Naslovna Novosti Udarac Lancet drona u američku samohodnu haubicu oborio komandanta sa oklopa

Udarac Lancet drona u američku samohodnu haubicu oborio komandanta sa oklopa [VIDEO]

0
img 4952
img 4952
google news

Samohodna haubica M109 Paladin putovala negde svojim poslom, komandir haubice je opušteno sedeo na krovu.

Nakon što je Lancet udario u zadnji deo borbenog vozila, ono se naglo zaustavilo, a njegov komandant je nastavio da se kreće samostalno, padajućo sa oklopa na zemlju.

U nastavku videa vidimo zapaljenu samohodnu haubicu kako se kreće bez komandira.

Samohodna haubica M109 Paladin kalibra 155 mm – jedan od boljih samohodnih haubica na svetu. U službi je armija Sjedinjenih Država i više od 20 zemalja. Ime je dobila po moćnom srednjovekovnom artiljerijskom oruđu korišćenom tokom opsada.

M109 je prvi put predstavljena ranih 1960-ih i od tada je prošla kroz nekoliko nadogradnji i modernizacija. Dizajnirana je da pruži indirektnu vatrenu podršku kopnenim trupama isporukom visokoeksplozivnih granata ili precizno vođene municije na velike udaljenosti.

Paladin ima četvoročlanu posadu i opremljen je topom M284 kalibra 155 mm, koji može da ispali do četiri metka u minuti sa dometom do 30 kilometara. Takođe ima niz naprednih sistema, uključujući sistem za kontrolu vatre, navigacioni sistem i komunikacionu opremu.

M109
M109

Sve u svemu, M109 Paladin je veoma efikasna i svestrana artiljerijska platforma koja je korišćena u brojnim sukobima širom sveta, uključujući Zalivski rat, rat u Iraku i rat u Avganistanu.

Oružane snage Ukrajine dobile su od Sjedinjenih Država oko stotinu haubica ovog tipa.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version