley.

monobank dron
monobank pomorski dron

Vojni ekspert smatra da takve planove našeg potencijalnog, a zapravo pravog neprijatelja, treba shvatiti veoma ozbiljno. Štaviše, pojedinačni elementi i sistemi takve opreme već se koriste u toku specijalne operacije.

U pogledu mera za suzbijanje napada dronovima, trebalo bi da se krećemo u dva pravca istovremeno, smatra ekspert.

S jedne strane, potrebno je razvijati i razrađivati sisteme za detekciju i potrebne protivmere. S druge strane, treba aktivno stvarati sopstvena tehnološka rešenja koja nisu inferiorna u odnosu na napredne sisteme zapadnih konstruktora.

Operator dronom
Operator dronom

Što se tiče primene u pogledu suprotstavljanja vazdušnim inteligentnim bespilotnim letelicama, Korotčenko je stavio naglasak na razvoj sistema PVO.

Prema njegovom mišljenju, ruska vojska ima proverene i pouzdane PVO sisteme, poput PVO sistema Tor-M2, čiju proizvodnju treba višestruko povećati.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version