Naslovna Novosti Orlovi – samo jedan od tri nova specijalna bataljona VS

Orlovi – samo jedan od tri nova specijalna bataljona VS

7
orlovi samo jedan od tri nova specijalna bataljona vs
orlovi samo jedan od tri nova specijalna bataljona vs
google news

Već duže vreme pažnju medija privlači vest o jačanju specijalnih snaga Vojske Srbije. Istina, ona je većim delom usmerena na eventualna novčana primanja budućih pripadnika snaga a manje se priča o cilju i načinu formiranja.

Ministar odbrane Miloš Vučević je 26. decembra 2022. godine izjavio da je sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem prethodnog dana, 25. decembra, dobio naređenje od predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića ”da se broj pripadnika specijalnih jedinica Vojske Srbije do kraja 2023. godine poveća sa 1500 na 5000”.

001 ministar odbrane 26 decembar 2022 raska
Ministar odbrane 26. decembar 2022 Raška

Cilj je da se poveća ”broj onih koji će biti posebno obučeni u sastavu Vojske Srbije, odnosno, da Vojska Srbije ima 5000 vrhunski obučenih i pripremljenih vojnika, podoficira i oficira koji su završili najmoderniju, najsavremeniju obuku, treninge, teorijsku i praktičnu nastavu, koji imaju najsavremenije naoružanje i vojnu opremu i koji su spremni da brane otadžbinu, izvrše svaki zadatak u svakom trenutku i na svakom delu naše teritorije”.

Nakon sastanka u Domu Garde na Topčideru, 16. januara 2023. u 09.00 časova, gde su mu predstavljeni rezultati analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske za 2022. godinu, predsednik Vučić je izjavio da će se u naredom periodu, između ostalog, raditi dodatno na snaženju i jačanju naših specijalnih jedinica.

Predsednik je rekao da će biti primljeno do 5000 mladih u specijalne jedinice, kao što su 72. specijalna brigada, 63. padobranska i jedinica ”Kobre”. “Zatim (sledi) nivo 2, u okviru bataljona Kopnene vojske i uglavnom izviđačkih jedinica”.

Aleksandar Vučić je 13. februara, ”na osnovu člana 24. stav 4. Zakona o predsedniku Republike i člana 17. tačka 3. Zakona o Vojsci Srbije o dopuni specijalnih jedinica Vojske Srbije”, doneo i zvaničnu odluku o sprovođenju navedenog plana.

002 odluka predsednika republike 13 februar 2023
Odluka predsednika Republike 13. februar 2023

U prvoj tački odluke, navodi se da treba izvršiti organizacionu dogradnju mirnodopske i ratne organizacije specijalnih snaga Vojske Srbije do projektovanog brojnog stanja. ”Za izvršenje ove odlike Ministarstvo odbrane i načelnik Generalštaba VS doneće potrebna akta”, navodi se u drugoj tački Odluke. ”Izveštaj o izvršenju zadataka iz ove Odluke (treba) dostaviti vojnom kabinetu predsednika Republike do 31. decembra 2024. godine”. Odluka je stupila na snagu danom donošenja – 13. februara 2023. godine.

Dan kasnije, 14. februara, načelnik Generalštaba Milan Mojsilović je na RTS dao šire objašnjenje o planu dopuna specijalnih snaga. ”Izazovi, rizici i pretnje sa kojima se suočava Srbija, kao i iskustva iz nedavnih oružanih sukoba, iskazuju potrebu za sposobnostima za izvođenje specijalnih operacija u širem spektru na operativnom i strategijskom nivou…

003 general mojsilovic na rts 14 februar 2023
General Mojsilovic na RTS 14. februar 2023

Sredinom januara (16. januara)  imali smo analizu operativnih sposobnosti Vojske Srbije za 2022. godinu gde smo vrhovnom komandantu referisali o stanju u VS, mogućnostima VS, problemima i, izmeđuostalog, u okviru zaključaka jedan od zadataka je podizanje brojnog stanja i organizacijsku dogradnju specijalnih jedinica VS”, rekao je Mojsilović.

Prema njegovim rečima, krajnji cilj je da vojska raspolaže do 5000 specijalaca. General Mojsilović je naveo da će “projekat 5000″ imati tri faze u trajanju od dve godine. ”Prva faza bi obuhvatila jedinice i nadogradnju postojećih jedinica kao što su 63. padobranska i 72. brigada za specijalne operacije, kao i odred vojne policije ”Kobre” i ide se na povećanje brojnog stanja tih jedinica.

Druga faza bi obuhvatala formiranje nova tri bataljona za specijalna dejstva i dogradnju oklopno-izviđačkog bataljona, dok bi treća faza obuhvatila nadogradnju postojećih izviđačkih jedinica u okviru jedinica kopnene vojske – taj trougao bi činio kapacitet do 5000 ljudi, s obzirom da Vojska Srbije raspolaže pripadnicima specijalnih jedinica do nivoa od 1500. Znači da bi brojno stanje u odnosu na 1500 išlo do 5000 pripadnika”.

Na Sretenje — Dan državnosti Srbije, 15. februara 2023, Uprava za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije raspisala je javni konkurs za prijem lica iz građanstva u svojstvu profesionalnih vojnika na određeno vreme, radi popune upražnjenih formacijskih mesta u 72. brigadi za specijalne operacije (profesionalni vojnik), 63. padobranskoj brigadi (padobranac izviđač, diverzant, vojni policajac, kurir, radio-teleprinterista, telefonist-linijaš, slagač padobrana, kuvar, pekar, vozač) i Odredu vojne policije specijalne namene ”Kobre” (specijalnost protivterorista). Konkurs je očito predstavlјao samo put ka delimićnom izvršenju prve faze plana – popuni upražnjenih mesta u specijalnim jedinicama.

004 konkurs za specijalce 15 februar 2023
Konkurs za specijalne jedinice

Na izložbi naoružanja u Abu Dabiju, 20. februara 2023, predsednik Vučić je ponovo pomenuo specijalne jedinice Vojske Srbije, za čije proširenje do 5000 pripadnika je već otvoren konkurs. Vučić je potvrdio da će specijalne snage ”biti sačinjene od lakih jedinica, jurišnih bataljona i teških jedinica, odnosno združenih taktičkih borbenih grupa… Lake jedinice će činiti 63. padobranska brigada i 72. brigada za specijalne operacije Vojske Srbije, koje će ukupno imati između 1800 i 2000 vojnika, dok će Odred vojne policije za specijalne namene “Kobre” imati 500 pripadnika… Imaćemo i jurišne bataljone, koji će biti širi što se tiče naoružanja, koji će imati mehanizovane čete sa tenkovima, protivoklopno naoružanje i sve ono što je potrebno za ozbiljnije prihvatanje borbe, za prvo prihvatanje borbe”.

Predsednik je naveo da će ”teške jedinice, odnosno združene taktičke borbene grupe, osim tenkova, imati i artiljerijska oruđa, haubice, protivavionske sisteme poput “Pancira”, “Kuba”, “Igle” i drugih”. “Sve će to biti naši specijalci, gde ćemo ozbiljno da podignemo nivo borbene gotovosti, ili, kako se danas kaže, operativno-funkcionalne sposobnosti naše vojske”.

Analitičari su zaključili da će se ”krug elitnih jedinica proširiti na izviđačke čete iz komandnih bataljona četiri brigade KoV, izviđačke vodove iz pešadijskih i mehanizovanih bataljona i jedan samostalni oklopno-izviđački bataljon”.  Pažlјivo čitavajući ”Službeni vojni list” br. 10. iz tekuće godine, odnosno, novi ”Pravilnik o izmenama pravilnika o utvrđivanju elemenata formacijskih mesta oficira i podoficira u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije” br. 495-3, od 14. marta 2023, donet je pomalo senzacionalistički zaklјučak da se osniva nova ”specijalna elitna jedinica, ranga bataljona, koja će funkcionisati pod nazivom Orlovi”.

Zaključak je izveden na osnovu formacijskih mesta ”komandira 1. čete za specijalne operacije (1.čSO) i 82. četerečnih divezanata bataljona za specijalne operacije ”Grifoni” (82.črd/bSO) i komandira čete borbene podrške specijalnih operacija bataljona za operativnu podršku specijalnih operacija ”Orlovi”.

grifoni tanjug ministarstvo odbrane i vojska srbije
72. brigada za specijalne operacije / tanjug / ministarstvo odbrane / vojska srbije

Inače, za komandira čete ”Orlova” predviđen je formacijski čin majora sa platnom grupom 12. Zaključak analitičara je da će ”Vojska Srbije uskoro dobiti jednu novu elitnu jedinicu nazvanu ‘Orlovi’. To će biti treći borbeni bataljon u sastavu 72. brigade za specijalne operacije iz garnizona Pančevo, pored ‘Grifona’ koji su primarno predviđeni za izviđačko-diverzantske zadatke i ‘Sokolova’ za antiteroristička dejstva”. 

No, očito se zaboravlјa da je general Mojsilović još 14. februara obznanio da će se u drugoj fazi ”formirati nova tri bataljona za specijalna dejstva”! Znači, Pravilnik o formacijskim mestima je samo prvi korak ka realizaciji druge faze i ostaje otvoreno pitanje još dva nova batalјona za specijalna dejstva.

Trenutno, u Vojsci Srbije postoje:

  • 72. brigada za specijalne operacije je taktička jedinica, organizovana na modularnom principu, namenjena i osposoblјena za izvođenje specijalnih operacija, diverzantskih, protivdiverzantskih, protivpobunjeničkih i protivterorističkih dejstava, izviđanje i prikuplјanje obaveštajnih podataka, prvenstveno u neprijatelјevom rasporedu na taktičkoj i operativnoj dubini, u svim zemlјišnim, meteorološkim i borbenim uslovima. U sastavu 72. brigade za specijalne operacije su komanda, Komandni batalјon, Batalјon za specijalne operacije ”Grifoni”, Batalјon za specijalne operacije ”Sokolovi”, Logistička četa i Vod vojne policije (VP).Bataljone čine čete sa svojm vodovima i timovima.
grifoni
„КАДА ДРУГИ НЕ МОГУ И НЕ СМЕЈУ, САМО ЈЕ ЈЕДНА… 72. КОЈА УВЕК МОЖЕ И СМЕ!“.
  • 63. padobranska brigada je taktička jedinica namenjena za prikuplјanje obaveštajnih podataka i izvođenje operacija specijalnih snaga u operativnoj i strategijskoj dubini neprijatelјa, primenom vertikalnog manevra. Može se angažovati za izvođenje specijalnih borbenih aktivnosti i operacija od posebnog značaja (borbi sa manjim neprijatelјskim vazdušnim desantima u vlastitoj pozadini, ubačenim izviđačko-diverzantskim i drugim grupama) kada je neophodno hitno, iznenadno i efikasno dejstvo. Organizacijska struktura 63. padobranske brigade je prilagođena dodelјenoj misiji, a čine je: komanda, komandna četa, četiri padobranske čete podeljene na vodove i timove, padobranska četa za obuku, padobranska četa borbenog traganja i spasavanja (BTS) i logistička četa.
  • Odred vojne policije specijalne namene ”Kobre” je jedinica neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije namenjena za bezbednosnu zaštitu određenih lica i objekata od posebne važnosti. U sastavu Odreda vojne policije ”Kobre” su komanda odreda, komandni vod i vodovi četa vojne policije specijalne namene.

7 KOMENTARA

  1. Војска се распала и нема ни једну оперативну јединицу, ратна резерва је распродата а војна академија није произвела официра 20 година већ “менаџере одбране”, сва нова возила која су била на парадама нису на употеби у војсци Србије већ су приватно власништво фирме Југо Импорт.Војска Србије не постоји у оперативном смислу и чврсто сам убеђен да усташе ,шиптари, хомосексуалци и педофили који чине власт, опозицију и владу Србије од 2000год па до данас, имају нешто са тим…

  2. Sve je samo za slikanje i reklamu.Malo opreme i malo vojnika i to je to.Realnost je da ljudi i dalje napustaju Vojsku,a mladi ne zele u Vojsku,jer i jedni i drugi zele da zive i uzivaju u zivotu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version