Naslovna Novosti Turski Baykar predstavio “mikro krstareću raketu” sa sposobnostima veštačke inteligencije

Turski Baykar predstavio “mikro krstareću raketu” sa sposobnostima veštačke inteligencije [VIDEO]

0
kemankes lutajuca municija
kemankes lutajuca municija
google news

Turski proizvođač dronova Baykar Defense, 27. aprila predstavio je precizno vođenu municiju sa mogućnostima veštačke inteligencije, nazvanu Kemankeş [strelac na turskom].

Municija, koju je predsednik Upravnog odbora Baykara Selčuk Bajraktar ​​nazvao „mini krstarećom raketom, bila je izložena na margini izložbe Teknofest 2023. u turskom Istanbulu.

Baykar je razvio Kemankeš za gađanje visoko vrednih ciljeva daleko iza neprijateljskih linija. Municija je kompatibilna sa borbenim dronovima Bayraktar ​​TB2, TB3, SİHA’lar i Akıncı. Kada se lansira iz vazduha, municija na turbomlazni pogon IL170 ima maksimalni efektivni domet od 200 kilometara, izdržljivost od sat vremena i brzinu krstarenja od 0,3 maha dok zaranja brzinom od 0,7 Maha. Može da nosi teret težine do šest kilograma.

Kemankeš je opremljen elektro-optičkim sistemom ciljanja uz pomoć veštačke inteligencije koji se sastoji od kamere sa stabilizacijom u dve ose i 36 puta zumom, kao i laserskog daljinomera sa dometom od 2,8 kilometara.

il170
il170

Bajkar nije razjasnio kada će razvoj napredne municije biti završen, niti da li će ona ući u službu turske vojske. KEMANKEŠ možemo nazvati i „mikro krstareću raketu“ u smislu njegove strukture i dometa.

U poslednjih nekoliko godina Turska je postala jedan od ključnih svetskih proizvođača različitih sistema pogotovo dronova i precizno vođene municije.

Turski vojno-industrijski kompleks neprekidno radi na jačanju sposobnosti borbenih bespilotnih letelica za suprotstavljanje napadima razvijanjem municije sa dužim dometima, najverovatnije za rešavanje naprednih pretnji kao što su protivvazdušna odbrana, sistemi za elektronsko ratovanje i radarske stanice.

Tehničke specifikacije

  • Brzina leta: 0.3 Mah
  • Brzina zarona: 0,7 maha
  • Operativni domet: 200 km+
  • Operativna visina: 18000 ft
  • Vreme leta: 1 sat
  • Dužina: 1,73m
  • Težina: 30 kg
  • Nosivost: 6 kg

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version