Naslovna Novosti Ukrajina dobila francuske ubice tenkova AMX-10RC

Ukrajina dobila francuske ubice tenkova AMX-10RC [Video]

1
amx 10rc
amx 10rc
google news

Ukrajinska vojska je dobila prva oklopna izviđačka vozila AMX-10RC iz Francuske.

Video koji se pojavio na društvenim mrežama pokazuje francusko borbeno vozilo pešadije na točkovima AMX-10RC, koje je već stiglo u Ukrajinu.

Označen kao „laki tenk“ na francuskom, AMX-10RC je izviđačko oklopno vozilo srednje težine naoružano topom od 105 mm i mitraljezom 7,62 mm postavljenim na kupoli. Top može da ispaljuje visokoeksplozivne, oklopne i dimne projektile, dok se mitraljez može koristiti i za protivpešadijske i protivavionske uloge.

Vozilo je prvi put predstavljeno 1980-ih i još uvek je u upotrebi u nekoliko zemalja, uključujući Francusku, Maroko i Katar. AMX-10RC je prvobitno razvijen za izviđanje i vatrenu podršku i brzu intervenciju. U vreme predstavljanja smatran je razaračem tenkova.

Amfibijski je sa maksimalnom brzinom od 7,2 km/h u vodi. Pogon u vodi obezbeđuju dva vodena mlaza. Pre ulaska u vodu, trim lopatica je postavljena na prednjem delu vozila, sa providnim prozorom na levoj strani kako bi vozač mogao da vidi ispred sebe kada plovi.

Vozilo, koje je isporučio Nexter Systems, ima četvoročlanu posadu, uključujući vozača, nišandžiju, komandira i punioca. Pokreće ga dizel motor i ima maksimalnu brzinu od oko 90 km/h na putevima i 40 km/h van puta.

Sve u svemu, AMX-10RC je pouzdano i sposobno vozilo koje je služilo u nekoliko sukoba, uključujući Zalivski rat i rat u Iraku. Pogodan je za misije izviđanja i vatrene podrške, posebno u oblastima gde nije potreban teški oklop.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version