Naslovna Novosti Ukrajina će od Poljske dobiti samohodne minobacačke sisteme RAK

Ukrajina će od Poljske dobiti samohodne minobacačke sisteme RAK

0
rak 120 mm
rak 120 mm
google news

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je tokom posete Varšavi 5. aprila 2023. da su se Ukrajina i Poljska dogovorile o novom paketu vojne pomoći, koji uključuje isporuku samohodnih minobacačkih sistema kalibra 120 mm.

Poljski predsednik Andžej Duda dodao je da će Poljska isporučiti Ukrajini tri baterije (24 jedinice) samohodnih minobacača Rak.

Rak je samohodni minobacački sistem kalibra 120 mm koji proizvodi Huta Stalowa Wola (HSW). Novi minobacački sistem zasnovan je na oklopnoj šasiji na točkovima Rosomak pogona 8×8. Dizajniran je za brzo reagovanje i visoku mobilnost na bojnom polju, pružajući artiljerijsku podršku pešadijskim i oklopnim jedinicama.

Kupola je naoružana minobacačkim sistemom od 120 mm sa zatvaračem i dužinom cevi od 3.000 mm. Minobacač se napaja automatskim sistemom punjenja, koji drži 20 projektila za trenutnu upotrebu, dok je 26 dodatnih projektila uskladišteno u odeljku za posadu.

Optoelektronski nišan sa direktnim paljbom sa termovizijskom kamerom i laserskim daljinomerom, kao i automatski sistem za nišanjenje i kompjuterizovani sistem za upravljanje vatrom kompanije WB Electronics omogućavaju precizno gađanje ciljeva.

rak
rak

Rakov minobacač kalibra 120 mm ima efikasan domet paljbe do 13 kilometara i može da se koristi i u direktnom i u indirektnom režimu paljbe, u zavisnosti od vrste korišćene municije. Može da ispaljuje raznovrsnu municiju, uključujući visokoeksplozivne, dimne i svetleće metke, kao i precizno vođenu municiju za povećanu preciznost.

Sistem Rak je u upotrebi u vojsci Poljske od 2016. godine, a izvozio se i u druge zemlje, uključujući Indoneziju i Tursku. Hvaljen je zbog svoje pouzdanosti, mobilnosti i vatrene moći i smatra se jednim od najnaprednijih minobacačkih sistema na svetu.

Pratite nas na Google News-u.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version