Naslovna Novosti Američka mornarica porinula najnoviji ratni brod na ceremoniji u brodogradilištu

Američka mornarica porinula najnoviji ratni brod na ceremoniji u brodogradilištu

1
uss freedom
uss freedom
google news

Američka mornarica porinula je svoj najnoviji primorski borbeni brod klase Freedom, USS Cleveland (LCS 31), tokom ceremonije, 15. aprila, u Marinetu, Viskonsin.

LCS Cleveland je formalno krstila gospođa Robin Modli, sponzor broda i supruga bivšeg vršioca dužnosti sekretara mornarice i rodom iz Klivlenda, časnog Tomasa B. Modlija.

Klivlend je 16. i poslednja LCS varijanta Freedom i četvrti brod koji je nazvan u čast grada Klivlenda u Ohaju. Prethodni USS Cleveland su bili krstarica iz Prvog svetskog rata (C 19), laka krstarica iz Drugog svetskog rata (CL 55) i amfibijski transportni dok (LPD 7) iz doba Vijetnama, povučeni 2011.

Klasa Littoral Combat Ship (LCS) su brzi površinski borbeni brodovi sa optimalnom posadom, prilagođeni misiji koji deluju u okruženjima blizu obale i otvorenog okeana, pobeđujući u priobalnim pretnjama 21. veka.

Izraz “littoral [primorski]” koji se odnosi na brodove kao što je LCS odnosi se na priobalna područja u kojima je voda dovoljno plitka da se brodovi mogu usidriti ili približiti obali. Obalne zone mogu uključivati zalive, estuarije, plaže i druga područja na kojima se susreću zemljište i voda.

Ova klasa brodova je dizajnirana za obavljanje različitih misija kao što su površinski rat, protivpodmornički rat i protivminske protivmere u priobalnim borbenim zonama. LCS se sastoje od dve glavne varijante, klasa Freedom i Independence, koje imaju različite dizajne trupa i funkcionalnosti. Klivlend je primer verzije klase Freedom u stilu jednog trupa. Primorski ratni brod klase Independence kompanije General Dinamics ima trimaran (jedan glavni centralni trup sa dva potporna trupa).

Da bi se suprotstavila opasnostima koje predstavlja asimetrično, obalsko i ratovanje u plitkoj vodi, program LCS je pokrenut 2002. Zbog prekoračenja troškova i tehnoloških poteškoća, SAD mornarica je na kraju odlučila da kupi samo 35 LCS umesto prvobitnih 55 koji su planirani .

LCS se integrišu sa zajedničkim, kombinovanim, timovima sa posadom i bez posade kako bi podržali savremeno prisustvo, pomorsku bezbednost, kontrolu mora i misije odvraćanja širom sveta.

1 KOMENTAR

  1. Uzalud, hipersonicno oruzije je obesmislilo postojanje bilo kakvog broda ili plitko (200m) ukopanih objekata. Tako da mi je bas zao licimera sa zapada, tolika ulaganja uzalud…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version